*Nettavisen* Sport.

Høgmo røper: - Norge har trent på straffespark

KLAR: Norges landslagssjef Per-Mathias Høgmo under en pressekonferanse på Groupama Arena i Budapest lørdag kveld. Norge møter Ungarn til andre EM-omspillkamp i fotball søndag.

KLAR: Norges landslagssjef Per-Mathias Høgmo under en pressekonferanse på Groupama Arena i Budapest lørdag kveld. Norge møter Ungarn til andre EM-omspillkamp i fotball søndag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Landslagssjefen er offensiv før returoppgjøret mot Ungarn.

BUDAPEST (Nettavisen): Lørdag kveld møtte Per-Mathias Høgmo pressen for siste gang før søndagens avgjørende playoffkamp.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Men kampplanen vil han ikke si noe særlig om – dagen før dagen.

På Nettavisens spørsmål om viktigheten av å få det første målet, og hvordan Norge skal gå frem for å score først, svarer Høgmo slik:

- Vi har måttet score uansett resultat på Ullevaal, sånn sett er det ikke noe nytt. Det vil være en stor fordel å score først, men vi må score to mål for å avgjøre, minst. Kampplanen får dere se i morgen, sier Høgmo til Nettavisen.

Øvd på straffer

Landslagssjefen bekrefter at de har øvd på straffer før søndagens kamp.

- Ja, det har vi gjort, sier Høgmo på spørsmål fra en journalist.

- Hvem tar straffe hvis Norge får det underveis i kampen?

- Hvis det blir straffe, viser vi i morgen hvem som kommer til å skyte, svarer han.

Til tross for at Norge gikk på et skuffende 0-1-tap på Ullevaal, har Høgmo og de norske spillerne holdt humøret oppe. Landslagssjefen har nemlig fortsatt stor tro på at laget hans skal komme seg til EM etter den første kampen.

- Først og fremst synes jeg at vi hadde en ok prestasjon og at vi allerede etter tre minutter kunne ha ledet 2-0 (på Ullevaal). Vi ser at det er muligheter til å slå dette laget. Vi var mentalt forberedt på to tette kamper og at hjemmekampen kunne bli vanskeligere enn bortekampen, sier Høgmo.

Jobber mentalt med spissene

Om spissproblematikken røper Høgmo at han prøver å bygge opp spillerne mentalt før søndagens kamp.

- Jeg sa til spillerne på møtet i dag: «Jeg ser ikke på det dere er. Jeg ser på hvordan dere skal bli, og at dere er i utvikling. Det handler om det, og alltid ha fokus på utvikling. Man kan ikke dømme seg selv på at man gjør sånn eller sånn, vi skal ut og score med et smil om munnen i morgen», sier Høgmo.

Høgmo måtte også svare på spørsmål om han føler at han sitter trygt om EM-drømmen blir knust søndag kveld. Norges Fotballforbund har satt som mål å kvalifisere seg til det kommende mesterskapet, men landslagssjefen vil ikke si mye om sin egen jobbfremtid.

- Det har stått i handlingsplanen siden 2000, og vi har ikke oppnådd de målene siden da, men det hadde vært veldig gledelig om vi klarte det i morgen, sier Høgmo.

Klikk på bildet for å forstørre.

SNART KAMP: Per-Mathias Høgmo og Per Ciljan Skjelbred møtte pressen sammen med mediesjef Svein Graff. Foto: Simen Lønning (Nettavisen)

Det er 90 nervepirrende minutter som ligger foran oss. Og det er langt fra over. Scorer Norge det første målet på Groupama Arena, setter vi et voldsomt press på Ungarn. Bortemål telles som kjent også i eventuelle ekstraomganger, og kan få mye å si for utfallet.

Nå er spørsmålet hva slags lag landslagssjefen sender på banen. Hvor mange endringer skal gjøres?

Høgmo har etter torsdagens kamp hintet om at han kommer til å gjøre flere bytter i elleveren som løp ut på Ullevaal sist.

Fotballeksperter Nettavisen har snakket med advarer Høgmo mot å bytte for mye på laget.

Hvem får tillit?

Det er flere usikkerhetsmomenter i elleveren før søndagens kamp. Trolig blir det en endring på topp – og en formsterk Marcus Pedersen erstatter etter alt å dømme en formsvak Alexander Søderlund på spissplass.

Jo Inge Berget var ikke god mot Ungarn på torsdag og kan erstattes av enten Moi Elyounoussi eller Pål André Helland.

Høgmo har ellers gitt seg selv et lite dilemma før bortekampen:

Skal han fortsette med en formsvak Tom Høgli på venstreback, eller gå tilbake til mer offensive Haitam Aleesami – en mann han trolig ga en selvtillitsknekk etter torsdagens vraking.

I tillegg er det en viss usikkerhet rundt keeperplassen. Ørjan Nyland er ikke i kampform, og det ga seg utslag i en keepertabbe på Ungarns 1-0-scoring torsdag. Men ingenting tyder på at Nyland må varme benken søndag.

Kampstart søndag er 20.45.

Les alt om landskampen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.