«Hva slags tankeløs fyr har vi som landslags-kaptein? Ciljan Skjelbred støtter Qatar og FIFA»

KAPTEIN: Landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred fikk pepper i sosiale medier etter positive uttalelser om FIFA og VM i Qatar.

KAPTEIN: Landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred fikk pepper i sosiale medier etter positive uttalelser om FIFA og VM i Qatar. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)

Tyskland-proff og landslagskaptein får pepper av kjendisforfatter etter intervju med fotballbladet Josimar.

29.05.15 17:13

I begynnelsen av mai ble alle kapteinene i Tippeligaen intervjuet av fotballbladet Josimar. Landslagskaptein og Tyskland-proff Per Ciljan Skjelbred ble også intervjuet.

Alle spillerne fikk to spørsmål som var: hva synes du om at Qatar har fått VM (i 2022)? og hva synes du om FIFA?

Ciljan Skjelbred svarte følgende på de to spørsmålene, som også er publisert på bladets nettside:

– FIFA fyller rollen godt

«Jeg tror Qatar har alle muligheter for å arrangere og gjennomføre et godt VM. Jeg fokuserer først og fremst på mine egne oppgaver som fotballspiller. Videre virker det nødvendig å ha et organ ansvarlig for arrangementer og overvåking, og den rollen har jeg inntrykk av at FIFA fyller godt.

I løpet av de to siste ukene har det vært satt søkelys på de dårlige forholdene til fremmedarbeidere i Qatar. I tillegg er en rekke FIFA-topper pågrepet og siktet for korrupsjon.

Reaksjonene lot ikke vente på seg, både i sosiale medier og i kommentarfeltet til artikkelen på fotballbladets nettsider, får spillerne gjennomgå. Forfatter Aslak Nore la ut følgende tweet:

Overfor Nettavisen utdyper Nore kritikken.

– Jeg hadde ikke høye forventninger om at norske fotballspillere var samfunnsengasjerte, og den mistanken kunne jeg sette to strek under svaret på, etter å ha lest nettartikkelen til Josimar.

– Jeg merker meg også at de norske kapteinene var mest kritisk til varmen og at mesterskapet skulle spilles om vinteren, ikke til arbeiderne og de forferdelige forholdene de jobber under. Hvis de ikke har hørt noe om dette nærmer vi oss det de gamle grekerne kalte idioter. Altså om folk som ikke ser lenger enn sin egen navle, sier Nore.

Klikk på bildet for å forstørre.

KRASS: Kjendisforfatter Aslak Nore gir det glatte lag til den norske landslagskapteinen. Foto: Aschehoug Forlag

Skjelbred svarer ikke direkte på våre spørsmål, men gjennom sin agent Jan Ludvigsen får vi følgende svar på mail:

– Intervjuet med Josimar ble gjort 6. mai, altså for over tre uker siden. Svarene gjelder FIFA som et nødvendig organ, og ikke siste tids omstendigheter rundt korrupsjon- og arbeidsforhold i Qatar spesifikk.

– Det er beklagelig at svarene kan oppfattes feil. Vi er alle enige om at korrupsjonssaken i FIFA og arbeidsforholdene i Qatar er veldig uheldig, avslutter landslagskapteinen.

Klikk på bildet for å forstørre.

FÅR KRITIKK: Tippeliga-kapteinene og landslagskaptein og Tyskland-proff Per Ciljan Skjelbred fikk pepper på Twitter etter uttalelser om FIFA og VM i Qatar. Foto: Skjermdump Twitter

– Føler meg dum

Sarpsborg-kaptein Ole Heieren Hansen føler seg uthengt, og fikk reaksjoner mot seg både på Twitter og på SMS. På spørsmål om hva han synes om FIFA svarte han følgende:

«Jeg støtter den jobben som Sepp Blatter og folka der gjør.»

–Jeg følte meg dum da jeg ble gjort oppmerksom på svarene mine da jeg ble tagget på Twitter i går. Jeg fikk ikke beskjed av han som ringte meg fra Josimar om at de holdt på med en kritisk artikkel, eller at de hadde vært i Qatar.

–Da jeg så svarene som ble publisert var jeg ikke høy i hatten. Den dagen jeg svarte på spørsmålene visste jeg ikke det jeg vet nå. Det som er blitt avslørt i FIFA de siste dagene er selvsagt ikke bra.

Ole Heieren Hansen sier han gjerne skulle blitt orientert om premisset for intervjuet.

–Det hadde vært bedre. Han som ringte stilte bare to spørsmål og sa ikke noe mer.

Klikk på bildet for å forstørre.

FÅR PÅ PUKKELEN: I kommentarfeltet til nettartikkelen var folk tydelig oppgitt. Foto: Skjermdump josimar.no

– Så ingen grunn til å informere

Redaksjons- og markedsansvarlig i Josimar Håvard Melnæs mener det ikke var nødvendig å si noe til spillerne om motivet for å stille spørsmålene om VM i Qatar og FIFA. Svarene til spillerne er brukt i den kritiske reportasjen på 40 sider.

–Vi ringte spillerne, stilte dem to spørsmål og trykket svarene. Vi stilte spørsmålene fordi vi var interessert i å høre hva norske fotballspillere tenkte om VM i Qatar og FIFA. Vi så ingen grunn til å informere om at vi holdt på med en større kritisk reportasje.

I nettartikkelen gikk det heller ikke frem at spørsmålene var stilt til spillerne for 2-3 uker siden, altså lenge før flere FIFA-topper ble pågrepet og siktet for korrupsjon. Onsdag kveld la de til en linje, øverst i artikkelen, om at spillerne var blitt intervjuet før bladet gikk i trykken 13. mai.

–Vi fikk mange spørsmål om det på sosiale medier. Derfor gjorde vi den endringen i nettartikkelen. Det kan være at de ville uttalt seg annerledes hvis de hadde fått spørsmålene i går, men vi har hatt litt flaks med timingen med tanke på FIFA-spørsmålet. Det er jo blitt mye mer aktualisert denne uken.

Heieren Hansen skulle ønske han hadde fått premisset for intervjuet presentert.

–Det hadde vært bedre. Han som ringte stilte bare to spørsmål og sa ikke noe mer.

Nore mener det ikke har noe å si når spillerne fikk spørsmålene av fotballbladet.

– Arbeidsforholdene i Qatar og korrupsjon i FIFA har vært kjent i årevis. Påstandene om smøring og korrupsjon er velkjente. At de fikk spørsmålene for 2-3 uker siden forandrer ingenting av min kritikk. For meg viser det at dette er folk som ikke har fulgt med på nyheter. Mindretallet av de spurte kapteinene, som de islandske kapteinene som ble spurt, hadde fornuftige svar.
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.