RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jager supertreneren

Sist oppdatert:
Flere klubber har lagt merke til at kun to lag i Norge har vært bedre enn Tromsø under ledelse av Steinar Nilsen (35).

Om ikke det er gjort gull av gråstein, har i alle fall Steinar Nilsen hatt suksess som Tromsø-trener. Såpass mye at flere andre klubber har henvendt seg om hans tjenester.

- Det har vært en del på tråden, ja. Både fra norske og utenlandske klubber, innrømmer TIL-treneren overfor Nettavisen.

- Jeg er nå midt i en kontraktsperiode med Tromsø, og siden vi nå har startet på 2008-sesongen, så har jeg sagt at ingenting skjer denne sesongen.

Kontrakten varer ut 2009-sesongen.

- Jeg tar ett og ett år av gangen, men det er klart at det er hyggelig at folk legger merke til den jobben jeg gjør, sier 35-åringen.

Nesten best i Norge
Det går ikke an å argumentere mot at Nilsen har lyktes som TIL-trener. I 2005 overtok han da Otto Ulseth fikk sparken 2. august. Da lå Tromsø nest sist med 12 poeng på 15 kamper. Med Nilsen ved roret tok Tromsø 22 av 33 mulige poeng i resten av sesongen, og tapte kun én av de siste 11 seriekampene. Ingen i Tippeligaen var bedre i samme periode. Samtidig ledet han «Gutan» til avansement til Uefa-cupens gruppespill, og seier mot den tyrkiske storklubben Galatasaray på veien dit.

Likevel gikk han av som trener etter det, og ble flyttet opp som sportssjef. Da Ivar Morten Normark fikk sparken i august året etter, var imidlertid Nilsen tilbake som redningsmann. Denne gangen på langtidskontrakt.

Tromsø lå helt sist da han kom inn, men endte på 10. plass etter å ha blitt ledet av Nilsen året ut. I 2007 hadde han så sin første hele sesong som TIL-trener. Det endte med en sterk 6. plass.

I år har klubben vært den store positive overraskelsen i de to første rundene. De fleste tippet laget til en plass midt på tabellen, men laget herjet med Lillestrøm på Åråsen selv om det bare ble 1-1. Så ble Vålerenga slått 2-0 i 2. kamp.

Tar man med årets to kamper, ser på alle Tromsøs kamper under Nilsen, og sammenlikner med alle andre i nøyaktig samme periode, har kun Brann og RBK tatt flere poeng enn Tromsø. Brann står med 85, RBK med 83 og Tromsø med 81. Klubber som Lillestrøm og Vålerenga har tatt færre poeng.

Og kun fire poeng skiller altså klubben fra å være best i Norge under Nilsens ledelse.

(Saken fortsetter under bildet)

- Trengte utdannelsen
- Hvorfor fortsatte du ikke som trener etter 2005-suksessen?

- Jeg hadde vært spiller i mange år, og hadde heller ikke den utdannelsen man burde ha som trener. Jeg har stor respekt for treneryrket, og analyserte meg frem til at det var for tidlig å fortsette. Jeg hadde ikke fått nok påfyll. I tillegg var det en del av mine tidligere lagkamerater som fortsatt var aktive i klubben. Det også kunne gjort det tøft, sier han.

- Men nå ser du for deg en lang trenerkarriere?

- Ja. Jeg tok noen runder med familien og meg selv, og sugde lenge på karamellen for å finne ut om dette er noe jeg kunne gjøre. Jeg fikk tatt den utdannelsen jeg trengte, og etter at jeg skrev under langtidskontrakten med Tromsø har jeg imidlertid aldri vært i tvil om at jeg kom til å jobbe med fotballen i en lengre periode.

Har vært forespørsler
- Da har du kanskje ambisjoner om større ting også? Innenlands eller utenlands?

- Uansett om det blir utenlands eller innenlands, så er svaret ja!

Selv tenker han nemlig mest på Molde akkurat nå. Tromsø reiser dit søndag.

- Vi har fått en fin start. Det er det ikke til å legge skjul på. Vi tar med oss to fine prestasjoner til Molde, og det er godt å se at ting fungerer - både for spillere og trenere. Det ser ut til at vi har truffet ganske bra i vinter, og vi har fått et veldig sterkt kollektiv, sier han.

Fjorårets spissensasjon, Morten Moldskred, er imidlertid fortsatt skadet.

- Er du overrasket over at det har gått så bra?

- Jeg er overrasket over at vi var så bra som vi var på Åråsen i serieåpningen. Men jeg er ikke overrasket over at vi slo Vålerenga hjemme. Det har vi gjort før. Men jeg har stor respekt for begge lagene, og det er ingen garanti for at vi ender foran dem til slutt. Jeg ville også løyet hvis jeg sa at jeg alltid føler meg sikker. Fotball er utfordrende, men vi jobber etter en strategi, og vi har staket ut en kurs. Den holder vi oss til, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere