RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hva gjør du nå, Simen Agdestein?

Sist oppdatert:
Før Magnus Carlsen ble født, og lenge før «Skal vi danse» ble lansert, var Simen Agdestein verdens 17. beste sjakkspiller og landslagsspiller i fotball – samtidig.

Agdestein, som fyller 40 år i mai, er for den yngre garde trolig best kjent som treneren til sjakkometen Magnus Carlsen og deltaker i «Skal vi danse», underholdningsprogrammet på TV 2. For de som er litt eldre, er det den oppsiktsvekkende kombinasjonen av å være i verdenstoppen i sjakk og samtidig landslagsspiller i fotball som gjør Agdestein til en unik idrettsutøver.

Historisk NM-gull
- Hvordan var det mulig å kombinere sjakk og fotball på så høyt nivå?

- På dagtid gikk jeg på skolen, når jeg kom hjem sov jeg litt. Så var det ut på fotballtrening, og da jeg kom hjem igjen satt jeg oppe og leste sjakk til langt på natt. Jeg var kanontrøtt på skolen dagen etter, sov litt da jeg kom hjem, så bar det ut på trening igjen. Sånn gikk dagene, sier Agdestein til Nettavisen.

Agdestein ble tidenes yngste vinner av NM i sjakk da han bare 15 år gammel vant Landsturneringens eliteklasse. Det var samme året som multitalentet flyttet til Oslo og begynte sin ti år lange karriere i Lyn. To år senere debuterte Agdestein for juniorlandslaget – og omtrent samtidig ble han tidenes yngste stormester i sjakk.

- Jeg koste meg på både fotballbanen og sjakkbrettet, så det var ikke vanskelig å kombinere da. Også da jeg ble hentet opp på Lyns A-lag gikk det greit, Drillo var lett å samarbeide med. Dessuten studerte jeg på Blindern, så det var kort vei til trening på Ullevaal.

Landslagsdebut
- Stressende ble det først da jeg debuterte for Norges A-lag som 22-åring. Det var andre tider da, jeg fikk knapt betalt før jeg ble A-landslagsspiller, sier Agdestein videre.

Simen Agdestein noterte seg for åtte kamper med flagget på brystet, og han fant også nettmaskene for Norge. Nettkjenningen kom mot Tsjekkoslovakia i Bratislava vinteren 1990.

I verdenstoppen
Utrolig nok var det på samme tid Simen Agdestein var i sitt livs sjakkform. Han var rangert som nr. 17 i verden, en enorm prestasjon som ingen andre nordmenn hittil har klart å toppe.

- Kunne du fortsette «dobbelttilværelsen»?

- Etter hvert ble jeg nødt til å velge, ja, medgir Agdestein.

- Høsten 1991 hadde jeg takket ja til å spille en sjakkturnering i Beograd. Da ble jeg plutselig tatt ut i landslagstroppen mot Skottland. Av ren pliktfølelse følte jeg at jeg måtte spille sjakkturneringen fremfor å takke ja til landslaget. Det angrer jeg litt på i ettertid.

Avslo profftilbud
Prestasjonene på fotballbanen ble lagt merke til i Europa, og Simen ble linket til tyrkiske Besiktas. Igjen fikk sjakkspillet førsteprioritet.

- Jeg hadde sagt ja til en sjakkturnering i Tillburg, en turnering full av verdensstjerner, så besøket i Besiktas måtte avblåses. Fotballen ble profesjonalisert på den tiden, proffagenter stresset meg og det var mange eksterne faktorer som spilte inn. Det var ikke like lett å kose seg på banen lenger.

Agdesteins fotballkarriere fikk en brå slutt i en alder av 24. Mot Fyllingen på Krohnsminde i Bergen røk korsbåndet hos Lyn-talentet. Han prøvde å komme tilbake, og var godt på vei, men da kneet fikk en ny smell året etter var det slutt.

- Jeg var sykemeldt i halvannet år etter den siste skaden, kroppen fungerte rett og slett ikke. Etter hvert slet jeg med å gå en vanlig tur. Det var en hard periode, medgir Agdestein.

Omtrent ett år ut i sykemeldelsen møtte han Marianne Aasen, som senere ble hans kone. Aasen Agdestein er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, og de har tre barn sammen.

Sjakk som toppidrett
- Hva gjør du nå, Simen Agdestein?

- Jeg underviser ved sjakklinjen ved Norges Toppidrettsgymnas avdeling Bærum, og skriver sjakkspalten i VG. Sjakklinjen har liksom blitt barnet mitt nå, og det er ikke lett å forlate sitt barn. Jeg blir nok der en stund fremover, trass i at elevene mine spiller forferdelig dårlig iblant, humrer den utdannede lektoren.

Fotball spiller annenfiolin hos Simen Agdestein nå.

- Jeg følger med på Lyn iblant, men jeg har litt dårlige følelser forbundet med fotball. Jeg skulle gjerne vært der selv. Da Norge kvalifiserte seg til VM i USA var det ikke noe særlig å være tilskuer, medgir den tidligere landslagsspilleren.

Når man snakker med Simen Agdestein, kommer man heller ikke utenom opptredenen i «Skal vi danse». Agdestein erkjenner at de fleste nok drar kjensel på ham på gaten på grunn av bidraget sitt der, men tar det hele med knusende ro.

- Jeg har egentlig vært kjendis i tyve år nå, avslutter Simen Agdestein.

- Hva folk kjenner meg igjen for på gaten, spiller ikke noen rolle.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere