RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen måneskinnstur for Newcastle

Foto: Mark Runnacles / Getty Images (2013 Getty Images)
Sist oppdatert:
Alan Pardew fikk ikke dreis på Newcastle sist sesong og vi tror ikke den kommende sesongen blir noen opptur heller.

Les også: Slik ender Premier League 2013/14

Newcastle United F.C.
Grunnlagt: 1892
Hjemmebane: St James Park (52 387)
Rival: Sunderland
Plassering 2012/13: 16.-plass

Manager Alan Pardew:
Ble født 18. juli 1961 i Wimbledon, London. Alan Pardew tok over som Newcastle-manager 9. desember 2010. Han tok over etter Chris Hughton, som svært overraskende hadde fått sparken noen dager tidligere. I sin debutkamp førte han Newcastle til 3–1-seier over Liverpool på St. James' Park.

I sin første hele sesong som manager, gjorde Pardew det så bra at han ble tildelt prisen for årets manager i Premier League. Før han overtok Newcastle, har han vært manager i fire andre klubber. Han startet sin managerkarrier i Reading i 1999. Han snudde laget fra å være et nedrykkslag til opprykkslag. I 2000/01 kom Reading til play-off-finale i League Two, men det ble tap for Walsall FC. Neste sesong rykket laget direkte opp i Football League One. I denne ligaen ble de nummer fire, og de tapte i play-off igjen, denne gangen mot Wolverhampton Wanderers.

I 2003 ble han manager i West Ham. Han gjorde det bra i West Ham og førte dem blant annet til finale i FA-cupen i 2006. De tapte for Liverpool på straffesparkkonkurranse. West Ham ledet to ganger, men Liverpool kom tilbake helt på slutten og utlignet ved et fantastisk langskudd av Steven Gerrard. Men det hadde allikevel vært en meget bra sesong for West Ham. I 2006 hentet han Carlos Tevez og Javier Mascherano, noe som i ettertid er regnet som en genistrek. I desember 2006 fikk Pardew sparken i West Ham.

På julaften 2006 fikk han jobben som manager i Charlton. Han var manager der til 2008, da han fikk sparken.

17. juli 2009 ble han oppnevnt som ny manager i League One-klubben Southampton. Pardew førte Southamton til playoff-finalen på Wembley, hvor de slo Carlisle United 4–1. Fem måneder senere mistet Pardew jobben.

Pardew har altså fått sparken i alle de fire klubbene han har vært manager før han kom til Newcastle. Således var det svært overraskende da Newcastle 27. september i fjor skrev ny kontrakt med klubben frem til 2020. Fjorårssesongen ble en gedigen skuffelse for Newcastle, og Pardew fikk endel kritikk. Nå er Joe Kinnear inne i klubben. For å sørge for at Pardew sier opp selv?

Spillere inn:
Oliver Kemen (Metz),
Loic Remy (QPR, lån)

Spillere ut:
Steve Harper (lagt opp),
Danny Simpson (frigitt),
James Perch (Wigan)
Shane Ferguson (Birmingham)
Michael Richardson (Panathinaikos, lån)
JJ Harper (Northampton Town)
Mehdi Abeid (Panathinaikos, lån)

Vurdering overganger
Usedvanlig liten aktivitet på overgangsmarkedet foreløpig og av spillerne som har forlatt klubben er det kun Danny Simpson som hadde en viss spilletid i fjor (19 kamper fra start). Bereiste Loic Remy er en spennende nykommer som kan blomstre i nye omgivelser. Oliver Kemen omtales som den "nye Alex Song" så får vi se.

Målvakter
Nederlandske Tim Krul er en solid keeper og det klare førstevalget i Newcastle. Han gjorde comeback etter skade i tirsdagens treningskamp mot Rangers, etter å ha vært skadet siden april. I suksesssesongen 2011/12 spilte Krul samtlige 38 seriekamper, mens han startet i 24 seriekamper i fjor. Krul er en solid sisteskanse og annenkeeper Rob Elliot kompletterer Newcastle på målvaktsiden. Holder Krul seg skadefri, har Newcastle en av de bedre keeperne i Premier League.

Forsvar:
Til tross for at Newcastle endte på 5.-plass i sesongen 2011/12, var 51 innslupne mål mest av topp åtte på tabellen. Fjorårets sesong var ikke noe bedre, og med 68 innslupne mål, var det kun tre lag som hadde flere innslupne mål. Fabricio Coloccinis skadefravær var en av årsakene til det i fjor. Argentineren startet i kun 22 av de 38 seriekampene, og er en svært viktig brikke for Newcastle. Stopperkollega Steven Taylor slet også med skader i fjor og startet i 24 seriekamper. Mike Williamson er også med i diskusjonen om en stopperplass, mens Davide Santon, Mathieu Debuchy og Mapou Yanga-Mbiwa er de sannsynlige valgene til Pardew på backplass, nå som Danny Simpson har forlatt klubben. Newcastle ser ikke styrket ut defensivt og det er nok svært viktig at Coloccini holder seg skadefri utover sesongen.

Midtbane:
Newcastle har bra dekning på midtbanen og spillere som Moussa Sissoko, Cheick Tiote og Yohan Caboye holder alle solid Premier League-standard. Tiote er kanskje den viktigste av disse, med sine svært sterke defensive kvaliteter. Caboye er den kreative kraften på midten, men ryktes stadig på vei bort. Hatem Ben-Arfa er en strålende fotballspiller, men hans Newcastle-karriere har hittil vært spolert av skader. En skadefri Ben-Arfa er et aktivum for ethvert Premier League-lag. Holder disse spillerne seg skadefri, er det bra klasse på midtbanen til Newcastle.

Angrep:
Pardew måtte altså kvitte seg med Demba Ba under fjorårssesongen når han fikk nok pundsedler på bordet, men Pardew har fortsatt rikelig med kvalitet i angrepsrekka si. Tilkomsten av Loic Remy fra QPR på lån, gjør at Pardew nesten har et luksusproblem på topp. Papiss Cisse, Shola Ameobi, Sammy Ameobi og tilveksten Yoan Gouffran (januarsignering), i tillegg til nevnte Remy, gjør at Newcastle er godt forspent i angrepsrekka. 45 scorede mål sist sesong, skal bli flere denne sesongen.

Vårt tips 11. plass:
Newcastle fikk en fæl sesong i fjor etter sin knallsterke prestasjon året før. Vi tror både Pardew og Newcastle har lært av den opplevelsen og tror Newcastle ikke havner i bunnstrid igjen denne sesong. Det har skjedd lite utskiftninger i troppen og det er trolig en fordel. Men Newcastle er sårbare defensivt og avhengig av at Collocini og Taylor holder seg skadefrie. Vi tror laget havner rundt midten på tabellen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere