*Nettavisen* Sport.

«Hvis VG fortsetter med børsen, skjer det mot spillernes vilje»

IKKE GLAD I BØRS: Egil Olsen ville helst at avisene brukte kreftene på noe annet. Foto: Stian Lysberg Solum / Faksimile (NTB scanpix / VG)

Spillerbørsene er blitt et fast innslag i de fleste aviser. Men Drillo ville det egentlig annerledes.

13.10.15 17:20

ROMA (Nettavisen): Spillerbørsen. Artikkelen ingen fotballspillere leser.

Eller gjør de det?

Da VG, som første avis i Norge innførte spillerbørsen i 1970, ble det så sterke reaksjoner innad i landslagstroppen at Egil «Drillo» Olsen forfattet et brev til avisen og ba dem slutte.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Mot spillernes vilje

I brevet fra 1970, som VG valgte å publisere i egen avis, skriver daværende landslagsspiller Drillo følgende:

«Til sportsredaksjonen i VG: Norske landslagsspillere i fotball har i et møte 22. juli 1970, blitt enige om å anmode VG om å slutte med den såkalte VG-børsen. Vi mener denne børsen er en form for fotballreportasje som er uansvarlig av rent presseetiske årsaker.

Vi har erfaring for at flere spillere tar seg nær av å til stadighet komme nederst på børsen. Dette er en helt unødvendig psykisk belastning å påføre de spillerne dette gjelder. Når man i tillegg vet at det er svært så tilfeldig hvilke tallkarakter man får plassert etter navnet sitt, mener vi hensikten med børsen faller bort. Vi mener, og det tror vi faktisk sportsjournalistene i VG også vil innrømme, at det er umulig for en journalist å bedømme fra 22-26 spillere pluss dommer.

Vi er overbevist om at vi har så godt som samtlige 1. divisjonsspillere i ryggen når vi kommer med denne anmodningen, og håper den blir tatt til følge så fort som mulig. Hvis VG likevel velger å fortsette med børsen, noe vi imidlertid ikke tror, bør de som leser VGs sportssider være klar over at børsen lages mot spillernes vilje». Brevet er signert flust av daværende landslagsspillere.

Drillo har for øvrig ikke besvart Nettavisens henvendelser 45 år senere.

Klikk på bildet for å forstørre.

HER ER BREVET: Dette sendte Drillo til VG i 1970. Klikk for å forstørre. Foto: Faksimile (VG)

Nettavisen, og de fleste andre riksaviser i Norge, har for lengst sluttet seg til tradisjonen om å gi hver enkelt spiller en karakter etter landskamper.

Siden nettets inntog er det blitt lett å måle interesse for de ulike sakene. Hos oss, og trolig hos de andre avisene, er spillerbørsen alltid blant de mest leste fotballsakene etter kamper. Og det er alltid blant de mest debatterte sakene. Folk har en mening om det de har sett, og journalistene får høre det om karakterene ikke står i stil med folks egne inntrykk.

Det er flust av eksempler på at børsen engasjerer også aktører - ikke bare fotballsupportere og andre lesere:

Riise reagerte på Nettavisen

Etter 0-0-kampen mot Sverige på Ullevaal tidligere i år, ga Nettavisen Vegard Forren 6 på børsen på en karakterskala 1-10. Altså en middels pluss vurdering.

- Nettavisen gir Forren 6 på børsen... Har vi sett 2 forskjellige kamper? skrev John Arne Riise på Twitter etter oppgjøret.

Nettavisen publiserer alltid spillerbørsen rett etter kampslutt. For noen år siden gikk det bare et lite kvarter før en SMS tikket inn fra en av spillerne. Han var misfornøyd med å ha fått 4 på vår børs.

Da Nettavisen ga Stefan Johansen banens beste-pris etter Kroatia-kampen, fikk vi en tekstmelding fra en kjent, norsk fotballprofil.

- Stefan Norges beste? skrev han – med flere spørsmålstegn. Tydelig uenig i vår vurdering.

- Jeg skal innrømme én ting. Jeg har sjelden lest en spillerbørs – etter at jeg sluttet å spille selv. Det bekjente tidligere Molde-keeper Knut Lillebakk i sin blogg «Opprøret mot børsen» i fjor. Han tror de lyver, spillere som sier de ikke leser børs.

VGs fotballreporter Knut Espen Sveagaarden har jobbet med børssetting i en årrekke. Han mener børsen er en blanding av en veldig seriøs vurdering av en fotballkamp - og underholdning. VGs rutinerte reporter tror det er en av fotballens største løgner at spillerne ikke leser avisenes børser.

- Jeg har hørt det såpass mange ganger at jeg kan garantere at det ikke er sant. Ikke fordi vi skal være kjekkaser og si at alle leser oss, men jeg tror børsen er en klassisk ting som alle kikker innom. Det er en del som har innrømmet det i ettertid, at det selvfølgelig var jug at de ikke leste børsen, sier «Svea».

Han smiler når vi minner ham på brevet fra Drillo.

- Han var en forkjemper for at vi ikke skulle ha spillerbørs, smiler VG-journalisten.

Nils Arne Eggen reagerte

Mini Jakobsen er i hvert fall ikke i tvil om at spillerne lyver når de sier de ikke sjekker hva slags karakterer de har fått i avisene.

- Alle spillere leser spillerbørsen. De sier at de ikke gjør det, men alle gjør det, sier Mini til Nettavisen.

Og legger til at han har en god historie fra tiden i Rosenborg om spillerbørsen.

Den får han selvsagt fortelle:

- I garderoben sto en gang Gøran Sørloth med VG og sa høyt: «Jeg fikk 7 på børsen, det var jo kjempebra». Men så kom Nils Arne inn og sa: «Hvis du lurer på hvordan du spiller, så kommer du til meg», flirer Mini.

Klikk på bildet for å forstørre.

I ROMA: Markus Henriksen snakker med Jahn Ivar Mini Jakobsen, fotballekspert i TV2 (t.h.), under fotballandslagets pressetreff i Roma mandag ettermiddag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Haitam Aleesami er en av dem som hevder han ikke leser avisenes børser.

- Nei, jeg pleier ikke å lese de. Skal jeg være helt ærlig, er jeg ikke en sånn som bryr meg om hva som blir skrevet verken før eller etter kamper, sier han til Nettavisen.

- Nesten aldri enig

Stefan Johansen leser heller ikke spillerbørsene. I hvert fall om vi skal vi tro Celtic-spilleren selv.

- Etter å ha vært i Skottland et par, åpner man ikke avisene. Jeg leser ikke børsen. Det er mer familie som leser sånne ting, sier Johansen til Nettavisen.

- Jeg vet selv når jeg har gjort en god eller dårlig kamp, og det er det jeg måler meg på, legger han til.

Fakta

Landslagsspillere om spillerbørs:

Av landslagsspillerne Nettavisen snakket med mandag, var det kun Joshua King som innrømmet at han leser avisenes vurderinger.

- Ja, de leser jeg flere ganger. Men jeg er nesten aldri enig, sier King og flirer.

Premier League-proffen er generelt skeptisk til børskarakterer, og argumenterer slik:

- Jeg tror nok mange av avisene har sine favoritter, enten de har spilt bra eller dårlig, men jeg bryr meg ikke om det. Det er ikke sånn at jeg blir glad eller sur om jeg får en høy eller lav karakter på børsen. Det kan hende andre på laget bryr seg, men jeg tenker overhodet ikke over det. Jeg vet at dem som setter karakterer ikke kan så mye, egentlig, sier King.

- Mener du norske sportsjournalister ikke kan fotball?

- De kan nok fotball, men det blir sagt mye som ikke gir mening. Og alle har sine personlige oppfatninger. Du kan si at én spiller er god, jeg kan si en annen, alle har forskjellige meninger, sier King.

Tirsdag spiller Norge mot Italia i kampen som kan sende oss til EM.

Der kan vi garantere én ting:

Det blir spillerbørs.

Du kan se kampen mellom Italia - Norge på TVNorge fra 20.45 eller følge den minutt for minutt i Nettavisens livesenter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.