RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hva er så spesielt med disse gutta?

Foto: Montasje/Scanpix/AP/AFP/Reuters
Sist oppdatert:
- Hardtarbeidene, nøye og besatt av fotball.

I Premier League er det som kjent 20 klubber. Seks av disse blir per dags dato ledet av skotske managere, mens sju av managerne er fra England.

De øvrige klubbene har managere fra Italia, Wales, Spania, Israel, og Frankrike.

I Liverpool finner vi Kenny Dalglish, i Manchester United Sir Alex Ferguson, i Everton David Moyes, i Birmingham Alex McLeish, i Blackburn sitter Steve Kean, og i Bolton finner vi Owen Coyle.

I tillegg er Aston Villa for tiden også ledet av en skotsk herremann. I Gerard Houlliers sykefravær, er det den tidligere Leeds-helten Gary McAllister som er sjef for Ashley Young og gjengen.

Busby og Shankly
Som om dette ikke var nok, neste sesong kan den øverste divisjonen i England også få to nye skotter inn i sine rekker.

Norwich under ledelse av Paul Lambert ligger godt an på en 2.-plass i Championship, mens Nottingham Forest og manager Billy Davies også har muligheten til å klare opprykk denne våren.

I et historisk perspektiv er det også en lang rekke skotske managere som har utmerket seg med klubber i England.

Sir Matt Busby (Man U), Bill Shankly (Liverpool), Jock Stein (Leeds), Tommy Docherty (Flere klubber), George Graham (Arsenal), Walter Smith (Everton) og Gordon Strachan (Flere klubber).

For å nevne noen.

- Det Busby og Shankly tok med seg inn i fotballen, var arven fra arbeiderbakgrunnen deres. Jeg tror nok at det jeg har fått til, også har rot i disse verdiene, forteller Sir Alex Ferguson.

Med tanke på at det bor rundt 5 millioner mennesker i Skottland, mot nærmere 50 millioner mennesker i England, er det grunn til å spørre: Hva er det egentlig med skotske managere?

13 i Liverpool
Helt siden fotballen så dagens lys på de britiske øyer, har faktisk skotske managere og trenere blitt sett på som bedre enn sine engelske kollegaer.

Skottene var kjent for å tenke nøyere gjennom den taktiske delen av fotballen og utviklet en stil basert på korte pasninger og raske bevegelser.

De engelske trenerne på sin side sverget mer til rå kraft. I perioden 1872 til 1884 møtte England og Skottland hverandre 13 ganger. Skottene vant ni, England vant to, og to endte uavgjort.

I England var man på den tiden så imponert over hva skottene fikk til, at da sporten først ble profesjonell i 1885, så de fleste klubbene mot nabolandet for å finne både spillere og trenere.

For eksempel hadde The Preston Invincibles, laget som vant cupen og ligaen uten å tape én kamp i 1889, hele sju skotter i troppen. Laget fikk tilnavnet «The Scottish Professors».

Og da Liverpool ble stiftet i 1892, hadde den nå så tradisjonsrike Merseyside-klubben hele 13 skotter i sin førstelagstropp.

- Intens og ambisiøs
I nyere tid er det selvfølgelig Manchester United-boss Sir Alex Ferguson, som er prakteksempelet på skotsk suksess innenfor engelsk fotball. Tyggiselskeren har tross alt vunnet det meste.

Siden 69-åringen overtok sitt kjære United i 1986, har det blitt 11 ligatitler, fem FA-cuptitler, fire ligacuptitler, ni Charity Shield-titler, to Mesterliga-titler, samt noe annet småtteri.

Den trofésamlingen er det svært få, om noen, som kan måle seg med noe sted i verden.

- Selv i sine tidlige dager var Alex intens og ambisiøs. Det var aldri noen tvil om at han kom til å bli en suksessrik manager, sier Alex Smith, formann i den skotske managerforeningen.

- Han har et helt utrolig øye for detaljer. Alt i klubbene han har hatt ansvaret for har vært eksemplarisk organisert og han er en veldig framtidsrettet mann, sier Smith.

Alex Smith fulgte selv i fotsporene til den tyggeglade landsmannen på 1970- og 80-tallet og overtok etter 69-åringen både i St. Mirren og Aberdeen.

- For meg føltes det aldri som store sko å fylle da jeg etterfulgte Alex. Det var ikke noe som bekymret meg. Selv om jeg nok tror mange andre managere i Aberdeen har følt det presset.

Frykter «Glasgow Kiss»
Det er imidlertid ikke bare fotballkunnskapene til skottene som kan være en grunn til all suksessen i England. Nok en gang å man se tilbake på historien.

I England har man etter sigende alltid hatt en frykt for naboene i nord. Engelskmennene ser fortsatt på skottene som barske, rå og på grensen til gale folk fra høylandet.

Et folk det er fantastisk å ha med deg i krigen ute på fotballbanen, men ikke nødvendigvis dem du ønsker å støte på i en mørk bakgate, etter en, to, eller kanskje tre øl for mye en kveld.

Det er en grunn til at det å bli skallet ned kalles et «Glasgow Kiss» og at en samlet britisk presse var overbevist om at Joe Jordan var den siste Ivan Gennaro Gattuso burde starte bråk med.

For selv om Spurs-assistenten nå er 60 år, så vet engelskmennene at den en gang så beinharde midtbanespilleren, tross alt, vokste opp i North Lanarkshire.

En annen faktor ved skottene, som gjør de til gode ledere, er den autoriteten mange av derm utlyser. Den mørke stemmen og den umulige aksenten kan sette støkken i de fleste.

Hvor mange ganger har vi vel ikke hørt om Sir Alex Ferguson og hans smått legendrariske hårfønertale, eller tordentale, som det vel heter på godt norsk?

På grunn av stemmen har skottene også blitt populære som TV-kommentatorer. Alan Hansen, Andy Gray og Craig Burley har alle stemmer man forbinder med fotballkamp på TV.

- Nesten besatt av fotball
Fascinasjonen rundt skotske managere er faktisk så stor, at det har blitt skrevet en egen bok om temaet, «The Management». Den gjør et forsøk på å forklare den skotske suksessen.

- I Skottland, handler det bare om fotball. I England finnes det distraksjoner som cricket og kanskje også rugby, sier nåværende Aberdeen-sjef Craig Brown.

- Tenk på den skotske psyken. Hardtarbeidende, nøye og nesten besatt av det de driver med, samtidig som de har en rå vinnermentalitet, legger tidligere landslagstrener Alex Roxburgh til.

Også Everton-manager David Moyes, som har ledet de blå siden 2002, legger den skotske mentaliteten til grunn for sin allerede lange karriere som Premier League-manager.

- Da jeg var ung, var det oppsving i Glasgow. Men det var likevel en tøff, tøff by å bo i og folk flest kom fra arbeiderklassen. Du var nødt til å gjøre ting på egen hånd, sier Moyes.

- Skulle du drive med fotball, så måtte du spille og gjøre det bra, uten noe klaging. Du måtte ta vare på deg selv og vite hvordan du skulle snakke med andre mennesker, sier Everton-sjefen.

Kilder: The Guardian, Sunday Mirror, Wikipedia, FIFA.com, The Management.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere