Ikke rart Arsenal jubler

Foto: AP Photo/Akira Suemori

Søndagens seier var nemlig svært viktig for Robin van Persie og lagkameratene.

09.05.10 19:22

Premier League-sesongen 2009/10 er over. Chelsea ble ligamester, Manchester United ble henvist til andreplassen etter tre strake titler og Hull, Burnley og Portsmouth rykker ned.

Men ikke glem tredjeplassen. Den gikk til Arsenal, og det jublet man høyt for i Nord-London.

Kollapset mot Burnley
Andrej Arsjavin, Robin van Persie, Carlos Vela og et selvmål av Chris Baird bidro til Arsenals 4-0-seier mot Fulham i den siste runden.

Tottenham kunne ha snytt Arsenal for tredjeplassen med seier mot Burnley dersom Arsenal tapte for Fulham, og tok også ledelsen både 1-0 og 2-0 mot Burnley.

Da man skjønte at Arsenal ikke ville snuble, kollapset imidlertid Tottenham fullstendig. Wade Elliott reduserte til 1-2 før nedrykksklare Burnley like før pause, og etter hvilen fullførte Burnley snuoperasjonen ved å sette inn 2-2, 3-2 og 4-2.

Arsenal går nå direkte til gruppespillet i Champions League, mens Tottenham må ut i kvalifisering, der sterke lag som Ajax, Zenit St. Petersburg og Celtic er potensielle motstandere.

Les også: Disse kan Spurs møte i Mesterligaen

Overraskelsen
Den siste runden av Premier League handlet naturligvis først og fremst om gullkampen, som Chelsea avgjorde med sin imponerende 8-0-seier mot Wigan. Det førte til at Manchester United måtte nøye seg med andreplassen, uten at Rooney gikk tomhendt hjem av den grunn.

Nettavisens tabelltips før sesongen hadde Portsmouth, Wigan og Burnley på nedrykksplass, samt Wolverhampton, Birmingham og Hull like over streken. Fem av disse lagene havnet på de seks nederste plassene, men Birmingham overrasket.

Krigerne til Alex McLeish åpnet middels, men etter at spesielt keeper Joe Hart fant storformen, gikk Birmingham tolv kamper på rad uten tap, inkludert uavgjortkamper mot både Liverpool, Chelsea og Manchester United.

Birmingham endte på en imponerende niendeplass, langt over den 16.-plassen Nettavisen tippet.

Gjorde Tottenham tøffere
Tottenham Hotspur må også klassifiseres som en overraskelse. Selv om de fleste ekspertene anså londonlaget som en utfordrer til «de fire store», var det ingen som forventet at Harry Redknapp skulle lede laget til Champions League-plass.

Han gjorde det faktisk ikke selv, heller.

Redknapp kom til en klubb hvor spillerne var bortskjemte (Redknapps egne ord, ikke våre) og hvor spillernes agenter ringte til styreformannen for å klage hvis deres gutter ble skreket til eller vraket fra laget.

- Hvem bryr seg om hva agentene mener? Hvis de har problemer, hvorfor ikke la spillerne komme til meg? Jeg må stole på at disse spillerne tar de rette avgjørelsene på banen. Skal de spørre agentene sine om de skal sentre eller skyte? har Redknapp sagt til The Times.

Spillerne har åpenbart blitt tøffere mentalt. Under Redknapps ledelse har Tom Huddlestone, Gareth Bale, Aaron Lennon og Michael Dawson spilt opp mot de potensialene alle mente at de hadde, men få hadde sett - i alle fall ikke i Tottenham.

Den vanskelige andresesongen
Det var enorme jubelscener på Wembley da Hull City i 2008 for første gang i klubbens historie rykket opp til den engelske toppdivisjonen. Phil Brown hadde gitt den hardt prøvede industribyen et fotballag å samle seg rundt, og den karismatiske manageren klarte også å unngå nedrykk i debutsesongen.

I en liga hvor de fleste lagene bruker betydelige pengesummer på spillerkjøp, ble andresesongen langt vanskeligere for Hull. Det så man allerede i andre serierunde, da Tottenham vant 5-1. Sunderland vant 4-1 tre kamper senere, før Liverpool lekte seg til 6-1.

Laget var rett og slett ikke godt nok til å overleve i Premier League én sesong til. Det hjalp lite å sparke Brown i mars - nedrykket ble et faktum i løpet av nest siste serierunde.

Hull, Burnley og Portsmouth rykker ned, mens Newcastle og West Bromwich er de to lagene som foreløpig har sikret seg opprykk til Premier League. Den tredje plassen går til enten Nottingham Forest, Cardiff City, Leicester City eller Blackpool.

Nesten en bagatell
Portsmouths skjebne kunne de fleste se klart og tydelig allerede før sesongen startet. Klubbens økonomiske problemer hadde tvunget fram salgene av nøkkelspillere som Peter Crouch, Glen Johnson, Jermain Defoe og Lassana Diarra.

De sju strake tapene som innledet sesongen, hjalp naturligvis ikke, samtidig som det etter hvert ble klart at Portsmouth kjempet viktigere slag utenfor banen enn på. Også utenfor banen ble det tap etter tap.

De økonomiske problemene var så store at klubben på et tidspunkt ikke engang klarte å holde sin offisielle nettside oppe, langt mindre å betale ut lønningene til riktig tid. 26. februar ble klubben satt under administrasjon og 17. mars ble klubbet trukket ni poeng for sitt økonomiske rot.

I en slik sammenheng blir nedrykket nesten en bagatell.

Uten at det er noen trøst.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.