RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EM-KVALIK: Landslagstrener Egil «Drillo» Olsen viser sin skuffelse over spillet mot Luxembourg, i en EM-kvalikkamp vinteren 1995, med hjelpetrener Bjørn Hansen i bakgrunnen. Senere i EM-kvaliken ble landslaget slått ut etter uavgjort og tap for Tsjekkia.
EM-KVALIK: Landslagstrener Egil «Drillo» Olsen viser sin skuffelse over spillet mot Luxembourg, i en EM-kvalikkamp vinteren 1995, med hjelpetrener Bjørn Hansen i bakgrunnen. Senere i EM-kvaliken ble landslaget slått ut etter uavgjort og tap for Tsjekkia. Foto: Tor Richardsen (NTB scanpix)

Husker du da Norge var fem minutter unna EM-sluttspill?

Sist oppdatert:
20 år etterpå får vi sjansen til revansje mot tsjekkerne.

Lørdag ble kvalifiseringsgruppene til Fotball-VM i Russland i 2018 trukket, og Norge havnet i gruppe med regjerende verdensmester Tyskland, Tsjekkia, Nord-Irland, Aserbajdsjan og San Marino.

Det betyr en tøff gruppe for Per-Mathias Høgmos menn, men som ikke kan være umulig å sikre seg play off-spill fra.

Kampen om andreplassen vil antakelig stå mellom Tsjekkia, Nord-Irland og Norge.

Og de fem motstanderne er ikke spesielt kjent kvalikmotstand for Norge.

«Mirakelet i Düsseldorf»

Norge har aldri møtt Tyskland til en kvalifiseringskamp i fotball, etter at landet ble samlet til ett land i 1990.

Faktisk har vi møtt tyskerne bare to ganger siden den gang: I en treningskamp på Ullevål i 1999, da Tyskland vant 1-0, og i den berømte 1-0-seieren i Düsseldorf i februar 2009. Det var Egil «Drillo» Olsens første kamp i comebacket som landslagssjef, og seieren ga en (uberettiget) tro på at det norske landslaget var på vei tilbake til verdenstoppen.

Se klipp fra kampen her:


Fem minutter unna EM

Tsjekkia, imidlertid, har vi flere minner mot fra både VM- og EM-kvalik. Og samtlige er dystre.

For hvem husker vel ikke kampen på Ullevål 16. august 1995, da en norsk seier mot tsjekkerne ville sikre nasjonen vårt første EM-sluttspill noensinne - som det første kvalifiserte laget.

Og det startet så godt. Henning Berg ga Norge ledelsen i første omgang, og i andre omgang var Jostein Flo centimetere unna å doble ledelsen da hans heading traff innsiden av stolpen.

Så, fem minutter før full tid, dunket Jan Suchoparek inn utligningen med et knallhardt hodestøt, og den norske EM-drømmen fikk seg et alvorlig skudd for baugen.

Se klipp fra kampen her:


Vi møtte Tsjekkia igjen i Praha noen uker senere, og ble sendt hjem med 2-0. 3-0-tap for Nederland i siste kvalikkamp, og Norge var utslått av kvalifiseringen med knapp margin.

Ti år senere møtte vi Tsjekkia i en ny kvalik, denne gangen i play off-en til VM i Tyskland i 2006.

0-1-tap på Ullevål ga et dårlig utgangspunkt, og i returmøtet i Praha ble det nok et 0-1-tap - og Norge var utslått av tsjekkerne nok en gang.

God statistikk mot nordirene

Nord-Irland er et annet lag vi aldri har møtt i noen kvalik etter at Drillo inntok sjefsstolen i 1990 og gjorde Norge til en fotballnasjon å regne med.

Vi har likevel møtt Nord-Irland til en del treningskamper, gjerne i februar, og statistikken er gledelig: Fire norske seiere av fire mulige (i 1996, 2001, 2004 og 2012), og 13-1 i målforskjell. Alle kampene har dessuten blitt spilt i Nord-Irland, legg merke til det.

Solskjærs gjennombrudd

Så er det Aserbajdsjan, da. De kjenner vi bedre til, ettersom vi nettopp har møtt dem i EM-kvaliken. Kampen på Ullevål for en drøy måned siden endte 0-0, og den vil vi helst glemme. I Baku i november gikk det bedre, da Håvard Nordtveit sørget for norsk 1-0-seier.

Også i kvaliken til VM i 1998 møtte vi Aserbajdsjan, og hjemmekampen ga lovnad om et lag som ønsket å delta i mesterskapet i Frankrike. 5-0 endte det i kampen som best huskes for Ole Gunnar Solskjærs magiske 2-0-scoring.

Se høydepunktene fra kampen her:


Returmøtet i Baku et drøyt år inneholdt ikke like mange mål, men ble minst like gledelig. 1-0-seieren, etter scoring av Tore André Flo, sikret nemlig VM-billetten til Frankrike, og Norge kunne spille uten press på seg mot Sveits i siste kamp.

Rekordseier

Vi har gode minner mot San Marino også, selv om det er lenge siden vi har møtt dem.

Norges to eneste kamper mot San Marino ble spilt i 1992, fortsatt tidlig i Drillos trenerkarriere.

Hjemmekampen endte med 10-0 til Norge - og vi har aldri klart å gjenta en så stor seier etter den gang. Returmøtet bare en måned senere endte 2-0, og ga en fantastisk start på en VM-kvalik som overgikk de villeste drømmer.

Foruten San Marino slo lilleputtnasjonen Norge ut Tyrkia, Polen, Nederland og England, og sikret seg plass i VM-sluttspillet i USA i 1994.


La oss håpe på et like stort mirakel denne gang, når de tyske verdensmesterne står for tur.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere