*Nettavisen* Sport.

Høgmo hinter om «trygt» lag: - De fleste vet hvem som starter

SNART KLAR: Stefan Johansen, Per-Mathias Høgmo og pressesjef Svein Graff stilte på den siste pressekonferansen før Ungarn-kampen.

SNART KLAR: Stefan Johansen, Per-Mathias Høgmo og pressesjef Svein Graff stilte på den siste pressekonferansen før Ungarn-kampen. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Men landslagssjefen smilte lurt på pressekonferansen.

11.11.15 17:32

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Tirsdag kveld møtte Per-Mathias Høgmo pressen for siste gang før torsdagens dramatiske playoffkamp mot Ungarn.

Høgmo har tidligere hintet om at han ikke kommer til å gjøre mange endringer på laget. Trolig er det bare venstrebacken som er et usikkerhetsmoment for landslagssjefen.

Tom Høgli har nesten ikke spilt fotball den siste måneden, mens Haitam Alesaami gjorde en grusom brøler mot Italia sist.

I tillegg kan det hende at Moi Elyounoussi lukter på en venstrekant-plass foran Jo Inge Berget, for Molde-spilleren er i kalasform – også i internasjonale kamper.

Marcus Pedersen er også i storform, men Høgmo benker neppe en Alexander Søderlund som han har vært veldig fornøyd med i tidligere kamper denne kvaliken.

- De fleste vet hvem som starter

Men på spørsmål fra Nettavisen om hvor mange plasser på laget som fortsatt er usikre, og når spillerne får beskjed om hvem som starter kampen, svarte en smilende landslagssjef noe kryptisk:

- De får laget på spillermøtet, cirka to timer før kamp. Men det er jo sånn at de fleste vet hvem som skal spille, laget begynner å sette seg, sier Høgmo til Nettavisen, på et noe mystisk vis.

- Hvor mange plasser er du usikker på?

- Jeg er ganske trygg på hvordan laget skal være, for å si det sånn. Vi er trygge på det, sier Høgmo.

Landslagssjefen har skrytt veldig av det han har sett av spillerne sine denne høsten.

Høgmo er veldig fornøyd med hvordan «ståa» har sett ut på trening før Ungarn-kampen.

- Det har vært strålende treninger, standarden heves hver dag, og vi ser at spillerne har gode hverdager i klubbene sine. Vi er blitt sterkere av å spille sammen mer og mer, både fremover og bakover på banen, sier Høgmo.

På spørsmål om hvor viktig EM-deltakelse er for norsk fotball, svarer Høgmo slik:

- Vi har et brennende ønske om å komme til sluttspill, og det har vi levd gjennom hele kvaliken. Det gir oss en voldsom motivasjon at vi står to kamper unna sluttspill, og vi vet et sluttspill vil skape en voldsom entusiasme i landet vårt. Vi merker på interessen at det er et veldig ønske om at vi skal klare det, sier han.

- Hvor viktig er det?

- Det er lenge siden sist. Vi har vært der tre ganger, og vet hva det har betydd for oss. Viktigheten av det å sette Norge på kartet gjennom et mesterskap er noe vi ønsker hver gang, sier Høgmo.

- Hva er forskjellen på gruppa du tok over og den spillergruppa du rår over nå?

- Vi tok over et lag som hadde startet et generasjonsskifte, og John Arne og Brede forsvant. Vi bygget nytt lag, og hadde en prøve- og feile-fase som var nødvendig for både meg og støtteapparatet. Nå er gruppa blitt eldre, fått mer erfaring og vi har fått spilt sammen et lag. Hele gruppa spiller jevnt, og alle har god kamptrening, selv om det er noen svigninger.

- Bra energi i gruppa

Norges midtbanespiller Stefan Johansen er positiv før de kommende kampene mot Ungarn. Onsdag forteller han at de norske landslagsspillerne gleder seg til playoffkampene.

- Atmosfæren er bra i laget. Vi har hatt en god uke med trening. Det er bra energi i gruppen. Vi ser frem til disse to finalene, sier Johansen.

Spilleren som til vanlig spiller i skotske Celtic har vært en viktig spiller for det norske landslaget i EM-kvalifiseringen, men selv mener han det først og fremst er laget som er mye av grunnen til det.

- Det er laget som fungerer veldig bra. Vi ønsker å ha ballen mye i kampene, og vi ønsker å styre kampene, da blir det mer sjanser på grunn av det, sier 24-åringen.

- Som type er jeg en spiller som tar litt risiko i det jeg gjør. Det er selvfølgelig hyggelig å kunne skape noe, samtidig er det en del av jobben. Man må prøve å få frem sine fremste egenskaper. Da må man prøve på litt sånne type ting, men igjen synes jeg vi har tatt store steg som lag, forteller Johansen.

Celtic-spilleren har slitt noe med skader tidligere i høst, noe som har gått utover prestasjonene på banen, men Johansen er tydelig på at han er tilbake i form.

- Formen er bra. Jeg har vært klar i over en måned nå. Det er godt å spille mange kamper igjen, sier landslagsspilleren.

- Vi gleder oss

Da Høgmo tok over jobben, ble det fremstilt som et krav fra NFF at Norge skulle komme til EM. Men Høgmo nekter for at han føler press.

- Gleder oss. Vi har et veldig godt utgangspunkt gjennom de 19 poengene og opplevelsene i kvaliken. Det at vi var nær direktekvalifisering gir oss mye selvtillit, og jeg kjenner en positiv opplevelse inn mot disse kampene.

Høgmo er nå offensiv før de to kampene. Og han går til verket med nasjonens støtte.

- Ingenting vil glede meg mer enn at det norske folk får oppleve EM, sier Høgmo.

Første hinder kan være passert torsdag kveld. Kampstart er 20.45, og vises på TV Norge for dem som ikke har billett til Ullevaal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.