RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I tre år bar United-helten på en stor hemmelighet

VAR SYK: Manchester Uniteds Darren Fletcher har vært gjennom en tøff tid.
VAR SYK: Manchester Uniteds Darren Fletcher har vært gjennom en tøff tid. Foto: Catherine Ivill/ama
Sist oppdatert:
- Bare Alex Ferguson, legen og familien visste det.

I 2008 fikk Manchester United-spiller Darren Fletcher (30) den alvorlige diagnosen «ulcerøs kolitt».

En sykdom som ifølge Store norske leksikon er en kronisk betennelse i tykktarmens slimhinne med den konsekvens at pasienten får hyppige blødninger og diaré.

Det ble til tider svært tøft for Fletcher, som raste ned i vekt.

På ett tidspunkt var han nede i 61 kilo, mens kampvekten hans pleide å ligge i underkant av 80. Når han ser på bilder av seg fra da han var syk, sliter han med å kjenne seg igjen.

- Jeg så forferdelig ut, og blir emosjonell bare av å snakke om det. Jeg merker det på stemmen min akkurat nå, sier Fletcher i et intervju med Daily Mail.

Gikk på do 30 ganger i døgnet
Han var lenge flau over sykdommen, og det gikk tre år før han fortalte lagkameratene i United og vennene hva som egentlig feilte ham.

Kun et fåtall visste hva som egentlig var galt: Familien, legen og Alex Ferguson.

Sykdommen gjorde Fletcher ute av stand til å delta i et vanlig liv sammen med konen og tvillingsønnene. Han måtte konstant være i nærheten av et toalett, og i løpet av en dag gikk han på do over 30 ganger.

Det ble umulig å kjøre barna på skolen eller overvære at de spiller en fotballkamp.

Og det er ikke bare så enkelt som at han ofte måtte på toalettet. Noen ganger bar det rett til sykehus for å få behandling.

Diagnosen fikk han kort tid etter han hadde giftet seg med sin Hayley.
Han følte seg plutselig som en annen person enn den som hadde stått foran presten og sagt «I do».

Men kona ble fjellet han kan støtte seg til, og Fletcher beskriver henne som ekstremt sterk.

Én gang ringte hun klubbdoktoren, og det likte han ikke. Men doktoren kom på døra, kikket på United-spilleren og sendte ham rett på sykehus. Den natta, mens han lå der og fikk drypp på sykehuset, mistet han masse blod. Han vil alltid stå i gjeld til kona.

KLAGDE ALDRI: - Kona har vært fantastisk. Hun har ikke klagd en eneste gang, selv om vi aldri kunne dra ut for å spise eller gjøre noe. Jeg tok ut mye frustrasjon på henne, men hun har vært helt utrolig, sier Fletcher om kona Hayley.


Hyller Ferguson
Det er ikke bare kona som har betydd mye under sykdommen. Nå takker han også Alex Ferguson for støtten han fikk underveis.

Han vil alltid være takknemlig for det Ferguson gjorde for fotballkarrieren hans. Men Fletcher ble også bergtatt av hjelpen han fikk utenfor banen. Han røper at Ferguson også var en veldig omsorgsfull, snill person som gjorde alt han kunne for å hjelpe og beskytte han og familien da ha ble syk.

- Han ga meg fri når jeg trengte det, ba meg la være å bekymre meg for kontraktsituasjonen og sa at jeg skulle fokusere på å bli frisk. Jeg skulle glemme fotball og bare fokusere på å komme meg på beina. Han var der for meg konstant. Det var noen ganger jeg så forferdelig ut, og han sa til meg at jeg så bra ut. Han ville gi meg selvtillit, minnes Fletcher.

Han forteller at Ferguson stadig var på tråden for å høre hvordan det sto til. Noen ganger ringte han til og med Fletchers kone, for han forsto at også hun hadde det tøft.

- Jeg skylder ham alt i karreren min, men han steg til et nytt nivå for meg etter måten han støttet meg på, sier han videre om Ferguson.

GLEMMER ALDRI: Darren Fletchers forhold til Alex Ferguson ble svært tett under sykdommen.


- Kan se at barna lider
Nå er han ikke flau for å snakke om sykdommen lenger. Han har heller bestemt seg for å bli en form for talsperson for personene som sliter med samme sykdom i Storbritannia. En av 210 personer har samme sykdom.

Han innser kraften i fotball, og kraften i et navn som Manchester United. Det er derfor han nå er en rollemodell i veldedighetsstiftelsen for «ulcerøs kolitt», fordi han vet hvor vanskelig det er å leve med sykdommen. Han er villig til å gjøre alt han kan for å hjelpe.

Mens han blir intervjuet av Daily Mail, kikker han bort på noen barn med samme sykdom han nettopp har snakket med. Intervjuet foregår på barnesykehuset i Manchester.

- Du kan se at de lider, men de vil ikke at andre skal merke det, for noen av symptomene er pinlige å snakke om. Det er vanskelig nok for en voksen å få denne sykdommen, men for et barn? Å gå på skolen med de symptomene? Det er tøft. Jeg håper bare jeg kan gi dem troen på at de kan komme seg gjennom dette, sier Fletcher.

HADDE DET TØFT: Darren Fletchers liv ble brått forandret da han fikk diagnosen.


Selv om han var syk, trente han og spilte relativt som vanlig. Han fikk ikke symptomer når han var på fotballbanen, av en årsak han ennå ikke forstår.

Fortalte lagkameratene
Så, en kveld i desember 2011, etter en Champions League-kamp mot Basel, bestemte han seg for å fortelle det til lagkameratene.

Han samlet en gruppe med spillere han følte seg sterkest knyttet til, blant andre Wayne Rooney og Rio Ferdinand, og fortalte dem alt. Responsen rørte ham.

Etter hvert ble sykdommen så ille at han måtte operere. Nå, flere operasjoner senere, begynner han å bli helt frisk.

Tilnærmet frisk
Den siste operasjonen var i august 2013, og nå går ting mye bedre med midtbanespilleren.

Da han fikk starte mot Hull på boxing day forrige sesong, var det hans første ligastart på 390 dager.

Fletcher er i dag den spilleren som har vært lengst i United.

Men kanskje viktigst for personen Darren Fletcher:

Han kan igjen dra på restaurant med sin kone. Og han kan igjen se tvillingsønnene sine spille fotballkamp.

Det er kanskje hans største seier noensinne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere