*Nettavisen* Sport.

Jagland: - Må kriminalisere kampfiksing

Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Jobber med en felles lovgiving mot kampfiksing.

05.02.13 13:17

Thorbjørn Jagland er generalsekretær i Europarådet og svært opptatt av avsløringene som ble lagt fram av Europol mandag. 380 fotballkamper i minst 15 land og 425 dommere, spillere, ledere og kriminelle er under etterforskning.

Han forteller at Europarådet jobber for en felles lovgiving for å få bukt med kampfiksingen som har preget europeisk fotball den siste tiden.

- Det er et enormt omfang som vi for så vidt har vært klar over ganske lenge. Det involverer både korrupsjon og organisert kriminalitet over landegrensene. Det er en stor trussel mot idretten generelt, og det dreier seg om betydelige summer, sier Thorbjørn Jagland til NTB.

- Må kriminaliseres
Europarådet har i mange sammenhenger vært ledende når det gjelder problemer innen sport, ifølge den tidligere Arbeiderparti-lederen og statsministeren. Han trekker fram Heysel-tragedien fra 1985, der flere fotballsupportere døde, som et eksempel.

- Da opprettet Europarådet en konvensjon for å forebygge og forhindre vold på idrettsarenaer. Den er fortsatt er gjeldende i Europa, sier Jagland.

Nå er planen at Europarådet skal få igjennom en ny konvensjon i kampen mot kampfiksing. Arbeidet er allerede i gang og skal etter planen være ferdig i løpet av året eller tidlig i 2014.

- Det vi trenger er en harmonisert lovgiving i alle europeiske land. Det er viktig at kampfiksing kriminaliseres i alle land og at lovene er like, sier Jagland.

Internasjonal trussel
Videre opplyser generalsekretæren at både idretten, spillselskaper og alle de 47 landene i Europa er involvert i arbeidet med konvensjonen. Et mål er også å bidra til å få bukt med kampfiksing internasjonalt.

- Dette er den legale basisen vi trenger - en harmonisert lovgiving som kan skape grunnlag for felles politiaksjoner og deretter samarbeid utover Europa. Europa ønsker å være ledende innen dette, også for å kunne bekjempe kampfiksing utenfor kontinentets grenser, sier Jagland til NTB.

Han legger til at det vil være naivt å tro at kampfiksing ikke forekommer i Norge og påpeker at problemet har spredd seg til mange land i ulik grad.

- Nå er jo mye av «isfjellet» kommet fram, men det er mulig at dette er langt større. Vi har uansett sett nok til å si at kampfiksing er en enorm trussel mot idretten og dens troverdighet, avslutter Jagland. (©NTB)

HTML EMBED
Get Adobe Flash player
addCustomPlayer('1llly6b4r2ttx1lnaknugkvgdw', '585E3A999116484B9E23E7CB4F7DA12D', '1cszg3iireina1rn0ouxsbijoe', 575, 524, 'perf1llly6b4r2ttx1lnaknugkvgdw-1cszg3iireina1rn0ouxsbijoe', 'eplayer14');

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.