RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hva gjør du her, Brendan Rodgers?

TAP: Fotografen har fokus på syndebukk John Terry, mens Brendan Rodgers entrer forgrunnen.
TAP: Fotografen har fokus på syndebukk John Terry, mens Brendan Rodgers entrer forgrunnen. Foto: Paul Ellis (AFP / NTB scanpix)
Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney, Frank Lampard og John Terry fikk Liverpools sjef til å drømme.

Året er 2008. Stedet er Moskva.

Stjerner som Edvin van der Sar, Nemanja Vidic, Owen Hargreaves, Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney, Carlos Tevez, og Rio Ferdinand entrer banen i rødt.

Profiler som Didier Drogba, Nicolas Anelka, Michael Ballack, John Terry, Ashley Cole, Michael Essien, Claude Makelele og Frank Lampard entrer banen i blått.

Bak den blå rekken av bautaer skimter vi en 35 år gammel nordire som himler med øynene. Enorme Lusjniki stadion i Moskva er et mektig skue for ham.

- Jeg husker vi gikk ut av spillertunellen. Jeg gikk bak spillerne og så for meg at jeg én dag skulle lede et lag i europacupfinalen, sier Brendan Rodgers.

- Opplevd det
Rodgers var som kjent svært involvert i Chelsea som både ungdomstrener og senere manager for reservelaget under José Mourinhos første periode i klubben. Han ble også med Avram Grant da han tok over for portugiseren.

- Jeg tenkte på hvordan det ville være. Da vi gikk ut i Moskva, tenkte jeg mot den dagen da jeg skulle lede et lag ut til en finale. Om det noen gang skjer, så har jeg allerede opplevd hvordan det er, i hodet mitt, sier Liverpool-sjefen.

- På den tiden tenkte jeg mye på hvordan jeg best mulig kunne forberede meg for å en dag bli manager. Alle kampene jeg fikk oppleve i den perioden hjalp meg mye, fordi jeg så kampene og tok avgjørelser som en manager.

Selve kampen endte imidlertid ikke slik nordiren hadde drømt om. Manchester United tok ledelsen ved Cristiano Ronaldo etter 26 minutter, mens Frank Lampard utlignet for Chelsea rett før pause. Flere mål ble det aldri i Moskva.

Det hele måtte avgjøres på straffer. Rodgers' Chelsea fikk et overtak på rivalen da Ronaldo bommet, men så skled John Terry da han skulle avgjøre det hele. Anderson og Giggs scoret for United, og så bommet Nicolas Anelka.

United, med sir Alex Ferguson i spissen, kunne juble for nok en triumf. Rodgers og hans kollegaer brukte kvelden på å trøste knuste spillere.

Selv om det ikke var han som hadde ansvaret, var også Rodgers knust. 41-åringen har en enorm vinnervilje og tap er aldri et akseptert alternativ.

Liverpool-sjefen var også en del av Chelsea-staben da Mourinhos menn måtte se seg slått av hans nåværende klubb i Champions League i 2005 og 2007. Europacupen har med andre ord vært full av nedturer for Rodgers - så langt.

1742 dager
Tirsdag er det duket for en helt ny epoke i managerens karriere. Da leder han sitt Liverpool ut på Anfield til klubbens første Champions League-kamp siden 2009. Eventyrlaget Ludogorets fra Bulgaria står på motsatt banehalvdel.

1742 dager har gått siden Liverpool sist spilte i Champions League. Fire managere har ledet laget, 44 nye spillere har blitt hentet inn til førstelaget, nye eiere har tatt over klubben og 400 millioner pund har blitt brukt.

(artikkelen fortsetter under bildet)

TERRYS TÅRER: Brendan Rodgers er med å trøste knuste Chelsea-spillere.


Det anslås at Liverpool også har tapt rundt 120 millioner pund i inntekter på disse fire årene på grunn av fraværet. Klubben har i tillegg brukt rundt fire ganger så mye penger, i et forsøk på å komme tilbake i det gode selskap.

En av fotballhistoriens mest opprivende eierskifter kom også i kjølvannet av at Alberto Gilardino hadde satte ballen forbi Diego Cavalieri på overtid og sikret Fiorentina-seier på Anfield. Dette var nådestøtet for en klubb på randen av totalt sammenbrudd. Fire år senere er situasjonen imidlertid en helt annen.

Tom Hicks og George Gilletts fall, FSGs inntog og ansettelsen av Rodgers har snudd det meste. Nå er det igjen på banen Liverpool skal skape overskrifter.

Siden serievinnercupen ble til Champions League i 1992, er det kun Rafael Benitez som har klart å gjøre den røde klubben til fast inventar i den gjeveste cupen. Under spanjolen vant Liverpool turneringen i 2005 og spilte seg fram til finalen i 2007. I Benitez-epoken var Liverpool med fem sesonger på rad.

Før Benitez kom til byen hadde Merseyside-klubben kun to ganger tidligere deltatt i Champions League, begge ganger under Gerard Houlliers ledelse. I 2001/02-sesongen ble det kvartfinale. Laget røk ut i gruppespillet året etter.

Nå er det altså Rodgers' tur til å gjenopprette stolte tradisjoner på Anfield. Liverpool har vunnet den fremste europacupen hele fem ganger totalt i sin historie og før nedturene på 1990- og 2000-tallet var de store i Europa.

- Vi er veldig spent. Fem år er lenge. Vi fortjener dette og denne gangen vil det å gå videre fra gruppen bli ansett som en suksess. Det er ambisjonen.

- Det handler om erfaring. Både som spiller, manager og supporter så blir du bedre, jo mer erfaring du har. Jeg ser på laget mitt og føler at det denne spillergruppen trenger, er flere store, viktige kamper, mener Rodgers.

Stabilitet
Liverpool kom på andreplass i Premier League sist sesong, men jobber fortsatt med å bygge opp et ungt lag og vil nok oppleve at det svinger mye.

- Jeg tror Champions League-spill vil føre til at spillerne tar nye steg. Vi har en ung gruppe. Vi ønsker å bli bedre, og klarer vi det, kan vi klatre mot toppen av ligaen og sørge for mer spill i Champions League i årene som kommer.

- Det å stabilisere oss på dette nivået blir viktig nå, legger han til.

Rodgers har imponert mange med sine taktiske egenskaper og evne til å tilnærme seg kamper på forskjellige måter under tiden i Liverpool.

Utfordringene som venter ham selv i Champions League, tar han med ro.

- Det har vært mange dyktige managere som aldri har fått sjansen til å jobbe på dette nivået. Slik sett er det stort å få være involvert, sier han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

VANT I 2005: Steven Gerrard og Rafa Benitez med pokalen «Big Ears».


- Jeg føler meg alltid avslappet foran store kamper. Det er dette jeg har jobbet for hele livet. Det er noe jeg virkelig har ønsket å erfare som trener. Det å få sjansen i en alder av 41 år, er noe jeg ser fram imot, sier han.

- Kan vinne
Én som har tro på at Liverpool igjen kan markere seg i Europa er tidligere Manchester United-stjerne Paul Scholes. Han spilte for øvrig kampen i 2008.

Rødtoppen er nå spaltist i Daily Mail og ser på Liverpool som en outsider.

- Liverpool er den store outsideren blant lagene som kan gå helt til topps. Brendan Rodgers har gjort en fantastisk jobb. Stilen han har innført er spennende å se på. Jeg føler de kan gjøre det veldig bra, sier Scholes.

- Deres største fordel er hjemmepublikummet. Anfield har alltid vært en vanskelig arena for bortelagene, mener den tidligere United-stjernen.

Også Steven Gerrard skryter av stemningen på Anfield til Daily Mail.

- Vi skjønner selvsagt at vi ikke er blant favorittene. Det er noen virkelig store lag som folk regner med skal vinne. Men vi har en stor fordel med Anfield. Det er en fordel de andre ikke har. De som kommer til Anfield vil få 90 tunge minutter. Vi skal gjøre det vanskelig for dem, sier Liverpool-helten.

Gerrard er sammen med Martin Skrtel, Lucas Leiva og Glen Johnson den eneste igjen i Liverpools tropp fra 09/10-sesongen (Jon Flanagan var på klubbens ungdomsakademi på denne tiden). Både Gerarrd og Skrtel de spilte fra start i nevnte oppgjør mot Fiorentina i desember 2009.

Slik startet klubben sin hitil siste Champions League-kamp:
Diego Cavalieri; Stephen Darby, Martin Skrtel, Daniel Agger, Emilio Insua; Javier Mascherano, Alberto Aquilani, Steven Gerrard; Yossi Benayoun, Andrea Dossena; Dirk Kuyt.

Kampen sparkes i gang 20.45. Følg den i Nettavisens livesenter.

Kilder: The Mirror, The Telegraph, Daily Mail.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere