Gå til sidens hovedinnhold

I år kan du smile, Roman

Thomas Enger setter Chelsea opp mot Manchester United.

Roman Abramovitsj har brukt et par-tre kroner på å skape et slagkraftig Chelsea-lag. Det har blitt noen liga- og cuptitler, men Chelsea har slitt med å vinne publikums hjerter. Og Roman har ikke vært fornøyd. Managere har kommet og gått, det samme har spillere med stjerneglans i navnene sine, samtidig som noe ved den russiske milliardærens flittige bruk av sjekkheftet - for å kjøpe seg suksess - ikke har sittet helt vel hos det kravstore, fotballelskende folket. Både i England og ellers i verden.

Og de to siste årene har altså Manchester United vunnet Premier League. I fjorårets sesong slo de også Chelsea i finalen av Mesterligaen, dog med knappest mulig margin.

Roman var ikke fornøyd.

I helgen ble den engelske serien sparket i gang igjen, og avisene har som vanlig vært fulle av spekulasjoner i forkant om hvilket lag som er det sterkeste. Aktørene selv har også bidratt til å hausse opp stemningen. Men etter å ha sett de antatt beste lagene i aksjon, og ikke minst studert hva de faktisk har tilgjengelig av spillere og ledere, så utkrystalliserer det seg en soleklar favoritt til sesongens ligagull.

Mens Chelsea valset over Portsmouth, var Manchester United impotente mot hardt kjempende og revitaliserte Newcastle. United var best, men skapte lite. Chelsea imponerte ENORMT mot Pompey. Det var en ballbesittelse, en kontroll og en offensiv skarphet jeg sjelden har sett i engelsk fotball. Seieren kunne lett ha vært større, og det var et skremmeskudd som hørtes langt utenfor balløyas landegrenser

Man skal være forsiktig med å trekke konklusjoner etter bare én serierunde, og vi skal ikke mer enn ett år tilbake for å huske at United åpnet like snublende mot Reading (0-0). Men likevel. Og for å poengtere hva jeg mener, så går jeg igjennom førsteelleveren til Chelsea og United i søndagens kamper, og setter de opp mot hverandre.

KEEPERE:
Chelsea: Petr Cech
Man Utd: Edwin van der Sar

Fantastiske keepere begge to, med enorm rutine, trygghet, rekkevidde og pondus. Veldig liten forskjell på de to, men jeg rangerer Cech som hakket bedre. 1-0 til Chelsea.

FORSVAR:
Chelsea: Bosingwa/Terry/Carvalho/Cole
Man Utd: Brown/Ferdinand/Vidic/Evra

Begge lags midtstopperpar er de beste Premier League har å by på. Det er vanskelig å påpeke store feil eller mangler ved noen av dem. John Terry og Rio Ferdinand er likestilte i min bok, selv om de er forskjellige som typer, mens Vidic får en stjerne ekstra i forhold til Carvalho. Evra kontra Cole - nokså like backer, taklingssterke og glade i å komme framover, og alltid til å stole på. Den største forskjellen i den bakre fireren er på høyre back. Bosingwa er en av Chelsea nyervervelser i år, og han har et offensivt repertoar som går langt utenpå Wes Browns. Totalt sett utliknes Uniteds "fordel" i midtforsvaret av Chelseas bedre høyre back. Uavgjort.

MIDTBANE:
Chelsea: Ballack/Mikel/Lampard/Deco
Man Utd: Fletcher/Carrick/Scholes/Giggs

Rett nok spiller Chelsea med tre på midten, ikke fire, slik dette oppsettet tyder på, men Deco er samtidig mer midtbanespiller enn angriper. Derfor havner han på midtbanen i dette regnestykket.

Michael Ballack hadde en middelmådig sesong i fjor, men jeg tror han kommer til å få en bra en i år - hvis han slipper unna skader. Han er jo en klassespiller. Og når han har folk ved siden av seg som Frank Lampard og Deco, og ikke minst John Obi Mikel, så skal det mye til å finne en sterkere midtbane i Premier League.

United har den i hvert fall ikke. Darren Fletcher var direkte skyld i Newcastles ledermål søndag, Michael Carrick ble skadet tidlig og inn kom store, tunge John O'Shea, som sjelden treffer på pasninger som skal lenger enn ti meter. Paul Scholes holder fremdeles høyt nivå, men Ryan Giggs er langt forbi sitt beste.

2-0 til Chelsea. Soleklart.

ANGREP:
Chelsea: Anelka/Cole
Man Utd: Rooney/Campbell

Fraizer Campbell kom inn for Carlos Tevez, som måtte til Argentina på grunn av dødsfall i familien, og slik sett blir dette også rått parti. For all del - unge Campbell gjorde seg ikke bort, men han mangler en god del før han er på Chelsea-spissenes nivå. Wayne Rooney er en fantastisk spiss, men han scorer for sjelden, og han havner ofte for langt ned i banen for å hente ballen. Nicolas Anelka er allerede i gang i målprotokollen, og jeg tror han kommer til å få en stor sesong. Med Tevez på topp hos United ville dette ha vært dødt løp, men ikke søndag.

3-0. Og en klar Chelsea-fordel, med andre ord. At Chelsea knuste Portsmouth og United snublet mot Newcastle, er sånn sett symptomatisk for styrkeforholdet lagene imellom. Jeg er ganske sikker på at Chelsea, med sin førsteellever søndag, ville ha sablet over Newcastle også.

United mangler Cristiano Ronaldo, og de mangler en goalgetter. Ingen kan forvente at Fraizer Campbell skal skyte United til nye høyder. Det er godt mulig de henter Dimitar Berbatov, eller en annen klassespiss, men det er aldri noen garanti for at de lykkes i sin nye klubber. Bare se på hvordan det gikk med Andrei Sjevtsjenko.

I bakhånd har United spillere som Anderson, Nani, Owen Hargreaves, Louis Saha og Gary Neville, som alle hever nivået, men Chelsea har også en fryktinngytende innbytterbenk (f.eks Ferreira, Alex, Malouda, Drogba), og når de i tillegg har en ny, glimrende manager, ligger alt til rette for et gullår for Roman Abramovitsj.

Og i år kommer de til å begeistre publikum også.

Og Roman blir fornøyd.

Her får du flere fotballnyheter
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Fotballgal? Prøv det norske spillet Managerleague!

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk