RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Stella Pictures)

Ikke bli en Maradona-kopi

Sist oppdatert:
Kopier gjerne Maradona. Men ikke gjør som Maradona, Messi! Se video.

Det var omtrent som å se bildesammenligning fra et slalåmrenn. I venstre side av skjermen 169 cm store Lionel Andrés Messi, på høyre side 166 centimeter Diego Armando Maradona. (Se videoen i bunnen av saken)

21 år hadde gått siden den minste av de to, men den største av dem alle, mottok ballen på egen banehalvdel og begynte på den magiske 60-meteren, som ble døpt til «Goal of the Century».

Hedersbevisning?
Glenn Hoddle, Peter Reid, Kenny Sansom, Terry Butcher og Terry Fenwick ble stående igjen som rundingsbøyer, før 25-åringen fra slumbyen Villa Fiorito rundet Peter Shilton og satte inn 2-0 til Argentina over England.

Onsdag var det 19 år gamle Messis tur til å kopiere mannen som har sin egen religion i Argentina. På stillingen 1-0 mottok Messi ballen så vidt inne på egen banehalvdel. Resten er historie, som det gjerne heter – og Messi er for alvor utropt til å bli «den nye Maradona».

Det er imidlertid kun en hedersbevisning på banen.

Les mer om målet her

Øverst i denne saken ser du Maradona i rullestol på vei ut av heisen på en psykiatrisk klinikk der han får behandling for alkoholproblemer. Det er bare den siste av et langt rulleblad av skandaler, som begynte med hans dager i Barcelona.

Her er fallgruvene «Den nye Maradona» må unngå å gå i.

Les også: Messi reddet som 13-åring

Bråket startet i Barcelona
Ifølge boka «Hand of god», var det i Barcelona at Maradona ble introdusert til kokain første gang – og det var også i Nou Camp-klubben bråket rundt Maradona startet for alvor.

Maradona havnet i en voldsom krangel med Barcelonas ledelse, spesielt den mektige presidenten Josep Lluís Nuñez, kort tid etter at han kom til klubben i 1983.

Nuñez og Barcelona-ledelsen hadde problemer med Maradonas livsstil, med stadig seinere kvelder på byen og stadig mindre innsats på trening. De irriterte seg i tillegg voldsomt over livsstilen til Maradonas store entourage, som bodde i det enorme huset han hadde i utkant av byen.

Maradona på sin side var rasende over at klubben ikke behandlet han som den stjernen han var. Det hjalp ikke engang at barcelona hentet inn den tidligere Argentinske landslagstreneren César Luis Menotti til klubben, og at han flyttet treningstidspunktet til utpå ettermiddagen for å tilfredsstille Maradonas livsstil.

Forholdet mellom Maradona-klanen og Barcelona-ledelsen var uopprettelig, og det endte med en rekordovergang til Napoli i 1984.

Opp fra skyggesiden
Med Maradona på laget ble Napoli løftet opp fra skyggesiden av Italiensk fotball, og Maradona viste igjen sitt gudbenådet talent. To ganger vant de serien (1987/1990) og i tillegg gikk de til topps i UEFA-cupen (1989).

Men til tross for suksessen på banen, var skandalene mange på privatfronten. En farskapssak, hyppig omgang med Camora ( lokal mafia), og mange historier om kokain og prostituerte. Det meste kunne klubben og napolitanerne finne seg i – helt til Maradona i 1991 ble doping-tatt. I prøvene ble det avslørt spor av kokain.

Etter å ha sonet en 15 måneder lang dom, forsvant Maradona til Spania i 1992. Igjen skulle han erobre fotballverdenen fra en klubb på skyggesiden. Slik gikk det ikke.

Perioden mellom 1992 og 1994 var preget av hyppige klubbskifter og stor usikkerhet om «Guds hånd» i det hele tatt ville klare å delta i USA-VM i 1994.

Maradona kjempet seg tilbake – nok en gang.

Dopingsjokket
I Argentinas andre kamp mot Hellas var magien tilbake. Diego Maradona scorer, tar tak i et tv-kamera og skriker inn i skjermen til hele verden. Budskapet var krystallklart: Diego Armando Maradona var tilbake.

Sjokket ble desto større da det noen dager seinere ble avslørt foran et enormt presseoppbud, at Maradona igjen var tatt i en dopingkontroll. Denne gangen var det efedrin som felte Maradona.

Selv har han alltid hevdet sin uskyld, og ment det hele var en konspirasjon. Andre mener det var Maradonas tvilsomme personlige lege som sørget for at han nok en gang ble tatt i doping.

1994 var også året der Maradona skjøt etter journalister med luftgevær etter at de beleiret huset hans i Buenos Aires.

La opp for sjette gang
I 1997 la Diego Maradona opp for sjette gang – men denne gangen mente han alvor. 37-åringen dro av seg drakta til sitt elskede Boca Juniors. Da startet også de personlige tragediene for alvor.

I 2000 fikk Maradona hjerteinfarkt i Uruguay, som følge av en overdose kokain. Fire år seinere gjentok det samme seg, og denne gangen trodde mange det gikk mot slutten på legendens liv. Utenfor sykehuset i Buenos Aires samlet flere tusen mennesker seg for å ta farvel med sin Argentinske gud – men Diego kom tilbake.

I 2005 ble den sterkt overvektige Maradona operert mot fedmen på en klinikk i Colombia, noen uker seinere fremstod han smilende og i toppform sammen med Fidel Castro på Cuba.

Senere har han blant annet kommet under etterforsning for hvitvasking av penger.

I forrige uke ble 46 år gamle Maradona lagt inn på sykehus igjen. Denne gangen med smerter i buken. Dette skjedde bare to døgn etter at han ble utskrevet fra et ti dagers langt sykehusopphold.

I dag ble Diego Maradona innlagt på en psykiatrisk klinikk for å få behandling for sine alkoholproblemer. Det eneste som er sikkert, er at Diego Armando Maradona kommer tilbake - igjen.

Si din mening. Blir Messi bedre enn Maradona? Og hvilket mål var best?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere