*Nettavisen* Sport.

Høgmo-valg tok spillerne på senga: - Jeg tror flere ble overrasket

BENKET: Landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred måtte finne seg i en plass på benken fra start mot Bulgaria. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

- De såkalte ekspertene får si hva de vil, sier Per Ciljan Skjelbred (28).

04.09.15 07:57

BULGARIA - NORGE 0-1:

VASIL LEVSKI STADIUM (Nettavisen): Landslagssjef Per-Mathias Høgmo valgte å vrake kaptein Per Ciljan Skjelbred til årets viktigste landskamp, en avgjørelse som har skapt mange reaksjoner blant det norske folk og på sosiale medier.

LES OGSÅ: - Vi kan ikke ha en kaptein som ikke spiller fast

En av de som har vært skarpest i sine uttalelser, er NRK-ekspert Karl Petter Løken.

- Han må jo spille på laget. Om det skjer igjen (at han vrakes), blir han nok vraket (som kaptein). Vi kan ikke ha en kaptein som ikke spiller fast, sier Løken til NRK.

- Får si hva de vil
Hovedpersonen selv var naturlig nok skuffet over å måtte starte kampen fra benken.

- Jeg vil så klart spille mest mulig, og starte kampen i dag. Det var en viktig kamp, og det er noe som kler meg godt og jeg føler meg i bra form. Sånn ble det ikke, og da må jeg ta det som det kommer, sier Skjelbred til Nettavisen.

LES OGSÅ: Spillerbørsen

Skjelbred fnyser av uttalelsene til ekspertene.

- Jeg prøver å jobbe så godt jeg kan hver dag på trening, så får de såkalte ekspertene si hva de vil, så får jeg gjøre jobben min.

Klikk på bildet for å forstørre.

OVERRASKET: Vegard Forren forteller at deler av spillergruppa ble tatt på senga over valget om å starte med Skjelbred på benken. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Spillerne ble overrasket
Vegard Forren forteller at Høgmos avgjørelse om å vrake Skjelbred kom som lyn fra klar himmel på deler av spillergruppa.

- Jeg tror det var flere som ble overrasket. Samtidig tror jeg Per ønsker å bidra mer enn han har gjort de siste landskampene, han er en viktig spiller for oss og har en energi som smitter over på de andre. Det så du da han kom inn mot Bulgaria også. Han tror jeg er klar til søndag, og klar til å bidra enda mer. Samtidig skjer det endringer, og sånn er det bare, sier Forren til Nettavisen.

- Kan Norge ha en kaptein som ikke starter en kamp som denne?

- Ja, det skjer overalt, forteller Forren.

- Det er ikke vanlig at en kaptein ikke spiller årets viktigste kamp?

- Nei, men uttaket skjer ut fra hva de tror er det beste for laget, og det vet Per-Mathias og vi i gruppa. Vi som starter er klare til å bidra, sier Forren til Nettavisen.

Vikarierende kaptein Tom Høgli roser Skjelbred for måten han har tatt vrakingen på.

- Per tok det helt perfekt, 100 prosent profesjonelt. Han viste seg som en stor kaptein, og det var overhodet ingen problemer, sier Høgli til Nettavisen.

- Du ga ham bindet da han kom inn?

- Han er kapteinen vår, ingen tvil om det, sier Høgli, som benekter at han har ambisjoner om å overta bindet permanent.

Eksemplarisk Skjelbred
Alexander Søderlund hyller Skjelbred etter kampen.

- Per var helt fantastisk før kampen, han backet oss virkelig opp, sier Søderlund til Nettavisen.

- På hvilken måte?

- Han backet oss opp, og viste at han ikke var forbannet selv om han måtte sitte på benken, sier Søderlund.

Også Høgli roser Skjelbred for oppførselen før kampen torsdag.

- Han gikk rundt til alle spillerne og ønsket dem lykke til. Han har bydd på seg selv, og det er en kaptein verdig.

Saken fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

IKKE ET VANSKELIG VALG: Per-Mathias Høgmo forklarer at det ikke var vanskelig å vrake Skjelbred fra startelleveren mot Bulgaria. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Uklar Høgmo
Høgmo kan ikke garantere at Skjelbred vil være fast i startelleveren på landslaget, og det er heller ikke sikkert han får sjansen fra start mot Kroatia.

- Karl Petter Løken har uttalt at Norge ikke kan ha en kaptein som starter på benken. Hva mener du om det?

- Det er alltid sånn at ingenting er skrevet i stein i fotball. Det er om å gjøre den best mulig vurdering til enhver tid, sier Høgmo til Nettavisen.

Landslagssjefen synes ikke det var noe vanskelig valg å sette kapteinen på benken.

- Nei, det synes jeg ikke. Håvard (Nordtveit) har spilt veldig lite, med 60 minutter i Bundesligaen i år. Per konkurrerer på sentral midtbane, og der begynner det å bli en del gode alternativer. Valget av kantspillere i dag, var at vi ønsket mer fremoverrettede løp så vi kunne true i rom, forklarer Høgmo.

LES OGSÅ: Sjakktrekket som lurte alle: - Jeg ropte til ham

Ble forbannet
Mot Kroatia søndag har Skjelbred naturlig nok en plan om igjen å være tilbake blant de elleve utvalgte fra start, og han ønsker ingen reprise av Bulgaria-kampen for sin egen del.

- Når jeg fikk beskjeden, så var jeg forbannet. Men jeg prøvde å bidra med det jeg kunne Jeg prøvde å snu det til noe positivt og bidra med det jeg kunne inn mot kamp og under kamp, forklarer Skjelbred.

Skjelbred spiller fast sentralt på midtbanen for klubblaget Hertha Berlin.

Under Høgmos landslagsledelse har trønderen blitt brukt mest på høyre kant, og flere har lurt på om svake landskamper på kanten kan være en av grunnene til at han ble vraket fra startelleveren mot Bulgaria.

- På klubblaget spiller jeg mer sentralt, mens det på landslaget har vært litt annerledes. Der har jeg vært mer kant, sier landslagskapteinen.

Søndag venter altså Kroatia til ny EM-kvalifiseringskamp på Ullevaal. Den kampen spilles klokken 18.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag