RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Phil Noble (Reuters/Scanpix)

Hvor gode er United-reservene?

Sist oppdatert:
Joshua King og Magnus Wolff Eikrem «herjer» i England. I hvert fall ifølge norske medier.

«Joshua King scoret sitt tredje mål for Manchester Uniteds reserver etter en silkepasning fra Magnus Eikrem», skrev for eksempel nrksport.no etter 3-0-seieren over Oldham-reservene mandag kveld.

Målet på overtid var også inngangen under Kveldsnytt noen timer senere.

I denne artikkelen skrev Nettavisen at samme King var på blokka til Drillo foran kampen mot Sør-Afrika.

I et håp om å få debatten ned på landjorda igjen, ringte vi tre kjente fjes og ba dem vurdere duoens kvaliteter.

Dette er hva de svarte:

Øystein Gåre, landslagssjef Norge U21:

- Er Magnus Wolff Eikrem aktuell for ditt lag?

- Vi har ikke tatt ut noen tropp til Serbia-kampen. Begge disse guttene er til vurdering til aldersbestemte landslag (Eikrem til U21 og King til G18). Vi setter dem opp mot alle spillerne de konkurrerer mot i Tippeligaen. Jeg har sett noen kamper i Manchester. Det har vært litt varierende kvalitet, sier Gåre til Nettavisen.

- Hva mener du er deres sterke sider?

- Magnus er en spiller med veldig godt blikk. Han slår både gode pasninger og dødballer. Joshua har gode ferdigheter ut fra sin unge alder. Han har fart, god fysikk, veldig gode gjennombruddsferdigheter og er sikker foran mål.

- Har de blitt hausset opp i den norske pressen?

- En skal huske på at Magnus er 19 år og har potensielt tre år igjen på U21-nivå. Joshua er kun 17, men kan bli vurdert opp mot G18-landslaget senere i høst. Som andre spillere i deres aldersgruppe, har de masse å gå på i forhold til internasjonal erfaring og å spille mot fullvoksne motstandere. I tillegg må man huske på at Joshua har gått skadet i nesten et år. Han har spilt 5-6 kamper i Manchester United. Det er alt han spilt på over en sesong.

- Dette vet jeg at de tar med i betraktningen i Manchester United, men jeg er ikke like sikker på at norsk presse har fått det med seg. Etter Oldham-kampen uttalte Ole Gunnar Solskjær at laget spilte bra i én omgang. Det var ikke den omgangen de to nordmennene spilte, selv om de kom inn og samarbeidet om scoringen mot slutten.

- Hvor god er den engelske reservelagsligaen?

- Av det jeg har sett er nivået varierende. Noen lag stiller med en del førstelagsspillere, mens de kjører rene juniorlag i andre kamper. På sett og vis ligner den på andrelagene i Norge. Nivået varierer i Manchester United også. Motstanden varier, alderen varierer. Man må huske på at dette er en utviklingsarena. Jeg tror ikke klubbene nødvendigvis har som mål å vinne serien, men å utvikle gode spillere.

Bjørn Flovik, landslagstrener for Norge G17:

- Du har trent Joshua King. Hvor god er han?

- Joshua King har vært i en litt spesiell situasjon. Han har vært skadet i omtrent hele 2009-sesongen og halve 2008. Vi har ikke hatt ham inne på landslaget det siste året. Jeg har hatt ansvar for årsklassen til Joshua siden de var 15 år og har hatt ham i noen kamper på G16-landslaget.

- Når så du ham sist?

- Jeg så ham for et par uker siden på reservelaget til Manchester United (da de vant 4-0 mot Sunderland). Da spilte han hele oppgjøret og gjorde en god kamp.

- Hvor høyt er nivået i reserveligaen kontra det nivået en del av utfordrerne hans spiller på i Tippeligaen?

- I den kampen vi så var det primært spillere som var 19 år og yngre som spilte. Akkurat dét oppgjøret var ikke representativt for en ordinær divisjonskamp verken i Norge eller England. Men jeg har ikke noen forutsetning for å sammenligne nivået generelt.

- Hva er Kings sterke sider?

- Nå viser han at han er holdningssterk og har en godt utviklet fysikk. Han har stor fart og er en notorisk målscorer.

- Føler du at det blir skapt kunstig høye forventninger til King og Wolff Eikrem i Norge?

- De får nok drahjelp av at de spiller for Manchester United, men begge guttene er utvilsomt spennende norske fotballtalenter. De kan nå langt om de jobber hardt og holder seg skadefrie. Volumet (i pressedekningen) kan virke stort, men vi har dialog med Manchester United og stoler på at de har kontroll på dette.

- De har fått mye oppmerksomhet i Norge. Det som er viktig er at de får riktig oppmerksomhet i forhold til talentet de har. Det hjelper ikke at de blir heist opp på et kunstig grunnlag.

Petter Myhre, tidligere Vålerenga-trener og Tippeliga-ekspert:

- Hva slags inntrykk har du dannet deg av Joshua King?

- Joshua var i Vålerenga som 14-15-åring mens jeg trente A-laget. Han er utvilsomt et meget stort talent, men har slitt med skadeproblemer i flere sesonger. Det virker som Manchester United har god kontroll på det nå. Gutten har et kjempepotensial.

- Hva gjør ham god?

- Han er god en-mot-en offensivt, sterk, hurtig og uredd i spillestilen sin. Samtidig er Joshua et av svært mange talenter som er hentet over til England etter at reglene om egenproduserte spillere trådte i kraft. De færreste av dem vil lykkes i storklubber som Manchester United og Liverpool, men de kan likevel bli gode fotballspillere med gode fotballkarrierer – dersom de ikke slår til i «moderklubbene» sine.

- De står med tre scoringer hver for United-reservene. Hvor imponerende er det?

- Det er bra, men de vil, som alle andre, oppleve perioder hvor det går både opp og ned. Jeg tror ikke at man skal forvente at fortsetter å øse inn mål der. Sannsynligvis er de inne i en periode nå hvor det meste stemmer. Både King og Wolff Eikrem kan bli aktuelle for A-landslaget om del år, dersom de fortsetter utviklingen og holder seg skadefrie. Men her snakker vi noen år fram i tid, presiserer han.

- Hvor gode er de i forhold til jevngamle Tippeliga-spillere?

- Jeg tror det er viktig å sette ting inn i perspektiv. De lagene King og Wolff Eikrem møter i rekruttserien, er neppe noe særlig bedre enn Tippeliga-nivået for eksempel Harmeet Singh har prestert på i år. Selv om man i enkeltkamper vil finne en del spillere fra A-stallen i startoppstillingen på reservelaget, er det viktig at vi ikke ser oss blinde på prestasjonene der nede. Vi har unggutter i Tippeligaen som har imponert i år også: Marcus Pedersen, Mads Stokkelien og Harmeet Singh. De har valgt å gå en annen vei, men jeg mener at en spiller som Joshua King ville hatt like gode forutsetninger for å lykkes i Vålerenga – om han hadde fortsatt der. Til slutt er det opp til spilleren selv og hans egen holdninger. Det er fortsatt et stykke igjen å gå før man kommer opp på nivået som Federico Macheda. Han har ikke spilt så mye på A-laget han heller, men det er først når man presterer på førstelaget at man virkelig kan begynne å sammenlikne prestasjonene.

PS! Både Joshua King og Magnus Wolff Eikrem har scoret tre mål på reservelaget denne sesongen. King har også debutert på A-laget under ligacupmøtet med Wolverhampton.

Sjekk siste fotballnytt her
Sjekk siste sportsnytt her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere