*Nettavisen* Sport.

Husker du da Norge var fem minutter unna EM-sluttspill?

EM-KVALIK: Landslagstrener Egil «Drillo» Olsen viser sin skuffelse over spillet mot Luxembourg, i en EM-kvalikkamp vinteren 1995, med hjelpetrener Bjørn Hansen i bakgrunnen. Senere i EM-kvaliken ble landslaget slått ut etter uavgjort og tap for Tsjekkia. Foto: Tor Richardsen (NTB scanpix)

20 år etterpå får vi sjansen til revansje mot tsjekkerne.

25.07.15 21:38

Lørdag ble kvalifiseringsgruppene til Fotball-VM i Russland i 2018 trukket, og Norge havnet i gruppe med regjerende verdensmester Tyskland, Tsjekkia, Nord-Irland, Aserbajdsjan og San Marino.

Det betyr en tøff gruppe for Per-Mathias Høgmos menn, men som ikke kan være umulig å sikre seg play off-spill fra.

Kampen om andreplassen vil antakelig stå mellom Tsjekkia, Nord-Irland og Norge.

Og de fem motstanderne er ikke spesielt kjent kvalikmotstand for Norge.

«Mirakelet i Düsseldorf»

Norge har aldri møtt Tyskland til en kvalifiseringskamp i fotball, etter at landet ble samlet til ett land i 1990.

Faktisk har vi møtt tyskerne bare to ganger siden den gang: I en treningskamp på Ullevål i 1999, da Tyskland vant 1-0, og i den berømte 1-0-seieren i Düsseldorf i februar 2009. Det var Egil «Drillo» Olsens første kamp i comebacket som landslagssjef, og seieren ga en (uberettiget) tro på at det norske landslaget var på vei tilbake til verdenstoppen.

Se klipp fra kampen her:


Fem minutter unna EM

Tsjekkia, imidlertid, har vi flere minner mot fra både VM- og EM-kvalik. Og samtlige er dystre.

For hvem husker vel ikke kampen på Ullevål 16. august 1995, da en norsk seier mot tsjekkerne ville sikre nasjonen vårt første EM-sluttspill noensinne - som det første kvalifiserte laget.

Og det startet så godt. Henning Berg ga Norge ledelsen i første omgang, og i andre omgang var Jostein Flo centimetere unna å doble ledelsen da hans heading traff innsiden av stolpen.

Så, fem minutter før full tid, dunket Jan Suchoparek inn utligningen med et knallhardt hodestøt, og den norske EM-drømmen fikk seg et alvorlig skudd for baugen.

Se klipp fra kampen her:


Vi møtte Tsjekkia igjen i Praha noen uker senere, og ble sendt hjem med 2-0. 3-0-tap for Nederland i siste kvalikkamp, og Norge var utslått av kvalifiseringen med knapp margin.

Ti år senere møtte vi Tsjekkia i en ny kvalik, denne gangen i play off-en til VM i Tyskland i 2006.

0-1-tap på Ullevål ga et dårlig utgangspunkt, og i returmøtet i Praha ble det nok et 0-1-tap - og Norge var utslått av tsjekkerne nok en gang.

God statistikk mot nordirene

Nord-Irland er et annet lag vi aldri har møtt i noen kvalik etter at Drillo inntok sjefsstolen i 1990 og gjorde Norge til en fotballnasjon å regne med.

Vi har likevel møtt Nord-Irland til en del treningskamper, gjerne i februar, og statistikken er gledelig: Fire norske seiere av fire mulige (i 1996, 2001, 2004 og 2012), og 13-1 i målforskjell. Alle kampene har dessuten blitt spilt i Nord-Irland, legg merke til det.

Solskjærs gjennombrudd

Så er det Aserbajdsjan, da. De kjenner vi bedre til, ettersom vi nettopp har møtt dem i EM-kvaliken. Kampen på Ullevål for en drøy måned siden endte 0-0, og den vil vi helst glemme. I Baku i november gikk det bedre, da Håvard Nordtveit sørget for norsk 1-0-seier.

Også i kvaliken til VM i 1998 møtte vi Aserbajdsjan, og hjemmekampen ga lovnad om et lag som ønsket å delta i mesterskapet i Frankrike. 5-0 endte det i kampen som best huskes for Ole Gunnar Solskjærs magiske 2-0-scoring.

Se høydepunktene fra kampen her:


Returmøtet i Baku et drøyt år inneholdt ikke like mange mål, men ble minst like gledelig. 1-0-seieren, etter scoring av Tore André Flo, sikret nemlig VM-billetten til Frankrike, og Norge kunne spille uten press på seg mot Sveits i siste kamp.

Rekordseier

Vi har gode minner mot San Marino også, selv om det er lenge siden vi har møtt dem.

Norges to eneste kamper mot San Marino ble spilt i 1992, fortsatt tidlig i Drillos trenerkarriere.

Hjemmekampen endte med 10-0 til Norge - og vi har aldri klart å gjenta en så stor seier etter den gang. Returmøtet bare en måned senere endte 2-0, og ga en fantastisk start på en VM-kvalik som overgikk de villeste drømmer.

Foruten San Marino slo lilleputtnasjonen Norge ut Tyrkia, Polen, Nederland og England, og sikret seg plass i VM-sluttspillet i USA i 1994.


La oss håpe på et like stort mirakel denne gang, når de tyske verdensmesterne står for tur.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.