RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ikke forvent å se dette i Norge

INNE: Mållinjeteknologien til FIFA viste at Frankrikes mål ble korrekt godkjent.
INNE: Mållinjeteknologien til FIFA viste at Frankrikes mål ble korrekt godkjent. Foto: Stillbilde NRK (Med tillatelse)
Sist oppdatert:
Dommersjefen hyller teknologien, men tror ikke vi får se den i Norge.

Søndag kveld fikk FIFA endelig bruk for den nyinnførte mållinjeteknologien i VM. Frankrikes Karim Benzema headet ballen via stolpen, og Honduras-keeper Noel Valladares rotet med ballen på streken. Ut i fra TV-bildene var det vanskelig å se om det var mål, men teknologien kunne bekrefte at hele ballen var over streken. Dermed kunne dommer Sandro Meira Ricci fra Brasil blåse for mål til blåtrøyene.

På sosiale medier hylles Sepp Blatter og FIFA mandag morgen for å ha innført mållinjeteknologien også i et verdensmesterskap. Mållinjeteknologien ble testet ut i Confederations Cup i fjor, og brukes også i Premier League.

Selv om produsentene av tv-sendingene fra Brasil har valgt å vise frem teknologien på baller som har sust inn i nettet tidligere i VM, er det altså ikke før søndag at de virkelig fikk bruk for den.

- Kommet for å bli
Dommersjefen i Norge, Rune Pedersen, mener det er godt at teknologien er innført i VM.

- Den type teknologi, som kun bestemmer om ballen er over streken eller ikke, er en nyskapning som er kommet for å bli. Det ville vært ille for dommerne å våknet opp i dag uten å ha godtatt et mål, hvor ballen var inne, sier han til Nettavisen.

I forrige VM i Sør-Afrika i 2010, oppstod en hendelse som virkelig fikk fart på tanken om at teknologien måtte innføres. Frank Lampard skøyt ballen via tverrliggeren og i mål. Ballen hadde likevel en skru som gjorde at den spratt ut av målet, og ikke inn i nettet. Den gang fikk ikke dommeren med seg at ballen spratt på innsiden av streken, og han valgte å ikke gi mål. Med mållinjeteknologi også den gangen, ville Lampard fått målet godkjent.

Ikke aktuelt i Norge
Det å innføre noe slikt i Norge er likevel ikke aktuelt enda, skal vi tro dommersjefen.

DOMMERSJEF: Rune Pedersen er sjef for de norske dommerne.

- Jeg kan ikke se at det kommer til Norge de nærmeste årene. Det kan jeg aldri tenke meg. Det kommer eventuelt mange år frem i tid. Det er få ligaer i Europa som har innført det. Så vidt jeg vet er det kun Premier League. Ingen av de andre nordiske ligaene har heller innført det.

Hvorfor kommer det ikke til Norge, når vi ser at det fungerer i et VM?

- Økonomien er nok hovedproblemet. I et VM-sluttspill er ikke dette noe problem, men i Tippeligaen kan det være vanskelig. Teknologien er en veldig kostbar innvestering. Jeg er ikke helt sikker på servicekostnader, men installeringen koster veldig mye. Det er noe forbundsstyret og klubbene må se på sammen. Økonomien i norsk klubbfotball er jo ikke helt på topp for tiden, forteller Pedersen.

Måldommere
En annen mulighet, som man også åpner for i Norge, er bruken av såkalte måldommere. Mens FIFA har valgt seg ut mållinjeteknologi, har det europeiske fotballforbundet, UEFA, heller gått for to ekstra dommere. Èn ved hver kortside på fotballbanen.

Måldommerne er testet ut i Europa League, og vil bli brukt under EM i Frankrike i 2016. Pedersen innrømmer at disse ville hatt vanskelig for å se om ballen søndag var inne eller ikke, men poengterer at måldommerne har andre oppgaver og funksjoner i tillegg til å se om en ball går over streken.

De skal blant annet se på hands og holding i feltet. På denne måten vil man styrke dommerteamet, og gjøre det vanskeligere for spillerne å "jukse" inne i feltet.

- Det er ikke tatt noen avgjørelse på hvilket system som vil være best og om man skal innføre noen av de her til lands. UEFA skal jo teste ut måldommere i EM i Frankrike, så må man vurdere hva som fungerer etter det, forklarer dommersjefen.

Hylles på Twitter
Mållinjeteknologien har lenge vært etterspurt blant fotballfans verden over. Selv om noen mener at sjarmen med fotballen er at det gjøres feil, også av dommerne, virker det som om de fleste nå er glade for at denne teknologien er innført.

Jan Åge Fjørtoft og Gary Lineker er to av de som twitret om teknologien søndag kveld.

MÅL: Mållinjeteknologien viser at dommeren gjorde rett i å dømme mål til Frankrike.


PS: Frankrike vant til slutt 3-0 over Honduras. Benzema sto bak alle tre målene, men mål nummer to blir stående som selvmål av keeper Valladares.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere