*Nettavisen* Sport.

Hva gjør du nå, Moa Abdellaoue?

Foto: Odd Andersen / AFP / NTB scanpix

Eurosport-kommentator Vebjørn Buen oppsummerer første halvdel av Bundesliga-sesongen.

19.12.12 13:43

Høstsesongen i Bundesliga har levert! Det har blitt spilt utrolig god fotball, vi har fått mange flotte mål og stemningen har vært på topp som vanlig - hvis du ser bort fra de første 12 minuttene av kampene, da.

Bundesliga er kjent for å være en jevn liga, til tross for at Bayern München har dratt ifra i toppen. Ikke overraskende med tanke på den umenneskelig gode fotballen de har spilt i serien i år!

Men det er fortsatt mulig for Borussia Dortmund å hente dem igjen: Da Wolfsburg vant Bundesligaen for aller første gang, lå de på 10.-plass ved vinterpausen. Noe å tenke på for Jürgen Klopp og co.

Det som har skuffet meg mest, er de tre nederste lagene på tabellen. FC Augsburg, SpVgg Greuther Fürth og Hoffenheim. Fotballen som har blitt spilt i de klubbene har vært heller laber, og Hoffenheim har aldri noen gang tidligere fått en dårligere start på en Bundesliga-sesong enn i år.

Markus Babbel har også fått fått fyken. Men jeg ser klart at det er nettopp disse tre lagene som kommer til å ende på de tre nederste plassene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Overraskelser
Det har blitt et par overraskelser, og for meg er de lagene i hver sin ende av tabellen. Bayer Leverkusen har et godt lag, men at de skulle ligge på andreplass etter halvspilt sesong overrasker meg.

Stefan Kiessling, Gonzalo Castro og Andre Schürrle har alle har storspilt, og selvfølgelig med en strålende Bernd Leno i mål. Han er utvilsomt, sammen med Marc-Andre ter Stegen, et av Tysklands fremste keepertalenter.

I den andre enden av tabellen har vi Hoffenheim. De har ikke det aller beste laget, men de har noen spillere som står frem. Dog så ligger klubben på 16.-plass med kun 12 poeng på 17 serierunder.

Det er deres dårligste start i Bundesliga noensinne. Markus Babbel fikk sparken, men hvordan dette laget skal komme tilbake, det vet jeg ikke. Laget har ingen gnist, ingen lagmoral, ingen selvtillit. Det har overhodet ikke troen på det som gjøres.

Se det beste i Bundesliga i videoen under:

HTML EMBED

De norske
Det har vært litt opp og ned med de norske spillerne denne sesongen. Håvard Nordtveit er fast i Borussia Mönchengladbach. Han har startet samtlige kamper i år og blitt byttet ut kun i to av dem. Imponerende! Han står også med tre målgivende pasninger.

Per Ciljan Skjelbred var lenge ute i kulden i Hamburger SV, men har kommet seg mer nå, takket være andres skadeavbrekk. Han spilte seks kamper i høst, fem fra start. Han har klart sine oppgaver bra, og jeg vil si at det helt klart ser lysere ut for trønderen nå enn tidligere.

Det går ikke like bra for Moa. Han har spilt 10 kamper i år, men startet kun to og ikke spilt en hel kamp. Kanskje et klubbskifte må til? Han var lenket bort i sommer, og hvem vet: Kanskje det blir en overgang allerede i januarvinduet. Hannover har forsterket laget offensivt denne sesong, så konkurransen er svært tøff.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Odd Andersen / AFP / NTB scanpix

Det har heller ikke gått så bra for Vadim Demidov. Han har spilt fem kamper, hvorav fire fra start. Det var i Carlos Zambranos skadefravær. Han klarte seg ikke like bra den tiden han fikk, heller, så om han igjen får muligheten, må den virkelig tas! Jeg tror det blir for vanskelig å danke ut Carlos Zambrano, Bamba Anderson og Heiko Butscher, dessverre.

Siste nordmann kan ha en stor karriere foran seg. SC Freiburgs Vegar Eggen Hedenstad har fått mye tillit fra Christian Streich. Han har spilt ni kamper i år, hvor tre er fra start. Han spilte hele deres forrige kamp borte mot Schalke 04 og der klarte han seg utrolig bra. Var god i avgjørende øyeblikk.

Å få spille en hel kamp i Gelsenkichen er helt klart en tillitserklæring fra trener Christian Streich. Jeg tror Hedenestad kommer til å ha en lys karriere i SC Freiburg og når han blir moden nok, så vil nok større klubber stå klare for å hente ham.

Vårsesongen
Underholdningsmessig har sesongen så langt vært helt knall. Fra 3-3 mellom Eintracht Frankfurt og Borussia Dortmund, 5-3 mellom SC Freiburg og Hoffenheim til Mario Götzes utligning på Allianz Arena.

Bayern München har utvilsomt vært i en egen klasse, og nå med Mario Gomez tilbake fra skade, kan det bety enda flere mål. Pizarro, Gomez og Mandzukic kjemper om spissplass. Da sier det seg selv at det blir mye mål.

Det meste av spenning vil nok dreie seg om de resterende Champions League-plassene. Bayern tar gullet, og jeg tror Dortmund og Schalke følger på de neste plassene. Leverkusen tar fjerde, og jeg har en liten tro på at Frankfurt klarer å holde seg på europacupplass.

Jeg er ganske sikker på at Augsburg, Greuther Fürth og Hoffenheim ender på de laveste plassene. Sistnevnte på kvalikkplass.

Uansett kan jeg garantere at vi har 17 fine serierunder å se frem til når serien kommer i gang igjen 18. januar!

* Supporterne demonstrerte mot at forbundet blant annet vil stramme inn på sikkerhetsnivået på matcher og redusere billettantallet til bortefans ved høyrisikokamper. Avgjørelsen skulle tas på et møte 12. desember, så supporterne demonstrerte ved å være fullstendig stille de første 12 minutter og 12 sekunder av samtlige kamper frem til møtet. En rekke av de foreslåtte tiltakene ble vedtatt på møtet 12. desember.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.