RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hva er vitsen med denne regelen?

Foto: AFP/Scanpix
Sist oppdatert:
BLOGG: Keepere følger den ikke, og dommerne ser ikke ut til å bry seg om den.

Det er nok av regler i fotballen som er malplassert eller som i beste fall er for åpne for vide tolkninger, slik at de resulterer i skjønnsmessige vurderinger som er så vidt forskjellige fra gang til gang. Vi så nok eksempler på det i fjorårets Tippeliga-sesong, og jeg omtalte dem flere ganger i bloggene mine. Jeg skal ikke kjede leseren med noen lang repetisjon av mine tidligere synspunkter, som jeg står fullt og helt ved fremdeles, men jeg skal ta for meg enda en regel jeg mener enten er moden for overhaling eller en mye strengere håndhevelse.

Jeg tenker på regelen om at keeperne ikke har lov til å holde ballen i hendene i mer enn seks sekunder før de enten må slippe den ned på bakken eller sparke den ut. Jeg vet, det er noen måneder igjen til neste Tippeliga-sesong begynner, men det er samme tendens i alle ligaer rundt omkring der det spilles fotball også i januar. Jeg har ennå til gode å se en eneste dommer som i kampens hete har blåst indirekte frispark, slik regelverket krever, når keeperne begår overtramp mot sekssekundersregelen.

Jeg ser relativt mange fotballkamper i løpet av en måned, og de aller fleste tv-produksjonene har klokker som tikker og går oppe i ett av tv-skjermens hjørner. Jeg har studert keepere, sett på klokka idet de plukker opp ballen med hendene og også sett hva klokken viser når de omsider sender ballen av gårde. Bevares, det er mange som er flinke og holder seg innenfor regelen, men det er pokker meg mange som titt og ofte er oppe i både ti og tolv sekunder også. Edwin van der Sar, for å ta ett eksempel. Han gjør det stadig vekk.

Jeg har all forståelse for at det ikke er lett for en dommer å løpe rundt med en stoppeklokke og ta tiden hver gang en keeper har ballen, for det skjer jo noen ganger i løpet av en kamp. Men jeg tviler på at noen dommere tør blåse, nettopp fordi de ikke har anledning til å ta tiden og slik sett utruste seg med bevis, som lett lar seg etterprøve når tv-kanalene kjører bildene i reprise. Det er noe med å gi et lag en fordel i en så god scoringsposisjon når man ikke er hundre prosent sikker på avgjørelsen. Jeg har forståelse for det også. Men jeg kommer til å applaudere høyt, hardt og lenge når den første dommeren blåser for en forseelse som skjer i så godt som hver eneste kamp.

Det er mulig regelen er for vanskelig å opprettholde, at seks sekunder er for lite og at det viktigste tross alt er at keeperne setter i gang spillet igjen innenfor en anstendig tidsramme. For i det store og det hele er det jo ikke snakk om mange sekunder. Men da synes jeg isteden grensen bør heves til ti sekunder, som er mer reelt i forhold til hvordan dagens keepere opptrer. Det er mulig det vil føre til at grensene forskyves enda litt, men det tviler jeg på.

En liten oppfordring til slutt, til dommersjefen i NFF. Sitt klar med stoppeklokken neste gang du ser en fotballkamp, enten det er Premier League, Primera Division, Serie A eller hva det er, og ta tiden på keeperne og hvor lenge de holder ballen i hendene. Jeg er sikker på at bevisbyrden raskt vil bli ganske stor. Forhåpentligvis er det snart et fotballforbund som har lyst til å fotballens egne regler på alvor.

For er ikke regler til for å følges?

THOMAS ENGER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere