«Hva i helvete gjør de drittungene her?»

Foto: Joe Giddens (PA/Scanpix)

Fotballtalentene Erik Tønne og Kristoffer Løkberg fikk et tøft møte med den kompromissløse Sheffield United-kapteinen Chris Morgan.

24.12.10 15:11

TRONDHEIM (Nettavisen): Det var kanskje ikke så rart at Erik Tønne (19) og Kristoffer Løkberg (18) ble noe skeptiske da de skulle delta på sin første trening med A-laget til Sheffield United.

- Hva i helvete gjør de drittungene her? var det første kaptein Chris Morgan sa til en av trenerne i klubben under oppvarmingen, med klar adresse mot de to ungguttene som var på besøk fra trondheimsklubben Strindheim.

Hvis du ikke er helt sikker på hvem Morgan er, så er det bare å google navnet.

Sheffield United-kapteinen er sannsynligvis en av de mest knallharde på Balløya. I 2007 fikk han blant annet tre kampers karantene etter å ha slått Arsenal-stjernen Robin Van Persie, og påførte også Barnsley-spiss Iain Hume kraniebrudd i 2008.

Etter én og en halv times trening var imidlertid verken Morgan eller noen andre negative. Da hadde nemlig Tønne og Løkberg imponert så mye at de nå er i ferd med å fullføre drømmeovergangen til engelsk fotball.

Vraket RBK
Det har imidlertid aldri vært noen selvfølge at de skulle komme seg så langt. For Erik Tønne har veien fram til drømmen vært lang, men unggutten har aldri mistet troen på at han kunne lykkes som fotballspiller.

Høsten 2006 ble han tatt ut på G-15-landslaget, fikk debuten mot Polen og én uke senere signerte han for juniorlaget til Rosenborg.

Det skulle vise seg å være starten på en nedtur.

- Jeg spilte en del for andrelaget til Rosenborg den første høsten, men deretter ble det mest spilletid på tredjelaget i tredjedivisjon, forteller han til Nettavisen.

- Ble dritt lei
Han fikk nemlig mindre og mindre tillit i Rosenborg, og til slutt fikk han nok.

- Jeg ble drittlei av å aldri få muligheten. Det er en ganske kunstig opplevelse å være på juniorlaget til Rosenborg, det er ikke mye til lagfølelse. Det er liksom hver enkelt som kjemper om å komme seg lengst mulig selv, sier Tønne, og fortsetter:

- Det var om å gjøre å være mest mulig på lag med trenerne. Jeg var ikke helt på lag med den måten å drive på. Derfor bestemte jeg meg for at jeg måtte ta saken i egne hender. Jeg visste at jeg kunne bli god, men da måtte jeg ta initiativet selv.

Og det gjorde 19-åringen. Tønne tok kontakt med Strindheim, en andredivisjonsklubb i Trondheim, og ønsket å bli med i juniorgruppen deres. Strindheim takket pent ja, Tønne skrev under og med ett var tiden som en del av juniorlaget til Rosenborg over.

- Rosenborg uttrykte et ønske om at jeg skulle fortsette, men jeg så at utviklingskurven min gikk feil vei, dermed var valget enkelt, forteller Tønne.

- Fikk spille mye
For lagkameraten Kristoffer Løkberg er historien en litt annen. Han har vært i Strindheim hele sin fotballkarriere, men har to ganger blitt forsøkt hentet av Rosenborg.

Men 18-åringen takket nei til seriemestrene to ganger.

- Den første gangen jeg fikk tilbud var vinteren før 2008-sesongen. Men da var det usikkert om jeg skulle trene med juniorlaget eller guttelaget. Da var det like greit å bli i Strindheim, på et juniorlag som var fullt på høyde med Rosenborg på det tidspunktet, forteller Løkberg.

Og Løkberg endte opp med å bli tatt opp i a-stallen til Strindheim før 2008-sesongen. Allerede det året fikk han spille flere kamper, og dermed kom Rosenborg tilbake på banen.

- I desember 2008 fikk jeg nok et tilbud, men da hadde det forsvunnet så mange spillere fra Strindheim, at jeg så at jeg kom til å få spille mye. Dermed var jeg sikker på at jeg kom til å få en bedre utvikling ved å spille fast 2. divisjon, framfor å kanskje få spille for Rosenborgs andrelag, sier Løkberg.

Løkbergs daværende lagkamerat i Strindheim, Gjermund Åsen, fikk det samme tilbudet. Også han valgte å bli i Strindheim, før han gikk til Rosenborg ett år senere.

Sterk sesong
For Løkberg og Tønne har imidlertid tålmodigheten i Strindheim nå betalt seg. Etter at begge hadde gode sesonger i 2. divisjon i 2010, har interessen økt rundt de to spillerne.

Venstreback Tønne var på treningsopphold med Hønefoss i juli, og imponerte også på treningsopphold med overraskelseslaget Haugesund. Løkberg på sin side etablerte seg på vårparten på G18-landslaget.

Og da begge fikk muligheten til å trene med Sheffield United etter sesongen, var ingen av de i tvil:

Dette måtte de prøve.

Og ukesoppholdet i Sheffield ble en suksess. Begge spillerne imponerte, og etter hvert fikk de altså trene med A-laget. Og der gjorde de det så bra at Championship-klubben nå ønsker å hente de to spillerne til rekruttstallen sin.

Blir reservelagsspillere
Det innebærer at de blir en del av reservelaget til United, men den stallen har bare åtte spillere fra før, noe som sannsynligvis innebærer mye kontakt med a-stallen.

Og derfor er begge to positive til mulighetene.

- Jeg ser for meg at vi kommer til å trene mye med A-laget, og jeg synes nivået der var vel så høyt som hos de tippeligaklubbene jeg har trent med. Derfor tror jeg vi vil utvikle oss mye som spillere der og muligheten til å komme seg inn på A-laget er absolutt til stede, sier Tønne.

Løkberg tror uansett utfall at erfaringen blir gull verdt:

- Vi skal være der i 18 måneder i første omgang. Blir det ikke noe mer etter det, så tror jeg uansett at jeg kommer tilbake som en bedre spiller enn da jeg dro, sier unggutten.

Rosenborg på bakbena
Overgangen er imidlertid ikke helt i orden. For mens Sheffield kun skal betale utdanningskompensasjon til Strindheim for Løkberg, skal både Nardo og Rosenborg ha del i Tønnes sum.

Nardo er enige med Strindheim, mens Rosenborg har gått direkte til Sheffield United med sitt krav.

For utdanningskompensasjonen ved overgang til utlandet ligger høyere enn ved overgang til en norsk klubb, men United er ikke interesserte i å betale full kompensasjon for spillere som skal inn i rekruttstallen. Det innebærer at klubbene får en del nå, og resten er avhengig av Tønnes suksess i Sheffield.

Dette har imidlertid ikke Rosenborg akseptert ennå. I utgangspunktet skal spillerne over i januar, og til Adresseavisen sier Rosenborgs utviklingsleder, Tore Grønning, at han regner med at saken vil løse seg.

Sheffield United ligger for tiden på 20. plass i The Championship.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.