Hva er hands, Rune Pedersen?

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

Aalesund og Lillestrøm raste. Dommersjef Rune Pedersen forklarer dem her regelen om hands.

Lillestrøm-trener Henning Berg mener det ikke burde vært dømt straffe da et innlegg traff Lillestrøm-spillerens utstrakte hånd i kampen mot Start.

Tilsvarende raste Aalesund da Molde fikk straffe da Magnus Sylling Olsens brukte en aktiv arm til å få med seg ballen.

Les saken: Rekdal: - Nå kan Molde klappe igjen

Hva er en hands, dommersjef Rune Pedersen?

- Hands er når armen ifølge regel 12, forsettlig søker mot ball. Det er en straffbar hands. Så er det utarbeidet retningslinjer som dommeren ser hen til i vurderingen av dette, sier Pedersen til Nettavisen.

Se retningslinjene i faktaboksen til høyre.

Men hva legger så dommersjefen i ordet «forsett»?

- Hvis en spiller velger å løpe med armen ut fra kroppen, da anser vi som et forsettlig valg han har gjort. Det kan være nok. Reglen om forsett skal eliminere de tilfellene der en spiller ikke har mulighet til å få hånda unna, sier Pedersen.

Siden det forutsettes forsett, er det ikke slik at det nødvendigvis skal blåses dersom den som får ballen i hånda har en fordel av det. Står du på streken med hendene så godt som limt inntil kroppen, og du likevel stanser et knallhardt skudd fra kort hold med hånden og dermed hindrer mål, er det ifølge Pedersen ikke korrekt å blåse straffe.

Viljehands = gult kort?
Viljehands er gult kort, er det noe som het i gamle dager. Er det da slik at all hands vil gi gult kort, siden det forutsettes at det er gjort med forsett?

- Nei. Er det vurdert som usportslige opptreden for å lure dommerne vil det gi gult kort. Men det er ikke slik at hands nødvendigvis er gult kort, sier Pedersen.

Om de to konkrete situasjonene har Pedersen følgende å si:

Om Elyounoussis hands:
- Jo større en spiller gjør seg, jo større er sjansen for å blokkere innlegget. Da har han gjort en handling med armen som har søkt ut fra kroppen, og altså er det rett å blåse, mener Pedersen.

Se episoden her (ekstern lenke)

Hører du, Henning Berg? Korrekt straffe.

Om Sylling Olsens Hands:
- I den situasjonen er det mer spørsmål om det er armen eller kassa som er brukt. Han gjør helt klart en bevegelse, og er den i armen da er det ingen tvil, sier Pedersen.

Se episoden her (ekstern lenke)

Dommersjefen understreker likevel at det er dommerens skjønn som til sist er avgjørende.

- Det er ikke slik at dommerne er uenige om retningslinjer eller regelverk. Det handler til syvende og sist hvordan den aktuelle dommer oppfatter situasjonen. En dommer kan la være å blåse fordi han ikke ser situasjonen, mens en anne ser det. Det er årsaken til at det blir tatt ulike avgjørelser, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.