RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Husker du denne Liverpool-floppen?

Foto: AFP/Scanpix
Sist oppdatert:
Eller hva med Bruno Cheyrou? Nå skal Gérard Houllier igjen gjøre transfermarkedet utrygt i Premier League.

Da franske Bernard Diomede kom til Liverpool i 2000 var han verdensmester. Vingen startet tre kamper - mot Danmark, Saudi-Arabia og Paraguay - under VM i Frankrike i 1998.

I Auxerre hadde han også opplevd stor suksess, og i 1996 var han med å vinne «the double» for klubben. Det var derfor ikke så rart at Anfield-klubben fattet interesse for spilleren.

I juni 2000 la daværende Liverpool-manager Gérard Houllier rundt 30 millioner kroner på bordet, og vingen med 176 ligakamper og 30 ligamål for Auxerre ble en del av de røde.

- Han var veldig uheldig
Spilleren ble presentert med brask og bram, men siden så man svært lite til franskmannen. Han fikk sin debut mot Sunderland, og scoret et mål som ble annullert, men det var i grunn det.

- Han var veldig uheldig i Liverpool. Jeg hentet ham for å gi oss mer bredde på midten, men han ble skadet, og da han var frisk igjen var det ikke plass til ham på laget, sier Houllier om vingen.

Totalt fikk han bare fem kamper for klubben i løpet av de snaut tre årene han var på Merseyside, og hadde store problemer med å tilpasse seg livet i England. I februar 2003 ble han lånt ut til Ajaccio i hjemlandet, og ble der til kontrakten med Liverpool løp ut. Han signerte deretter en permanent avtale med klubben, og har senere vært å finne i klubber som Creteil og Clemont Foot.

Den 18 januar 2008 la han støvlene på hylla. Etter Liverpool-tiden klarte han aldri å oppnå samme nivå han hadde tidligere.

- Når et lag som Liverpool har 24 kvalitetsspillere, er det ikke rart at jeg ikke fikk en plass i startoppstillingen. Jeg fikk ikke vist hva jeg var god for, men hadde ingen grunn til å surmule for det, forteller Diomede selv om den vanskelige situasjonen i Liverpool.

«Crocodile» Dundee
Franskmannen var imidlertid langt fra den eneste som mislyktes under Houllier. En av spillerne som kom til klubben rett før Houllier, Sean Dundee, huskes også som en stor flopp.

Dundee var i likhet med Diomede svært suksessfull i sin tidligere klubb, og sørafrikaneren med tysk pass hadde bøttet inn mål for Karlsruhe før han ble hentet til Liverpool sommeren 1998.

Daværende manager Roy Evans var på jakt etter en erstatter for langtidsskadde Robbie Fowler, og la rundt 20 millioner på bordet for måljegeren. Like etter ble imidlertid Houllier hentet til klubben, og Evans og fransmannen fikk delt manageransvar. Samarbeidet varte imidlertid bare til november, før Evans takket for seg.

Da sesongen tok til var det imidlertid stjerneskuddet Michael Owen som tok plassen til Fowler, mens tyske Karlheinz Riedle ble foretrukket på den andre spissplassen, foran Sean Dundee.

Etter hvert kom også Fowler tilbake fra skade, og Dundee havnet helt ute i kulda. Etter kun én sesong på Anfield og tre kamper, pakket han sekken og reiste hjem til Stuttgart i Tyskland.

Etter at Premier League-karrieren gikk fløyten har Dundee spilt for Stuttgart, Austria Wien, gamleklubben Karlsruhe, Kickers Offenbach, og AmaZulu i hjemlandet Sør-Afrika.

«Den nye Zinedine Zidane»
Bruno Cheyrou er en av utallige fotballspillere som har fått et stempel det er umulig å leve opp til. Den offensive midtbane-mannen ble omtalt som den «nye Zidane» da han signerte.

Store sko og fylle, og Cheyrou skulle vise seg å ikke være i nærheten av å bruke samme størrelse som legenden.

Houllier la rundt 45 millioner kroner på bordet for å hente spilleren fra Lille, hvor han hadde vartet opp med 31 ligamål på 111 ligakamper. På Anfield ble det ikke akkurat samme suksess.

Franskmannen klarte aldri å etablere seg, og bortsett fra en periode i 2003/2004-sesongen da han scoret fire mål på fem kamper rundt juletider, ble det svært begrenset med spilletid.

Høydepunktet i Liverpool-karrieren var nok vinnermålet mot Chelsea på Stamford Bridge i 2003. Totalt fikk han med seg 48 kamper for Anfield-klubben og fem mål, før han ble sent hjem.

Han har siden oppholdet i Liverpool vært å finne i klubber som Marseille (lån), Bordeaux (lån), Rennes, Anorthosis og nå senest FC Nantes. Han står med fire landskamper for Frankrike.

Flopper og suksesser
Og når man først er inne på spillere som ble hentet av Gérard Houllier og som aldri lyktes i Liverpool, må vel også navn som Salif Diao, El-Hadji Diouf, Eric Meijer, Anthony Le Tallec, Igor Biscan, Jean-Michel Ferri og Frode Kippe bli nevnt.

Men til Houlliers forsvar gjorde han også noen kupp under sin tid i Beatles-byen. Sami Hyypia huskes kanskje som det største, men også spillere som Stephane Henchoz, Vladimir Smicer, Dietmar Hamann, Gary McAllister, John Arne Riise, og Milan Baros utrettet gode ting i den røde drakten.

Franskmannen skal også ha en del av æren for at spillere som Steven Gerrard, Michael Owen, Danny Murphy og Jamie Carragher utviklet seg i den retningen de gjorde, da alle nøt stor tillit som unggutter under hans tid.

Nå er den franske manageren tilbake i Premier League, denne gangen som Aston Villa-manager, og det blir spennende å se hvilke spillere som kommer inn porten på Villa Park når overgangsvinduet åpner i januar.

(Kilder: LFChistory.net, ESPN, Wikipedia).

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere