Hvem skal ut?

Foto: Cornelius Poppe (Scanpix)

Frankrike-kampen kan avgjøre fotballframtiden for disse tre lysende spillerne.

11.08.10 13:04

HOTELL BRISTOL/OSLO (Nettavisen): Ullevaal stadion fylles opp med speidere og agenter når det norske landslaget onsdag har Frankrike på besøk – både engelske, franske, italienske, skotske og tyske klubber er på plass. Selvsagt følges Laurent Blancs nye mannskap med argusøyne, men også det norske landslaget vil bli fulgt tett av utenlandske lags representanter.

Ifølge Norges Fotballforbund (NFF) skal det være et sted mellom 15 og 20 klubber til stedet på kampen på Ullevål onsdag.

Tre mann med det norske flagget på brystet er spesielt i søkelyset:Mohammed Abdellaoue, Henning Hauger og Erik Huseklepp. Spørsmålet som nå stilles, kommer fra Nytt på nytt:

- Hvem skal ut?

Godt spill i den hjemlige ligaen har alle vist den siste tiden, men en god landskamp mot kvalifisert motstand er helt avgjørende for at interessen fra utlandet skal kulminere i bud og salg.

- Vil ikke spekulere
Spørsmålet er hvor stor sjansen er for at det at det blir en overgang? Moa ønsker i hvert fall ikke å bruke tid på å spekulere, selv om han vet det kommer speidere for å følge ham.

- Jeg vet det ville være klubber til stede, og at landslaget er et bra utstillingsvindu for meg. Men jeg skal bare kose meg, og ikke tenke på de som sitter på tribunen, sier han til Nettavisen.

- Jeg har selvsagt ambisjoner, men jeg vil ikke bruke energi på å spekulere. Om jeg kommer ut får tiden vise.

- Er det noe land du har ekstra lyst til å spille i? Å få muligheten til å oppfylle guttedrømmen?

- Det er vanskelig å svare på. Vi får bare se hva som skjer. Det blir feil å svare på det nå uansett, sier han.

Tippetipps: Vi spiller mot Norge på tippekupongen

- Han fortjener sjansen
24-åringen fikk muligheten til å reise på prøvespill med Manchester United i 2008, men valgte da å takke nei.

- Har du blitt en bedre spiller av å bli hjemme i to ekstra år?

- Det blir i grunn for dumt å svare på nå. Jeg skulle gjennom en operasjon da, og kunne uansett ikke dratt.

I onsdagens kamp spiller Moa fra start i John Carews skadefravær. Sistnevnte reiste ut som proff til Spania i en alder av 21 år, og har tro på at også Moa vil kan lykkes i utlandet.

- Han er en kjempebra og spennende spiller, som absolutt kan lykkes i utlandet. Han har gjort det bra i Norge, og fortjener å få sjansen, sier den storvokste Aston Villa-spissen.

- Han er en spiller som kan fylle de fleste posisjoner i angrepet. Jeg tror også vi kan fungere godt sammen på landslaget, og ser fram til å få sjansen med ham, sier Carew.

Forutsetningene
Nettavisen har tatt en nærmere titt på forutsetningene til salgsobjektene Abdellaoue, Hauger og Huseklepp, og vurdert dem ut ifra alder, form, landslags-cv, pris, og andre forhold.

ALDER:
Det skiller bare ett år mellom eldstemann Erik Huseklepp (26 i september) og yngstemann Abdellaoue (25 i oktober). Spillerne er kvitt de fleste barnesykdommene, samtidig som de fortsatt har sine beste år foran seg på fotballbanen. Rutine har de alle, spesielt Hauger med sine 159 Tippeliga-kamper, mens også Huseklepp (110 kamper) og Moa (67) har bra med erfaring på toppnivå.

FORM:
Moa har vært formspilleren framfor noen i årets Tippeliga, og får naturlig nok ekstra spaltemeter for å være toppscorer i den norske toppserien. Hauger følger ikke langt bak, og har hatt nok en strålende sesong i Stabæk-trøya, men bæringenes svake form og tabellposisjon taler ikke til midtbanespillerens fordel. Huseklepp er i ferd med å finne tilbake til fjorårsformen med scoringer i fire, strake Tippeliga-kamper, men det faktum at han ikke ble solgt under eller etter fjorårets kanonsesong er et varsku.

LANDSLAGS-CV:
Her skiller det langt mer mellom Drillos tre musketerer. Henning Hauger (11 landskamper) har i det stille krøpet inn som en av de første navnene ned på landslagssjefens blokk, mens de to andre sliter mer med å skaffe seg en fast plass. Langt verre for de to sistnevnte er at de sjelden eller aldri får spille i sin favorittplass på topp, og en scoringsstatistikken så definitivt ikke taler til deres fordel – 5/0 for Moas del, 11/1 for Huseklepp.

PRIS:
Sannsynligvis vil det ikke skille så mye mellom spillerne. Det har vært snakk om Moa og hvilke avtaler som er/ikke er inngått, sannsynligvis vil Vålerenga akseptere en salgssum på nærmere ti enn tyve millioner. Haugers kontrakt går ut etter 2011-sesongen, og Stabæk vil garantert være fornøyde med en pris på rundt ti millioner. For Branns del vil prisen på Moa fort være retningsgivende for hva de er villige til å la Huseklepp gå for. I dagens marked skal det mye til for at prisen skal bli særlig høyere enn hva Le Mans var villig til å betale i vinter (16 millioner).

ANDRE FORHOLD:
Alle tre spillerne er seriøse, omgjengelige karer, om enn forskjellige. Hauger har ikke for vane å prate i overskrifter à la klubbkollega Daniel Nannskog, men slike forhold er av langt mindre betydning i større ligaer. I stedet kan posisjon være viktig: En målscorer som leverer vil alltid være ettertraktet, uansett liga, og dermed er det ikke unaturlig at Mohammed Abdellaoue har blitt koblet til flere klubber enn Erik Huseklepp i inneværende sesong. Henning Hauger har imidlertid en annen, stor fordel: Stadig flere lag spiller i formasjoner som gir plass til to defensive midtbanespillere (og bare en spiss), dermed kan det bli langt lettere enn tidligere å få noen nye stempel i passet for Hauger.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.