Gå til sidens hovedinnhold

- Hvem skal si det til ham? Trenerne? Journalistene?

Ekspert mener det er en grunn til at Manchester United topper tabellen ingen vil toppe.

Nettavisen skrev tidligere denne uken om den forferdelige skadesituasjonen i Manchester United. Klubben har slitt voldsomt med skader i høst og manager Louis van Gaal har sjeldent kunne stille med sine beste menn samtidig.

Tall viste blant annet at den nederlandske manageren i løpet av sesongens første kamper har stilt med 12 ulike kombinasjoner bare på stopperplass.

Ifølge nettstedet Physioroom.com, som loggfører både små og store skader blant klubbene i Premier League, sto United mandag bokført med 34 skader på spillere som er aktuelle for A-laget siden. Vi tok utgangspunkt i skader som har inntruffet etter 1. august i år. Onsdag ettermiddag var tallet 36.

Dette betyr at United er den av de 20 klubbene i Premier League som har hatt flest skader i troppen denne høsten. Newcastle er nummer to med 30 skader.

Allerede i sesongoppkjøringen i sommer begynte skadene å frustrere van Gaal og da nykommer Luke Shaw pådro seg en skade, hadde manageren er klar formening om hvorfor. Overfor ESPN trakk han fram seks grunner til det.

Van Gaals faktorer
De var som følgende: 1.) VM i Brasil. 2.) Jet-lag fra USA-turen. 3.) For lite fysisk trening. 4.) Trente ikke i ferien. 5.) Spilte kamp rett etter hjemreise fra USA. 6.) United hadde for få treningsøkter i oppkjøringen.

Med andre ord mente van Gaal det at det stort sett var faktorer han selv ikke styrte, som var hovedgrunnen til at den unge backen slet med skader.

Raymond Verheijen, som tidligere har vært assistenttrener på det nederlandske landslaget, under Guus Hiddink, og en periode midlertidig landslagstrener for Wales etter først å ha jobbet tett med avdøde Gary Speed som assistent, er imidlertid kritisk til van Gaals uttalelser.

Verheijen er kjent for sine kunnskaper om trening og fysikk og har tidligere rettet krass kritikk mot tidligere United-manager David Moyes. Verheijen stemplet Moyes som en dinosaur, på grunn av skottens treningsmetoder.

42-åringen, som tidligere også har jobbet med spillerne i Vålerenga, trakk nylig fram følgende poenger rundt van Gaals treningsmetoder på Twitter.

- Ved å trekke fram disse seks faktorene, antyder van Gaal at det kun er eksterne faktorer som har skylden for Shaws skader. Sannheten er at de seks faktorene han trakk fram, ikke var annet en noen elementer som burde blitt tatt med i betraktingen da Shaws individuelle treningsprogram ble satt opp.

- Siden Shaw ble skadet, har ikke van Gaal vært i stand til å analysere de seks faktorene han selv lister opp. Overskriften i avisen burde vært: Louis van Gaal lister opp seks faktorer han ikke har vært i stand til å takle og som en konsekvens av det har Luke Shaw blitt skadet, mener nederlenderen.

- Ikke perfekt
Verheijen sier han tidlig skjønte at United ville slite med skadeproblemer. Allerede den 14. og 15. august så han antydninger til det som var i vente.

- Det var lett å spå. De trente doble økter i sommer under USA-turen, med en rekke spillere som akkurat var tilbake fra VM. Det ble for lite restitusjon mellom trening og kamp. Det er hovedgrunnen til skadene nå, mener han.

Den nederlandske treneren kjenner selvsagt til van Gaal og hans lederstil bedre enn de fleste og selv om Verheijen hyller United-sjefen som én av de beste i bransjen, er han ikke i tvil om at ringreven også har svake sider.

- Van Gaal viser oss at selv de beste trenerne ikke er perfekte. Selv de beste trenerne i verden har svakheter i sin tilnærming til yrket. Van Gaal er taktisk overlegen de fleste i verden, men planlegging og periodisering er ikke hans sterkeste side. Med doble treningsøkter, blir det mange muskelskader.

- Det er helt klart rom for forbedring i måten van Gaal jobber på, men hvem skal fortelle én av verdens beste trenere det? «Ja-menneskene» i staben hans? Journalister? Hvem skal egentlig påpeke dette? sier han.

42-åringen mener at flere topptrenere må bli flinkere på å ta selvkritikk. Verheijen mener det er eneste måten de kan bli bedre.

- Det er en grunn til at de aldri lærer i fotballen. Trenerne får lov til å skylde på eksterne faktorer og gjør den samme tabben på ny og på ny. Vi trenger fotballtrenere som påtar seg skylden for problemene og slik sett hever listen. Det vil føre til færre og færre skadeproblemer i framtiden, mener han.

Til helgen møtes United og Arsenal og van Gaal må trolig klare seg uten flere profiler i møtet med londonklubben. Blant annet er keeper David De Gea skadet og ifølge Daily Mail er det bare 80 prosent sjanse for at han blir klar.

Stjernespiller Angel Di Maria skadet seg da Argentina møtte Portugal til landskamp tirsdag og det er usikkert om han blir frisk til Arsenal-møtet.

Daley Blind og Radamel Falcao er andre profiler som er skadet.

Skadetabellen
Som nevnt er United altså det laget i Premier League som har hatt flest skader så langt i sesongen. Dette kan være noe av forklaringen til at klubben fikk en tung åpning i høst og allerede ligger 13 poeng bak Chelsea.

Dette må selvsagt sees i sammenheng med at United-troppen har en del klare svakheter, spesielt defensivt, og at mange av skadene har rammet nettopp forsvarsspillere. Lederlaget Chelsea har nemlig også hatt en del skader, men bredden til londonklubben er større og dermed slipper laget billigere unna.

Arsenal er som vanlig høyt oppe på skadetabellen og Arsène Wenger har blant annet måtte klare seg uten sydspiss Olivier Giroud i høst. Arsenal har også trøblet uvanlig mye i og ligger bare ett poeng foran United.

Trøblet har også Liverpool gjort, selv om Merseyside-klubben ikke har hatt like mange skader som flere av rivalene. Brendan Rodgers har imidlertid hatt stjernespiss Daniel Sturridge ute med skade store deler av sesongen, noe som helt klart har påvirket prestasjonene til Liverpool i flere kamper.

Tirsdag ble det klart at Sturridge er skadet på nytt og må vente enda lenger, før han gjør comeback i den røde trøyen.

Nederst på skadetabellen finner vi klubber som Swansea og Southampton. Dette er klubber med mindre staller, og slik sett blir det automatisk færre skader, men få skader har også gitt kontinuitet. Begge lagene kjemper høyt på tabellen etter elleve serierunder og har overrasket stort.

Høyt på tabellen ligger også West Ham, til tross for sine 21 skader. Londonklubben har hatt en del problemer, men ikke så mange av skadene har vært langvarige og flere av de største profilene har sluppet unna plager.

Før neste serierunde har West Ham kun to mann på skadelisten. Til sammenligning har United per dags dato 12 spillere ute med skade.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?