Jarstein hindret ny Høgmo-smell

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Norge fikk det tøft mot Island.

15.10.13 22:09

NORGE - ISLAND 1-1:

Det har stormet i Fotball-Norge i opptakten til VM-kvalifiseringsmøtet mellom Norge og Island på Ullevaal stadion.

Dessverre handlet ikke stormen om det sportslige. I stedet har det vært fotballpamper og en avgått landslagssjef som har stjålet overskriftene i landets kulørte aviser.

Selve møtet med islendingene var i bunn og grunn betydningsløst for Norge. Våre beste menn kunne nemlig uansett ikke komme til VM i Brasil neste sommer.

Det ble gjenspeilet i publikumstallet på Ullevaal. Kun 6796 mennesker hadde møtt opp for å se kampen. Det er det laveste publikumstallet i en VM-kvalifiseringskamp siden 1992.

Muligheten til å nå VM hadde imidlertid gjestene fra Island og ett poeng ville langt på vei sikre islendingene andreplassen i gruppe E, bak suverene Sveits.

Det poenget skulle Lars Lagerbäck og hans menn får med seg fra besøket i Norge. Island tok ledelsen allerede etter 12 minutter ved Kolbeinn Sigthorsson.

- Blir fantasiløst
Det var nok til nå en play off-plass og dermed lever drømmen om Brasil-VM for folket fra sagaøya.

Norge fikk sin utligning noen minutter senere og flere mål ble det aldri i Oslo. Dette betyr at Norge ender med 12 poeng i gruppen og kan glede seg over en fjerdeplass.

- I første omgang er vi gode fram til Island scorer. Så har vi en dårlig periode fram til 1-1. Så er vi gode derfra og ut. I andre har vi mye ball, men skaper for lite, sier Høgmo til TV 2.

- Vi skaper altfor lite målsjanser. Det blir for lite bevegelse og vi kommer for lite rundt på kant. Når Island legger seg bakpå, blir vi fantasiløse, utdyper landslagssjefen.

Høgmo tar likevel med seg noe positivt fra 1-1-kampen.

- Vi tar et steg videre og får et okay resultat. Vi skulle gjerne ha vunnet, men så hadde også Island en to-tre store sjanser i andre. Jeg ser konturene av noe, sier Høgmo.

Sveits stakk altså av med gruppeseieren med sine 24 poeng. Island fikk med seg 17 poeng, Slovenia 15, Norge 12, Albania 11, og Kypros fem poeng i gruppen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix

Råsterk Braaten
Det var altså Island som scoret først på Ullevaal stadion, selv om Norge hadde hatt et lite initiativ innledningsvis i kampen.

Tottenhams Gylfi Sigurdsson spilte flott fram til Kolbeinn Sigthorsson. Den brennhete nederlandsproffen vendte flott opp og satte ballen forbi Rune Jarstein i Norges mål.

Det skal også legges til at det norske forsvaret, med Brede Hangeland og Tore Reginiussen i midten, var vid åpnet i situasjonen der islendingene tok ledelsen.

Etter kalddusjen i det 12. minutt hang Norge igjen med på notene og skapte noen farligheter foran Islands keeper Hannes Halldrosson.

I det 28. minutt ble Reginiussen lagt i bakken inne i gjestenes sekstenmeter, og Norge ropte på straffe. Dommer Paolo Tagliavento var imidlertid uenig i den vurderingen.

Like etter skulle det likevel lykkes for gutta i rødt, hvitt og blått. Tyskland-proff Per Ciljan Skjelbred og danskeproff Daniel Braaten var sentrale.

Skjelbred, som har fått en ny sjanse på landslaget under Høgmo, fant Braaten. Angrepsspilleren viste fram kjempekreftene og kranglet ballen forbi en utrusende keeper og i mål.

Mot slutten av første omgang fikk både Tarik Elyounoussi og Braaten brukbare muligheter, men ingen av dem lyktes og dermed sto det 1-1 til hvilen.

God Jarstein
Andre omgang startet med at Ola Kamara fikk en brukbar sjanse da han tok med seg ballen og satte fart mot mål. En dårlig touch ødelagte imidlertid for Strømsgodset-spissen.

Like etter ble samme mann, som for øvrig fylte 24 år tirsdag, skadet etter en duell med Islands forsvar og måtte dermed forlate banen. Valon Berisha kom inn som erstatter.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix

Minutter senere var Island og veteran Eidur Gudjohnsen på farten. Den tidligere Chelsea-mannen ble spilt fri og avsluttet godt, men Jarstein var med på notene og reddet mesterlig.

I det 63. minutt var gjestene på farten igjen. Først ryddet Hangeland opp, før Jarstein igjen måtte i aksjon da Birkir Bjarnason hamret løs.

Norge hadde mye ball i andre omgang, men denne dominansen resulterte i få scoringer. I stedet var gjestene fra sagaøya mer giftige da sjansen bød seg i andre enden av banen.

Etter 81 minutter kombinerte Johan Gudmundsson og Bjarnason, men avslutningen fra sistnevnte på volley gikk over mål.

Rett før slutt vartet Island igjen opp med flott angrepsspill og denne gangen avsluttet Sigthorsson. Spissen sendte ballen like utenfor målet til Jarstein.

Dermed ebbet kampen ut med 1-1 og poengdeling.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag