*Nettavisen* Sport.

I 2012 trodde han fotballkarrieren var over. Så ringte telefonen

TO TELEFONER: Telefonene til Kåre Ingebrigtsen gikk varm dagen etter seieren som i stor grad sikret RBK-gull i Tippeligaen denne sesongen. Foto: Egil Sande (Nettavisen)

Kåre Ingebrigtsen (49) solgte biler og var egentlig ferdig som fotballtrener. Bare tre år senere er han i ferd med å ta RBK tilbake til gamle høyder – og det på ekte Rosenborg-vis.

14.09.15 17:22

BRAKKA (Nettavisen): Ingebrigtsen møter Nettavisen på «Brakka» dagen etter seieren som etter all sannsynlighet avgjør Tippeligaen 2015.

Han smiler stadig, stemningen er lett og enkel. Han spøker med folk som sitter og spiser lunsj i kantina.

Det er lett å være tippeligatrener når man leder med 11 poeng syv runder før slutt.

- Jeg har vært i den andre enden. Det er bedre her, sier «Bruttern» til Nettavisen. Han smiler en gang til.

Han har to telefoner - begge får stadige meldinger og anrop. Han har fått en heltestatus i Trondheim etter en meget suksessrik sesong.

At han skulle være der han er i dag var det imidlertid lite som skulle tilsi for tre år siden.

I april 2012 var det nemlig mye som tydet på at han var ferdig med fotball på toppnivå.

Ett år etter den turbulente avskjeden som trener i Bodø/Glimt la han trenerskoene på hylla – og gikk inn i ny jobb som bilselger – attpåtil i Lillestrøm.

- Nå jobber jeg nær Åråsen og kan ta turen til Ullevaal og kose meg på tribunen og snakke om hvor mye bedre ting var før, sa han til TV 2 den gangen.

Men det varte ikke lenge.

- Trodde jeg var ferdig

I juli, bare noen måneder senere, ringte Kjell Jonevret. Viking ønsket å hente ham til Stavanger som assistent. Dermed var han igjen tilbake i fotballen.

- Var det en periode du tenkte du var helt ferdig med fotball på profesjonell basis?

- Ja, jeg trodde jo det. Det hadde vært helt greit, jeg tenkte ikke at jeg måtte tilbake for enhver pris. Jeg trivdes med den jobben jeg hadde på Lillestrøm med bilsalg. Det var veldig ålreit, og jeg er jo litt opptatt av biler. Derfor var det veldig spennende. Men jeg hadde snakket med sjefen der, og fortalte at jeg var interessert hvis enkelte klubber kom på banen. Det var han fullt innforstått med, og da Viking kom, var det en av klubbene i Norge jeg kunne tenkt meg å gjøre en jobb for. Og det ble noen fantastiske år i Stavanger, minnes Ingebrigtsen.

- Du jobbet på Lillestrøm. Hørte du aldri noe fra LSK?

- Nei, ingen fra Åråsen snakket med meg. Hvis Lillestrøm skal spille knokkelfotball og 4-4-2, kan man ikke hente Kåre Ingebrigtsen. Da må de finne en som kan det. Der jeg er trener spiller vi 4-3-3, og vi gjør det etter den måten jeg ønsker. Der er det ingen kompromisser, sier han.

- Hvordan er kontakten din med Kjell Jonevret, får du noen misunnelige tekstmeldinger fra den kanten nå som du gjør det så bra?

- I starten var det mye kontakt, men vi har så mye å gjøre begge to at det blir mindre og mindre. Men det går mye i at begge gjør det bra. Og det er fantastisk artig å se den oppsvingen de har hatt i Stavanger, det unner jeg hele klubben. For meg kan de gjerne bli nummer 2, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

GOD STEMNING: De gamle kollegene Kjell Jonevret og Kåre Ingebrigtsen skilte sine veier da sistnevnte fikk tilbud om jobb i RBK. Foto: Carina Johansen (NTB Scanpix)

I pressesonen etter søndagens kamp var RBK-sjefen i sitathumør. Han skjøt fra hofta, meldte så mye at blekket sprutet hos de fremmøtte journalistene som fortsatt ikke har gått over til båndopptager.

- Vi har kontroll, men det hadde Brink på Alsgaard også, sa han til én journalist.

- Kan Matic spille i Premier League, kan Ole Selnæs det samme, sa han til en annen.

- La du deg etter kampen med en følelse av at dette nå er avgjort?

- Nei, som trener får man aldri den følelsen før det er teoretisk umulig å hente oss inn. Vi er i en bra posisjon, og det skal litt til for at vi roter det bort. De må vinne resten av kampene, og vi må tape fire av de syv siste. Jeg tror ikke vi taper fire kamper av de syv siste, sier han – og smilet er tilbake. Selvsikkert denne gangen.

- Spiste pizza

Til tross for en viktige trepoengeren, ble det ikke den helt store feiringen etter seieren i «seriefinalen» søndag kveld.

- Jeg har en datter på ett og et halvt år som var på kampen, og den eldste datteren min var på besøk. Vi dro hjem og spiste pizza, tenkte på helt andre ting enn fotball. Det gjelder å komme ut av den bobla på Lerkendal og være familiefar, sier han.

- Du så ikke «Fotballkveld» og koste deg med seieren på den måten?

- I går fikk jeg med meg en del av det, og det var egentlig greit. Ellers kan jeg se på en film og tenke på noe annet. Det er greit å ha noen friminutter fra fotball, mener han.

Ingebrigtsens kone, Hege Leirfall Ingebrigtsen, er tidligere visepresident i Norges Fotballforbund og fotballinteressert.

Men de blir likevel tid til annet enn fotballprat.

- Vi er ganske flinke til det der. Når vi er hjemme, pleier vi å holde oss til andre temaer enn fotball, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

FRUEN: Hege Leirfall, her ved siden av NFF-president Yngve Hallèn. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Men det finnes unntak.

- På kampdag er jeg i en annen verden. Når vi går tur på formiddagen før kamp, oppdager hun fort at jeg tenker på helt andre ting.

- Er hun opptatt av hvordan du oppfører deg når du er i medias søkelys?

- Definitivt. Hun gir meg klar beskjed om hva jeg bør gjøre, og ikke bør gjøre. Jeg snakker med henne om alt.

- Du er ikke hovedtrener hjemme altså?

- Nei, der er jeg assistent, flirer han.

Men «assistent» er et ord han ikke alltid har vært like begeistret for.

Da han som vikartrener ledet Rosenborg til seier etter seier mot slutten av forrige sesong, men likevel opplevde at klubben vurderte andre alternativer til den permanente trenerjobben, gikk Ingebrigtsen offensivt ut.

Til Nettavisen var han klar på at han skulle ha hovedtrenerjobben – eller ingenting.

- Jeg er ikke noen kjegleflytter, sa han da.

- Har bevist det

Nå, med et seriegull 99 prosent i boks, samt plass i cupsemifinalen og billett til gruppespillet i Europaligaen, er det trygt å slå fast at Rosenborg gjorde et godt valg som ga ham jobben til slutt.

- Føler du at du har bevist at du er mer enn en god assistent?

- Gjennom den høsten vi hadde i fjor, tror jeg folk skjønte at jeg har kompetanse på fotballfaget, for å si det sånn. Jeg kom inn med en ganske klar tanke om hvordan vi skulle spille, og på hvilken måte vi skulle spille. Når Rosenborg snakket om at de skulle tilbake til røttene, var jeg sikker på at jeg kunne ta dem dit. Og det føler jeg at jeg har bevist. Klubben har endret seg hele veien, og nå er vi en klubb som drar i samme retning. Vi vet hvor vi vil hen – og hvordan vi skal komme oss dit, sier Ingebrigtsen.

Det bør være til advarsel og inspirasjon for de 15 andre klubbene i Tippeligaen.

Kåre Ingebrigtsen har i år bevist at han er en bilselger man kan stole på.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.