RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Hva om jeg blir doptestet?»

Charlie Miller har skrevet bok om spillegalskapen, hasjrøyking, tiden i Brann og festene med «Gazza».
Charlie Miller har skrevet bok om spillegalskapen, hasjrøyking, tiden i Brann og festene med «Gazza». Foto: Magne Turøy (BA)
Sist oppdatert:
Charlie Miller om spillegalskapen, hasjrøyking, tiden i Brann og festene med «Gazza».

Like før jul slapp den tidligere Brann-spilleren Charlie Miller selvbiografien «The Proper Charlie». Den kontroversielle skotten, som fikk kultstatus i Bergen etter to og en halv sesong i Brann, forteller om et liv fjernt for de fleste norske idrettsutøvere.

Miller vokste opp hos bestemoren i Castlemilk – et av Glagows aller hardeste strøk. Faren har han aldri møtt.

- Det kunne være veldig tøft til tider, men vi hadde alltid mat på bordet, forteller Miller til BA.

Røykte hasj regelmessig
Gategutten hadde et fotballtalent utenom det vanlige, og allerede som tiåring ble han plukket opp av storklubben Rangers, foran nesen på Old Firm-rival Celtic. Som seg hør og bø i drabantstrøket Castlemilk, beskriver Miller en ungdomstid på kant med loven. Han røykte blant annet regelmessig hasj fra han var 14 år. Og det vedvarte også det første året på Rangers' A-lag.

«Sett i ettertid var det feil å røyke hasj på den tiden og det kunne fått seriøse konsekvenser for min fotballkarriere. Jeg er hvert fall ikke stolt over det. Og en dag, jeg er ikke helt sikker på hvorfor, demret det plutselig for meg: Hva om jeg blir doptestet etter en Rangers-kamp?»

I boken innrømmer Miller også at han var med i en gategjeng i ungdommen. Til tross for det tøffe gatelivet, blomstret Miller på fotballbanen. Bare 17 år gammel debuterte han i Rangers – som nettopp hadde startet på det som skulle bli ni seriemesterskap på rad. Året etter ble Miller kåret til årets unge spiller i Skottland. Talentet var utvilsomt, men han hadde en egen evne til å komme på kant med manager Walter Smith.

Beordret til å tyste
Det var heller ikke så lett å kombinere vennene i Castlemilk og en profesjonell fotballkarriere. Det toppet seg sommeren 1994. To venner av Miller var involvert i et drap, og en dag kalte Walter Smith midtbanetalentet inn på teppet. Smith var nær venn med politiets etterforskningsleder, og nå ville Smith at Miller skulle tyste på kompisene sine.

«Han ville at jeg skulle beskylde noen – folk jeg kjenner – for drap uten at jeg var sikker på at det var dem som sto bak. Det kunne jeg ikke gjøre mot mine venner. Det er en uskreven lov på steder som Castlemilk – eller i enhver drabantby i Skottland for øvrig – du tyster ikke!», står det i boken.

Festene med «Gazza»
Selv om Miller ga opp hasjen, var alkoholen en fast følgesvenn. I Rangers fant han en medsammensvoren i legenden Paul «Gazza» Gascoigne.

- Hvordan var det egentlig å feste med «Gazza»?

- «Gazza»? Jeg var den verste, spøker Miller.

- Det var veldig gøy, og helt vilt. Du visste aldri hva som kom til å skje. «Gazza» var en fantastisk fotballspiller og er en fantastisk fyr som jeg er veldig glad i. Det er så trist at han sliter med sine problemer, sier Miller.

Etter fire seriegull i Rangers, gikk turen til Leicester og Watford i engelsk eliteserie. Sommeren 2004 reiste Miller fra Dundee United til Bergen.

På kant med Mjelde
- Hvordan endte du egentlig opp i Bergen?

- Godt spørsmål. Egentlig var jeg klar for å reise til Spania. Jeg var overbevist om at jeg skulle til Levante, men det skjedde ikke. Da ringte agenten min og fortalte at Brann var interessert. Jeg tenkte bare: Norge? Hvorfor ikke?

- Og den beslutningen har jeg aldri angret på.

Skotten og Brann-trener Mons Ivar Mjelde fant aldri tonen.

- Vi likte hverandre som mennesker, men fotballmessig var vi sterkt uenig. Det var heller ikke ham som hadde hentet meg til klubben, men sportsdirektør Per-Ove Ludvigsen.

Miller hadde spilt både Mesterliga og Premier League, men i Bergen fikk han et aldri så lite treningssjokk.

- Jeg kom rett fra ferie og fysisk lå jeg langt bak. Det kan nok være noe av forklaringen på at det gikk trått i starten.

Spillegal i Bergen
I Bergen blusset også et gammelt problem opp igjen. Etter noen års tørke, begynte Miller å gamble igjen. Og som han skriver i boken; han er elendig til å gamble.

- Du har spilt vekk ti millioner kroner?

- Ja, det stemmer. Men det er bare et anslag. Jeg har jo egentlig ikke peiling.

- Hvorfor tror du problemene blusset opp igjen i Bergen?

- Jeg reiste til Bergen uten resten av familien, og det høres dumt ut – men da var det rett og slett ingen som holdt meg tilbake.

Han valgte å være åpen med klubben om problemene.

- Per-Ove Ludvigsen gjorde det han kunne for å hjelpe meg, og det er jeg veldig takknemlig for.

Miller kom i form etter hvert, i sitt livs beste fysiske form, mener han selv. Brann-fansen trykket ham til sitt bryst.

- Jeg hadde en fantastisk tid i Bergen og fansen var helt fantastisk med meg. Det båndet jeg hadde, og fortsatt har med Brann-supporterne, gjør meg stolt. Det betyr jo at jeg må ha gjort noe riktig, sier Miller.

Vil bli Brann-trener
- Hva er dine beste minner fra tiden i Brann?

- Det er vanskelig å komme unna 4-1-seieren mot Rosenborg, hvor jeg scoret hat trick. Ellers så nøt jeg kampene mot Vålerenga. Du merket på supporterne at det betydde noe ekstra, og det gjorde meg ekstra giret.

Etter to og en halv sesong i Brann, gikk turen til Belgia og Australia, før han avsluttet karrieren i Clyde i Skottland. 38-åringen bor fortsatt i Glasgow, og sammen med sin tidligere agent driver han et lite fotballakademi for spillere mellom fem og 15 år.

- Jeg elsker å jobbe med fotball, og jeg klør etter å bidra på seniornivå også. Selv om noen kanskje vil være uenig, mener jeg at jeg har masse å komme med.

- Din tidligere lagkamerat Paul Scharner har lansert seg selv som sportsdirektør i Brann. Kunne du tenke deg å bli Brann-trener, for eksempel?

- Har han det? Ja, hvorfor ikke? Om jeg hadde blitt spurt, hadde jeg helt klart sagt ja. Brann er en fantastisk klubb med en stor fanbase, og det er en klubb som jeg fortsatt elsker. Jeg kunne så absolutt tenke meg å bli Brann-trener en dag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere