*Nettavisen* Sport.

Hva med han her, NFF?

Foto: (EPA/Scanpix)

Britisk Drillo og FA-cuphelt skal være foreslått for Norge.

09.01.09 13:26

Han avgjorde FA-cupfinalen i 1988 da lille Wimbledon slo selveste Liverpool på Wembley. Så ledet han Nord-Irland fra 124. til 27. plass på FIFA-rankingen.

Navnet er Lawrie Sanchez.

Etter det Nettavisen erfarer, er den 49 år gamle nordiren ett av navnene NFF har fått tips om i jakten på ny landslagstrener.

Tidenes opptur
Og selv om Sanchez er ukjent for de fleste, er det få som kan matche hans prestasjoner som landslagstrener. Og det med lille Nord-Irland. Da Sanchez overtok jobben som landslagstrener i 2004, hadde ikke Nord-Irland vunnet en landskamp på nesten tre år. De hadde ikke scoret mål på godt over 20 timer med landslagsfotball.

Alt var helsvart.

Men med Sanchez snudde alt.

På drøye tre år med den tidligere Wimbledon-spilleren som trener avanserte laget utrolige 97 plasser på Fifa-rankingen. Til 27. plass. Aldri før og aldri etter har laget ligget så høyt. I kvalifiseringen til VM i 2006 slo nordirene England, og de spilte også uavgjort mot Portugal.

I kvalifiseringen til fotball-EM i 2008 gikk det enda bedre. Nord-Irland slo både Spania og Sverige, og ledet gruppa si da Sanchez trakk seg for å overta Fulham. Nordirske David Healy ble til slutt toppscorer i hele EM-kvalifiseringen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Uten Sanchez raknet det til slutt likevel for laget. Nordirene tapte rett etterpå for både Latvia og Island, og kom seg ikke til EM-sluttspillet. De endte på tredjeplass i gruppa, bak Spania og Sverige.

Spania, som Nord-Irland slo, ble senere europamestere.

- Da jeg så Spania vinne EM, tenkte jeg: Hva om jeg hadde fortsatt? Men det er ganske tilfredsstillende å vite at vi er et av de siste lagene som har slått dem, og at vi gjorde det selv om vi lå under både 1-2 og 2-3, sa han for et halvt år siden.

Har du det som trengs for å lykkes som manager? Prøv Managerleague!

Flere redningsaksjoner
Som klubbtrener er ikke resultatene like imponerende, men han er likevel kjent som en ekspert i å snu dårlige trender. Da han overtok Wycombe Wanderers i 1999 hadde han 18 kamper på seg til å redde laget fra nedrykk.

Det klarte han.

Da han overtok som Fulham-manager i 2007 hadde han 32 dager på å redde klubbens plass i Premier League.

Det klarte han.

Høydepunktet i klubbkarrieren er nok likevel da han klarte å lede lille Wycombe helt til semifinalen i FA-cupen, før det ble stopp med 1-2-tap mot Liverpool.

- Neandertalfotball
Han er kjent for sin meget direkte spillestil.

- Neandertalfotball, kalte Franck Quedrue det.

- Han ba oss om å sparke ballen langt, og jage returene, sa den tidligere Fulham-spilleren til.

Det finnes imidlertid flere meninger.

- En utspekulert taktiker, skrev nordirske aviser etter 3-2-seieren over Spania.

Han er kjent som en autoritær trener, og i Wycombe fortelles det fortsatt historier om hvordan spillere som gjorde noe galt alltid henvendte seg til assistent-treneren - for å slippe unna managerens vrede.

Så spørs det om Sanchez kun er ett av mange navn, eller om han er en person Norges Fotballforbund har vurdert nærmere. Han er kanskje ikke den profilen NFF leter etter, men har massiv internasjonal erfaring, vist at han har evner til å snu synkende skuter og slått de største nasjonene med et lag som vel er klart dårligere enn det norske.

PS. Norges Fotballforbund har hele tiden gjort det klart at de ikke vil kommentere aktuelle navn i jakten på en ny landslagstrener.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag