Høgmo stråler over norsk utenlandsboom

FORNØYD: Landslagssjef Per Mathias Høgmo er glad for at norske utenlandsproffer får mer spilletid.

FORNØYD: Landslagssjef Per Mathias Høgmo er glad for at norske utenlandsproffer får mer spilletid. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)

Tror Norge vil få et solid løft.

18.02.14 13:56

Tirsdag tok Høgmo ut den norske troppen til bortekampen mot Tsjekkia 5. mars. Av de 22 utvalgte spiller 17 av dem klubbfotball i utlandet.

I fjor høst var landslagsledelsen bekymret over manglende spilletid blant de norske proffene. Men siden Norges kamper mot Danmark og Skottland i november har trenden snudd.

– Situasjonen har endret seg helt de siste månedene. Vi ser en kraftig forbedring, og spilletiden har gått i været for mange. Dette er selvsagt veldig gledelig og viktig for landslaget, sier Høgmo til NTB.

– Vi har 17 spillere i de fem største ligaene, og vi har aldri hatt så mange nordmenn i Tyskland som i dag.

Bundesliga

Åtte av spillerne i troppen til Tsjekkia-kampen spiller til daglig i tysk fotball. Mohammed Abdellaoue nyter endelig tillit i Stuttgart etter en trå høst, mens spisskollega Håvard Nielsen får godt med spilletid etter at han gikk på lån til Eintracht Braunschweig.

– I tillegg har vi Ruben Yttergård Jenssen som har klart å etablere seg og fått en ledende rolle i Kaiserslautern (2. Bundesliga). I Hertha Berlin har Per Ciljan Skjelbred vært markant over tid, sier Høgmo.

Han trekker også fram Stefan Johansen i Celtic, som har gått rett inn i det skotske mesterlaget etter overgangen fra Strømsgodset.

Med Ole Gunnar Solskjær som manager i Cardiff har Norge også fått tre nye Premier League-spillere i Mats Møller Dæhli, Magnus Eikrem og Jo Inge Berget.

Dæhli og Eikrem er blant Høgmos utvalgte til kampen mot Tsjekkia.

Interesserte storklubber

Høgmo mener det neste steget er å få utenlandsproffene inn på laget i storklubbene i de største ligaene.

– Vi vet at enkelte allerede er under oppsikt hos flere storklubber.

Alexander Tettey (Norwich) og Håvard Nordtveit (Borussia Mönchengladbach) er blant de 22 spillerne som har fått plass i Norge-troppen. Duoen slet med skader mot slutten av 2013.

Høgmo ser fram til å møte Tsjekkia i Praha om to uker.

– Den kampen blir litt som mot Danmark (i november). Det er et godt lag fra nivå to som det blir spennende å måle krefter mot, sier landslagssjefen til NTB.

Norge skal også møte Frankrike borte (27/5) og Russland hjemme (31/5) før EM-kvalifiseringen starter i september. Hvilke lag Høgmos menn skal møte på veien mot mesterskapet i 2016 blir klart under søndagens trekning i Nice. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.