RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvem går videre til VM?

Sist oppdatert:
Portugal og Nederland nærmer seg VM-billetten, mens andre giganter skjelver. Her er vårt tips for utfallet av kvaliken.

Onsdag ble det spilt full runde i den europeiske og nord-amerikanske VM-kvaliken. Det resulterte i én ny amerikansk VM-nasjon. Men også i Europa falt mange brikker på plass.

Nord-Amerika:
Lørdag ble USA klar for VM i Tyskland, etter å ha slått Mexico 2-0. Onsdag slo Mexico tilbake. Etter 5-0-utklassingen av Panama er det klart at latinamerikanerne slår følge med USA til Tyskland.

Det gjør trolig Costa Rica også, etter å ha slått Trinidad og Tobago 2-0. Bodø/Glimts Roy Miller spilte 71 minutter av kampen. Costa Rica er garantert VM-plass med to poeng i de to siste kampene mot USA og Guatemala.

Guatemala ligger ett poeng foran Trinidad og Tobago. Et av disse lagene møter trolig vinneren av Usbekistan og Bahrain til play off om den siste ledige plassen.

Vårt tips: Costa Rica ordner dette. Åpent om fjerdeplassen, men Trinidad og Tobago har det enkleste programmet på papiret.

Europa:

Gruppe 1:
Nederland leder klart, og trenger bare ett poeng i bortekampen mot Tsjekkia 8. oktober. Dersom Nederland taper med tre eller flere mål, og Tsjekkia samtidig slår Finland borte i siste kamp, må Nederland slå Makedonia i siste hjemmekamp.

Etter at kampene mot det dårligste laget i puljen er trukket fra, har toerlaget Tsjekkia 18 poeng. Romania har bare én kamp igjen, og må vinne mot Finland borte samtidig som Tsjekkia må tape både mot Finland og Nederland for å overta andreplassen. Romania vil da ha 21 poeng, og vil ligge godt an i kampen om å gå videre som beste toerlag.

Vårt tips: Nederland slår uansett Makedonia i siste kamp, og går greit videre. Tsjekkia slår Finland borte i siste kamp, og har minst 21 poeng på «toertabellen». Trolig er tsjekkerne avhengig av poeng også hjemme mot Nederland for å bli blant de to beste toerne.

Gruppe 2:
Ukraina er allerede kvalifisert. Tyrkia på andreplass har 20 poeng, og én kamp igjen å spille. Hellas følger to poeng bak, men har to kamper igjen. Danmark på fjerde er fire poeng bak Tyrkia, men har også to kamper igjen.

Toerlagene her har trolig for få poeng til å kvalifisere seg direkte.

Vårt tips: Tyrkia slår Albania borte i siste kamp, og ender på 23 poeng. Da vil Danmark være sjanseløs, uavhengig av resultatet i de to siste kampene, mens Hellas må slå både Danmark i København og Georgia hjemme i Aten for å avansere. Danmarks håp består i seier i de to siste kampene, samtidig som Tyrkia avgir poeng mot Albania. Vi tror danskene tar poeng mot Hellas og sender Tyrkia til VM.

Gruppe 3:
Portugal er i praksis klar for VM. Ett poeng tilsammen på de to siste kampene - hjemme mot Liechtenstein og Latvia - er nok til å garantere sluttspillplass.

Det er dødt løp mellom Russland og Slovakia i kampen om andreplassen. De to lagene har overkommelig motstand i neste kamp, og lagenes innbyrdes møte i siste runde blir avgjørende. De to lagene har imidlertid for få poeng til å kvalifisere seg som toere.

Vårt tips: Portugal tar full pott i sine siste kamper, og vinner gruppen suverent. Det er helt åpent om den siste plassen. Slovakia er videre med 0-0 eller 1-1 hjemme mot Russland, som må vinne eller spille uavgjort og score to eller flere mål for å ta Slovakia på innbyrders. Vi tror Russlands internasjonale rutine blir uslagsgivende.

Gruppe 4:
Ekstremt jevn gruppe, selv om borteseieren mot Irland onsdag tippet favorittstempelet i retning Frankrike. Sveits og Frankrike ligger a poeng med to kamper igjen å spille. Irland er tre poeng bak, også de med to gjenstående oppgjør. I mellom disse lagene ligger Israel, som har én kamp igjen.

Israel vinner nok mot Færøyene, og ender på 18 poeng. Det skal likevel mye til for at dette er nok til en historisk andreplass. Både Irland og Frankrike skal møte Kypros. Det gjenstår dessuten innbyrdes møter mellom Sveis og Frankrike og Irland og Sveits.

Vårt tips: Frankrike er i siget, og minst ett poeng - trolig tre - borte mot Sveits. Og selvsagt full pott hjemme mot Kypros i siste runde. Ender på minst 20 poeng. Vi tror Irland slår Kypros borte og Sveits hjemme i siste kamp. Da er irene klar for andreplass og play off, uavhengig av utfallet i oppgjøret mellom Sveits og Frankrike.

Gruppe 5:
Italia dominerer gruppen, og tar seg lekende lett til Tyskland. I Norges gruppe er all spenning knyttet til kampen om andreplassen, som er helt åpen etter gårsdagens Skottlan-seier i Oslo. Hviterussland er hektet av, ellers er det helt åpent mellom Norge, Slovenia, og Skottland. Norge har imidlertid to poeng på Skottland og er bedre enn Slovenia innbyrdes, og har kontroll over egen skjebne, to runder før slutt.

Vårt tips: Italia klarer seg med ett poeng på de to siste kampene, men vi satser på at «Gli Azurri» spiller for æren og slår både Slovenia og Moldova hjemme.

Samtidig tar Norge full pott hjemme mot Moldova. Da kan ikke Slovenia pasere Åge Hareides menn på tabellen. Skottland fortsetter oppturen og tar Hviterusslands skalp hjemme på Hampden 8. oktober. Da må skottene slå allerede utslåtte Slovenia hjemme i siste kamp, samtidig som Norge må avgi poeng mot Hviterussland for å sikre avansementet. Det er slett ikke usannsynlig. Utfallet kan altså bli at Norge er avhengig av tre poeng i Minsk. Det kan bli vanskelig nok...

Gruppe 6:
Polen og England har parkert de andre nasjonene i gruppe 6. Polen er nesten i Tyskland allerede. Laget kan dårligst bli nummer to, og med 24 poeng ligger de i så fall godt an på toertabellen.

England gjorde det vanskelig for seg selv med tapet i Nord-Irland. Svennis' menn må vinne både mot Østerrike borte og Polen hjemme for å sikre gruppeseieren.

Vårt tips: England reiser seg og tar full pott mot Østerrike. Med ett poeng hjemme mot Polen blir det andreplass og 23 poeng på «toertabellen». Det holder til avansement hvis Tsjekkia avgir poeng mot Nederland hjemme i gruppe 1.

Gruppe 7:
Spania rotet bort ledelsen i onsdagens hjemmemøte med Serbia & Montenegro, og gjorde det veldig vanskelig for seg selv. To kamper før slutt har Serbia kontrollen, med 16 poeng. Spania på andre har 14, mens både Bosnia og Belgia fortsatt henger med, med henholdsvis 13 og 11 poeng. Flere innbyrdes oppgjør mellom disse lagene, gjør puljen helt åpen.

Vårt tips: Spania vinner alltid når de må, så også i neste bortemøte med Belgia, som dermed er ute av dansen. I siste runde blir det tre nye poeng mot lilleputtnasjonen San Marino. Spania ender dermed på 20 poeng. Serbia har Litauen borte og nabo Bosnia hjemme. Seks poeng her holder til direkte avansement.

Gruppe 8:
Sverige er langt på vei klar for Tyskland. Tre poeng hjemme mot Island i siste kamp holder, etter gårsdagens seier i Ungarn. Kroatia ender på andreplass, og kan ta seg videre som beste toerlag.

Vårt tips: Det lukter uavgjort lang vei av Zagreb-møtet mellom Kroatia og Sverige. Vi tror Sverige og Kroatia vinner sine siste kamper mot henholdsvis Island og Ungarn (borte). Da ender kroatene på 24 poeng, og er videre hvis ikke Tsjekkia slår Nederland eller England passerer Polen.

Våre tips gir følgende utfall:
Kvalifisert som vertsnasjon: Tyskland

Puljevinnere: Nederland, Ukraina, Portugal, Frankrike, Italia, Polen, Serbia og Sverige.
Beste toere: Kroatia (24 poeng) og England (23 poeng).
Til play off: Tsjekkia (22 poeng), Tyrkia, Russland, Irland, Norge, Spania.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere