Hyllet død kamerat

Foto: Bernat Armangue (AP)

Andres Iniesta sendte hele Spania til himmels. Og feiret med å minne død kamerat.

12.07.10 09:14

NEDERLAND-SPANIA 0-1 (SLUTT)

Få i verden har det nok verre enn Arjen Robben akkurat nå.

Nederlands store stjerne hadde to gigantiske sjanser til å avgjøre VM-finalen i ordinær tid, men begge gangene ble han stoppet av en briljant Iker Casillas. Viasats eksperter har brukt VM til å sette spørsmålstegn ved Casillas´ kvaliteter, men Real Madrid-keeperen brukte VM-finalen til å vise at han er en av verdens beste.

Fra Arsenal til Barcelona
Det ble imidlertid en Barcelona-spiller som avgjorde.

Fire minutter før slutt i 2. ekstraomgang falt avgjørelsen i det som må ha vært en av tidenes mest dramatiske VM-finaler. Innbytter Cesc Fabregas spilte frem Barcelonas Andres Iniesta, og omsider lyktes spanjolene med en av kjempesjansene sine.

Han satte ballen kontrollert forbi Maarten Stekelenburg i Nederlands mål, og sikret Spania landets første VM-gull noensinne.

Les også:Nettavisens portrett av Andres Iniesta, skrev før 8. delsfinalen mot Portugal

Han feiret med å dra av seg drakta, og blottet dermed en t-skjorte med en hyllest til avdøde Dani Jarque - den 26 år gamle Espanyol-kapteinen som døde av hjerteinfarkt under en treningsleir i Italia før 2009/10-sesongen.

«Dani Jarque - alltid med oss», stod det på trøya.

Etterpå sa en rørt Iniesta følgende:

- Vi ga alt, og måten dette skjedde på - ingen ord kan beskrive dette. Dette er for Dani Jarque, familien min, for hele landet. Det er et resultat av hardt arbeid i mange, mange år.

Les også:Fotballstjerne døde

Nederlenderne ble imidlertid forbannet etter scoringen, og det med god grunn. De skulle hatt corner på motsatt side like før, og hadde også misbrukt en rekke sjanser tidligere i kampen.

Casillas - Robben 2-0
Den største syndebukken ble Arjen Robben - Bayern München-spilleren som har scoret fra alle posisjoner og vinkler tidligere i sesongen, kom først mutters alene med Spania-keeper Casillas. Det var alle sjansers mor, men det var Casillas som vant duellen.

Like etter parkerte Robben Carles Puyol, forsøkte å runde Casillas, men igjen tapte han kampen mot sin tidligere lagkamerat i Real Madrid.

Robben holdt hodet i hendene av fortvilelse, og så fort dommeren blåste av for ordinær tid, gjemte han hodet igjen.

Han visste nok at det er misser som hans som avgjør VM-finaler, og til slutt ble missene også avgjørende.

Her kan du se hvordan utviklingen i kampen var fra minutt til minutt.

Vill start
Nederlenderne var imidlertid sterkt delaktige i det som ble en av tidenes mest dramatiske VM-finaler.

Etter bare 28 minutter hadde dommer Howard Webb delt ut fem gule kort, men ett av dem burde nok vært rødt. Nederlands Nigel de Jong plantet knottene rett i magen på Xabi Alonso med det som så ut som et karatespark - og ikke en takling.

Da hadde Nederland overlevd et spansk stormangrep fra start av, men sakte og sikkert spilte nederlenderne seg inn i kampen. Den tøffe taktikken frustrerte spanjolene, og Nederland fikk altså sjansene de trengte for å avgjøre.

Det var bare et problem.

Arjen Robben bommet.

Og til slutt, etter at John Heitinga ble vist av banen for sitt andre gule kort i ekstraomgangene, Nederlands 8. gule i kampen, ble det Spania som kunne juble da Iniesta scoret.

Og hvis noen skulle ha glemt det - blekkspruten Paul fikk rett igjen. Han har dermed spådd rett vinner i åtte av åtte kamper i fotball-VM.

PS. Ett eneste lag gikk ubeseiret gjennom fotball-VM. Hvilket? New Zealand...

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag