*Nettavisen* Sport.

Høgmo fikk gladmelding av Premier League-speider

FÅR ROS: Alexander Tettey fikk en glødende omtale av Norwich' sjefsspeider ifølge Per-Mathias Høgmo. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)

- Bulgaria-kampen skriker etter en spiller som Alexander Tettey, sier ekspert.

SOFIA (Nettavisen): Alexander Tettey er ikke den som skaper flest overskrifter som fotballspiller.

29-åringen har de siste sesongene vært et fast innslag på midtbanen hos Norwich, og er kanskje den norske spilleren som spiller fast på det høyeste nivået.

Sist landskamp ble Tettey vraket til fordel for Håvard Nordtveit. Det synes Tettey var merkelig, og han ble naturlig nok forbannet over å ikke bli valgt.

Blir forbannet
- Jeg prøver ikke være diplomatisk, eller noe sånn. Hadde det vært på klubblaget, så hadde jeg vært forbanna. Jeg hadde ikke vært glad, men hvis laget vinner så er det viktigst, sier Tettey til Nettavisen.

- Er ikke det godt nok å spille fast i Premier League til å starte her? Er de andre spillerne på landslaget så gode?

Klikk på bildet for å forstørre.

ROSER TETTEY: Kenneth Fredheim. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

- Det er et meget godt spørsmål som du stiller. Som du sier, vanligvis burde det ha holdt, men andre meninger holder jeg for meg selv. Jeg er en del av en gruppe, og jeg må akseptere at noen ganger så velger sjefen andre alternativer, forklarer Tettey.

Under torsdagens skjebnekamp mot Bulgaria, som det norske landslaget ikke har råd til å tape, er det flere som skriker etter en spillertype som Tettey på midten.

Speider-skryt
Landslagssjef Per-Mathias Høgmo vil ikke røpe hvilke elleve som skal starte kampen før rett før kampstart.

- Får Tettey den anerkjennelsen han fortjener for sitt spill på Norwich og landslaget, Høgmo?

- Jeg satt ved siden av sjefsspeideren til Norwich på Celtic Park, og han skrøt uhemmet av Tettey. Han har en sterk posisjon i klubben sin, svarer Høgmo kort på spørsmål fra Nettavisen.

Kenneth Fredheim har fulgt landslaget en årrekke, og han kommenterer landskampene for TV-kanalen Max.

Han mener Høgmo ikke har noe annet valg enn å plukke ut Tettey i startelleveren mot Bulgaria.

- Perfekt for Tettey
- Er kampen mot Bulgaria, som etter alt å dømme blir en krigekamp, perfekt for en som Tettey?

- Ja, det synes jeg helt soleklart. Jeg tror han kan bli veldig viktig mot Bulgaria, faktisk. Han må bruke den rutinen han har fått fra Premier League til å prege resten av laget også, synes jeg. Det ene er at du går foran i krigen, fysisk sett. Men at du også får dratt med deg lagkameratene. I en sånn match, så er jeg i utgangspunktet veldig glad for at vi har Tettey, sier Fredheim til Nettavisen.

Fredheim er også av den oppfattelsen at Tettey kanskje ikke helt har fått den oppmerksomheten han fortjener etter meget solid spill for Norwich, men han kan også delvis forstå hvorfor.

- Det er et godt spørsmål. Tettey har jo hatt en god karriere i utlandet, og det han har gjort for Norwich de siste par sesongene står det enorm respekt av. Det som er, er at han har aldri, ut fra fysikken, hvor han har spilt og talentet vi så som unggutt i Rosenborg, så har han aldri fremstått en som virkelig er til å stole på i landslaget, forklarer Fredheim entusiastisk.

- Han har liksom ikke hatt sitt landslagsgjennombrudd. Han er kanskje den norske spilleren som spiller fast på det høyeste nivået, så forventer jeg at han fremstår som en sjef på landslaget. Jeg synes ikke at han har tatt det siste steget.

- Bulgaria passer en som meg
Tettey selv er også overbevist over at Bulgaria-kampen vil passe perfekt for en spillertype som han selv.

- Det er nok en kamp som trenger mine egenskaper. Han (Håvard Nordtveit) spilte sist, mens jeg trodde jeg skulle spille sist. Men, han ble valgt foran på grunn av hvordan de trodde kampbildet skulle være. Så jeg kan ikke stå her og si at jeg skal starte. Jeg er klar til å gjøre en jobb, forteller en offensiv Tettey.

Landslagssjefen har uttalt at han kan komme til å velge en kynisk spillestil mot Bulgaria, i en kamp hvor ett poeng er godt nok til å fortsatt ha kontroll på torsdagens motstandere i gruppa.

Klikk på bildet for å forstørre.

NORWICH-TØFFING: Alexander Tettey , Foto: Richard Sellers (Pa Photos)

Det vil si at man trenger en kriger, skal vi tro Fredheim.

- Kan spillesystemet være en grunn til at Tettey ikke har slått helt til for landslaget?

- Det kan være det. Det kan være makkeren han spiller med på midten. Hva forventes av ham? Skal han være en spielführer? Det er ikke de egenskapene jeg synes han har. Det er krigeren Tettey, med fysikken og det at han er en spiller som setter seg i respekt hos motstanderen. Det synes jeg han har gjort i en del landskamper.

- Johansen og Tettey utfyllet hverandre
Han håper trønderen starter sentralt på midtbanen, sammen med Celtic-proff Stefan Johansen.

- Med Stefan Johansen ved siden av seg, så er det en bra komplementær duo, hvor han (Tettey) kan være litt vaktmesteren og livvakten, og Stefan kan styre spillet. Jeg synes han skal rendyrkes i den rollen. Han er ikke en playmaker, sånn jeg ser det.

Det er nettopp denne rollen også Tettey håper han kan få mer av på landslaget. Det er slik han spiller for klubblaget, og det gir ham trygghet, forteller Norwich-proffen.

At det er tøffere konkurranse om plassene på landslaget enn for klubblaget som er grunnen til at han ikke får spille alle landskampene?

- Jeg tror nok ikke det. Som du sier, det burde holde (fast plass på Norwich), forklarer Tettey.

Se en fersk episode av Tippemagasinet her:

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=gy7AWTxMEoZyEcV0MJQpS5oTei1xlKjg4PcfjUW13jPMM6XosKsb9WRhkt6_kkTlt-k_jThMSMN1NFB6lGDm9l_CM3mwaXn2EttrFQUbime0k314K1PyeIF_kY0SvhxLRj4AbjudqBM&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag