*Nettavisen* Sport.

Hva gjør du nå, Juro Kuvicek?

HELT: Juro Kuvicek jubler etter å ha scoret Vålerengas 2-1-scoring mot Bodø/Glimt i 1998. Foto: Tor Richardsen (NTB scanpix)

Vant cupen med både Strømsgodset og Vålerenga, men huskes best for overgangssaken.

04.12.15 15:56

Du leser nå Nettavisens nye artikkelserie om gamle idrettshelter.

Hver fredag fremover skal vi mimre sammen med dem som tidligere preget nyhetsbildet i Norge på grunn av store idrettsprestasjoner. Vi skal også finne ut hva de bruker dagene på i dag.

Serien er en gjenopplivning av den gamle Nettavisen-klassikeren «Hva gjør du nå» - og vil fortsette med samme navn og innhold i tiden som kommer.

Har du tips til gamle helter du vil vite mer om? Send oss en mail her.

Juro Kuvicek huskes av mange som lynvingen som gjorde livet sure for mange backer på 90-tallet. Underveis i karrieren var han innom Kongsberg, Mjøndalen, Strømsgodset og Vålerenga, og vant cupfinalen med de to sistnevnte.

Kuvicek huskes kanskje aller best fra «Kuvicek-saken» der han i 1996 spilte for nedrykkstruede Vålerenga mot Kongsvinger. Det kom senere frem at Kuvicek ikke var registrert og egentlig ikke hadde lov til å spille kampen.

Etter at saken ble tatt opp i NFF endte det til slutt med at Kongsvinger ble gitt tre poeng og Vålerenga hadde tatt enda et steg mot nedrykk. Den sesongen rykket Vålerenga ned, og den dag i dag er det fortsatt mange i Klanen som omtaler Kongsvinger som «XXX».

Til tross for dette er Kuvicek, i en alder av 48, fortsatt aktiv på banen og kun en skade stoppet han fra å spille for Oslo-klubben Sagene IF denne sesongen. Han satser på å være med igjen til neste år.

Kuvicek kom sammen med med familien sin til Norge fra fra tidligere Tsjekkoslovakia i 1974. Han vokste opp i Kongsberg og debuterte for Kongsberg IF som 16-åring.

Hva gjør du nå, Juro Kuvicek?

- Jeg er barneskolelærer og har jobbet syv år på Vålerenga skole.

Sivil status?

- Jeg er SINGEL. Og det kan du godt skrive med store bokstaver. Kanskje noen ringer meg!

Saken forteller under bildet

Klikk på bildet for å forstørre.

LÆRER: Etter at karrieren tok slutt ble Juro Kuvicek barneskolelærer. Slik ser han ut i dag. Foto: Privat


- Blir du fortsatt gjenkjent på gata?

- Sjeldnere og sjeldnere, og ganske sjeldent nå. Det har jeg alltid vært komfortabel med, men det har jo vært gøy å bli gjenkjent. Det var verst i Drammen i Strømsgodset-tida fordi det var en mindre by og alle visste hvem vi gutta var. I Oslo var det ikke like lett å bli gjenkjent selv om man spilte i Vålerenga.

- Hva tror du folk husker deg best for?

- De fleste husker meg nok for Kuvicek-saken. Folk nevner to ting og det er den ene. Den andre er Brann-kampen i 1997, da vi slo Brann i fjerde runde i cupen foran 19.000 på Bislett. Da scora jeg min vakreste scoring. Klinte til på volley i krysset og det pleier folk å si at de husker. Har blitt stoppa på gata og folk har sagt «jeg var på Bislett da de slo Brann, fy fillern for en fantastisk match». Det er fint å bli husket for noe annet enn den Kuvicek-saken.

- Hva savner du mest fra den aktive tida?

- Det er den garderobekulturen, spenningen før kampene, reising også. Du følte du var lei, men når jeg tenker tilbake på alle opplevelsene, treningsleirene ... Men spesielt det å spille foran 10- 15.000. Sånne kamper var fantastisk.

- Er det presseoppslag som fortsatt irriterer deg eller som du angrer på?

- Det hendte jo at jeg fikk for få poeng på børsen etter kamper! Jeg husker en gang i Strømsgodset, der hadde vi Fremtiden og Drammens Tidende, og det var en ting som irriterte meg grenseløst. Vi hadde en kamp mot Sandefjord, muligens i 1992, og jeg ble kåret til banens beste i Fremtiden, og så fikk jeg treer av Drammens Tidende! De hadde meg som en av de dårligste i samme kamp! Jeg hadde jo en kjempematch, smelte ballen i krysset. Noen fikk femmere, et par fikk firere og så var det tre spillere som fikk treer, og jeg var blant de. Den husker jeg, og det syns jeg var helt teit.

- Hva er du mest stolt av den dag i dag?

- Det er vel at jeg har vunnet cupfinalen to ganger, tenker jeg. Og at jeg nådde så langt som jeg gjorde, å komme på det øverste nivået i Norge. Det er nok det jeg er mest stolt over. Jeg erger meg jo litt over at jeg aldri spilte for det norske landslaget. Jeg ble sett på av Drillo et par ganger. Han kom spesielt for å se på meg med tanke på landslaget fordi Mini Jakobsen var skada et par ganger. Han skulle sikte ut et par erstattere, men jeg spilte ikke godt nok de kampene han kikka spesielt på meg. I tillegg var det jo noen profftilbud jeg ikke tok.

På oppfølgningsspørsmål fra Nettavisen om disse profftilbudene svarer Kuvicek villig:

- Jeg fikk tilbud om å trene med Leeds i 1991 eller 1992. Howard Wilkinson trente og de ville ha meg over på et par ukers treningsopphold, da hadde jeg bra fart på skøytene. Ellers så var jeg nære på ved å signere for Brann i 1993 da Hallvar Thoresen ble trener der. Jeg hadde også et tilbud fra kypriotiske Larnaka, men det syntes jeg ikke var så fristende. Jeg spilte også en B-lagskamp for Manchester City i 1999 da Joe Royle var trener. Vi spilte mot West Bromwich Albion, det ble 0-0 og jeg hadde to kjempesjanser. Hadde jeg scora på de, så kanskje. Det er forøvrig en tellende match, den fikk jeg tillatelse til å spille!

- Hva gjør du om fem år?

- Hmmm ... Om fem år er jeg 53. Da håper jeg at jeg underviser og har det bra på en skole der jeg trives. Trener et passe allright fotballag, jeg har jo tatt C-kurs og har trente Manglerud/Star i tredjedivisjon og Sagene IF, men så ble det stopp. Jeg fikk barn og det ble litt vanskelig å fortsette. Så å trene et godt fotballag, ha det allright som lærer på en skole jeg trives på og være en fornøyd pappa til barna mine.

Fakta

Hva gjør du nå?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.