RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AFP/Scanpix

Hørt på maken, Sir Alex?

Sist oppdatert:
«Utrente» Alan Wiley løp 205,8 meter mer enn gjennomsnittet på Old Trafford.

Ny uke, nye kontroverser i Premier League.

For litt over to uker siden: Sir Alex Ferguson var fornøyd med dommer Martin Atkinson. Da rakk Michael Owen å score vinnermålet 5,28 minutter på overtid, etter at dommeren opprinnelig la til fire minutter.

- De fire minuttene ebbet ut og de hadde scoret et mål. Jeg vet ikke hvor lenge det tok dem å feire, men det tok tid. Det ekstra tidstillegget stammer nok derfra, sa Ferguson.

Lørdag kveld: Sunderland gjestet Old Trafford. United rakk å utligne til 2-2 på overtid, men kampen ble blåst av etter 94 minutter og to sekunder. Nok en gang markerte fjerdedommeren for fire minutters tilleggstid.

Ferguson raste mot dommer Wiley i etterkant:

- Jeg må si at dommeren skuffet meg. Han var ikke godt nok trent for en kamp på dette nivået. Spillernes matchform og tempoet krever en topptrent dommer. Det er ikke han (Alan Wiley).

- Han la ikke til ekstra tid for målet vi scoret på overtid. Han lot oss spille fire minutter og to sekunder på overtid. Det skulle ha blitt lagt til 30 sekunder til, men han spaserte i stedet opp til midtbanen etter det siste målet. Han trengte nok å hvile seg litt, freste Ferguson.

På bakgrunn av disse uttalelsene har FA (det engelske fotballforbundet) bedt om en forklaring fra Manchester United-bossen.

Hvor mye løp Wiley?
Den blir neppe enklere å avgi etter dagens oppslag i The Times. Avisen har nemlig tatt skotten på ordet og funnet ut eksakt hvor mye dommer Alan Wiley løp i oppgjøret.

Det viser seg at det kun var fire Manchester United-spillere og tre Sunderland-spillere som løp mer enn Wiley under oppgjøret på Old Trafford.

Tall fra ProZone viser at dommeren faktisk distanserte gjennomsnittsspilleren med 205,8 meter. Totalt ble det 11.039,1 meter og altså den 8. lengste distansen på banen.

- Å ligge på 8.-plass er helt utrolig for en dommer. Da har han gjort en uvanlig sterk prestasjon, sier en dommerkilde til The Times.

Tallene viser også at 49-åringens gjennomsnittsdistanse fra ballen var 17,7 meter. Britiske elitedommere kan ligge opptil 20 meter i snitt unna ballen.

Poll og Riley sluttet
I England raser nå debatten om Premier League-dommerne må tåle såpass mye tyn fra de respektive managerne etter kampslutt. Tidligere toppdommere som Graham Poll og Mike Riley har oppgitt den konstante kritikken som en av årsakene til at de la opp.

En toppdommer forteller til The Times at Sir Alex Ferguson er en av de verste i klassen.

- De (toppdommerne) blir rett og slett syke av det, sier dommerkilden og legger til:

- Ferguson er en fordums mester. Kritikken tar fokus vekk fra laget og hans egne spillere, og han lykkes med det hver gang. Hvorfor kan han ikke ta det med kampdelegaten i stedet?

Det skal sies at Man Utd-manageren diskuterte heftig med fjerdedommer Mike Dean underveis i oppgjøret også. FA har varslet at de vil kikke nærmere på dette også.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere