*Nettavisen* Sport.

Hva betyr egentlig dette United-merket?

Foto: (PA / NTB scanpix)

Her får du forklaringen.

Manchester United møter russiske CSKA Moskva borte til kamp i Champions Leagues gruppe B onsdag kveld. Tirsdag satte storklubbens spillere, og manager Louis van Gaal, kursen for Russlands hovedstad.

Stjernene ble møtt av et stort oppmøte av fans på flyplassen i Manchester før avreise og de skrev gledelig autografer og poserte foran kamera.

Storavisen Daily Mail har imidlertid lagt merke til emblemet på dressjakkene til Uniteds stjerner. I stedet for en den vanlige klubblogoen, har spillerne en litt annen logo på dressen når de er ute på reise.

Merket er ikke nytt, og Old Trafford-klubben brukte også merket på dressen tidvis under sir Alex Fergusons regime i klubben, men det er kanskje ikke alle som vet hva dette emblemet faktisk symboliserer.

Forklarer
Daily Mail har derfor påtatt seg oppgaven med å forklare.

I en artikkel tirsdag forteller avisen at merket i utgangspunktet kun ble brukt under store begivenheter, som FA-cupfinalen i 1963 og europacupfinalen i 1968, men at det i dag brukes oftere.

Merket er basert på våpenskjoldet til Manchesters bystyre. Skipet på merket representerer Manchesters skipskanal, mens de tre stripene på merket symboliserer elvene The Irwell, The Irk og The Medlock. Alle disse tre elvene renner gjennom byen Manchester.

Klikk på bildet for å forstørre.

PÅ TUR: United-sjef Louis van Gaal. Foto: Eamonn And James Clarke (PA / NTB scanpix)

Videre kan vi se en globus på toppen, men flere bier rundt. Dette skal være et symbol på den rollen Manchester spilte i den industrielle revolusjonen. Bier har som kjent et «industrielt» vesen.

Antilopen til venstre på United-merket har et gullkjede rundt halsen, noe som skal være et symbol på byens utmerkelser innen ingeniørkunst, mens løven med krone på høyresiden er et symbol på det romerske slottet i Castlefield, stedet der byen Manchester hadde sin opprinnelse.

Latinsk ordtak
Til slutt ser vi de latinske ordene «Consilio et Labore» nederst på merket. Dette kan oversettes til «visdom og innsats», ifølge Daily Mail.

Ifølge avisen finnes det også en annen populær oversettelse av ordtaket: «Tenk på konsekvensen av arbeidet ditt, før du setter i gang».

Helt nederst finner vi bokstavene M.U.F.C som naturlig nok står for Manchester United Football Club.

United og CSKA Moskva står for øvrig med tre poeng hver i gruppe B etter at to runder er unnagjort. Møtet i Russland er derfor svært viktig.

Moskva og Lusjniki stadion er stedet der Manchester United slo Chelsea i Champions League-finalen i 2008. Dette var CSKAs tidligere stadion.

Klubbenspiller nå på en annen arena i byen, nemlig Arena Khimki.

Champions League-kampene følger du i Nettavisens livesenter både tirsdag og onsdag fra 20.45.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.