Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Jeg er forsynt nå. Jeg vet hvor gammel jeg er»

STORSCORER: Frode Johnsen, slik Odd-supporterne er vant til å se ham. Søndag er karrieren over.
STORSCORER: Frode Johnsen, slik Odd-supporterne er vant til å se ham. Søndag er karrieren over. Foto: Trond Reidar Teigen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Han kunne holdt på «minst to år til». Men søndag tar Frode Johnsen endelig farvel.

Han var langt ifra den yngste debutanten i Tippeligaen, Frode Johnsen, da han startet kampen for Odd Grenland mot Viking i den første serierunden i 1999-sesongen.

De mest kyniske av oss ville faktisk nesten hevde at han burde være over toppen allerede.

Så feil kunne man ta.

Den relativt ukjente Skotfoss-gutten brukte mindre enn to minutter på å score sitt første Tippeliga-mål for Odd, og over 16 år senere har han skutt seg inn i fotballhjertene til de aller fleste nordmenn.

Odd- og Rosenborg-supportere i særdeleshet.

For telemarkingene scoret «Skiens store sønn» 82 mål på 253 seriekamper, mens det ble 80 mål på 145 seriekamper for Rosenborg.

Mange rynket kanskje på nesen da han ble hentet hjem til Odd i 2011, som 37-åring, for å fylle skoene etter Peter Kovacs - storscoreren som hadde forsvunnet til Belgia året før.

Det hadde de ingen grunn til.

I løpet av de fire comeback-årene for Odd noterte Frode Johnsen seg for toppscorertittel i Tippeligaen som 39-åring i 2013, noe som gjorde ham til den eldste toppscoreren i europeisk fotball noen gang.

Samme år ble han også den eldste norske landslagsspilleren i historien, mens han i løpet av årets sesong ble tidenes eldste målscorer i en europeisk turnering.

Søndag takker Frode Johnsen for seg, når han mottar hyllesten fra Odd-fansen i sesongens siste kamp mot Lillestrøm på Skagerak Arena.

- Jeg er forsynt

«Sitter og ser på noen YouTube-klipp her, og blir nesten rørt til tårer av karrieren din. Har du tid til en prat om søndagens avskjed?»

Det er fredag kveld, ikke akkurat prime time for et tabloidavisintervju, og håpet om at sms-en blir besvart er ikke særlig høyt. Men det tar ikke lang tid før telefonen vibrerer og Frode Johnsen er i den andre enden av røret.

- Det var så fin melding du sendte, så jeg måtte jo ringe deg opp igjen, sier 41-åringen til Nettavisen.

Han virker svært avslappet rundt tanken på at fotballkarrieren nå er over.

- Jeg kunne jo ikke bedt om mer.

- Hva mener du?

- Jeg kommer fra en liten bygd som heter Skotfoss, og hadde aldri regnet med, eller planlagt, eller håpet på å få oppleve det jeg har gjort.

- Søndagen blir spesiell?

- Det er helt greit, jeg har egentlig forberedt meg litt på det. Jeg ble jo skadet, og har sett for meg at det er slutt en stund. Livet har andre ting å by på. Selv om jeg fortsatt er veldig glad i fotball, er jeg forsynt. Jeg vet hvor gammel jeg er.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

STJERNEMØTE: Frode Johnsen i duell med Patrick Vieira under et Champions League-oppgjør mellom Rosenborg og Arsenal i 2004.

- Du har hele tiden sagt at du føler deg som en 25-åring?

- Det gjør jeg fortsatt. Hadde det ikke vært for akillesen, er jeg sikker på at jeg fint kunne spilt i to år til.

- En rekord, det også

Johnsens siste kamp i Odd-trøye kom 2. juli i år, i Odds første kamp i Europa League-kvaliken mot Sheriff. Telemarkingene var ikke spådd mange sjansene til å vinne, men gikk i strupen på laget fra Moldova.

Elleve minutter ut i kampen scoret Frode 2-0-målet for gjestene. Sju minutter senere måtte han ut med akillesskade. Odd vant 3-0. Frode Johnsen var ferdig på fotballbanen.

- Daniel Berg Hestad satte en og annen rekord tidligere denne uka. Du vil ikke ta ett år til, da, og sette ham på plass?

- Nei, de rekordene betyr ikke veldig mye for meg. Bare det å spille fotball, være i en sosial gjeng og konkurrere som jeg har gjort i 20 år, det er nok for meg.

FLAGGET PÅ BRYSTET: Frode Johnsen scoret 10 mål på 35 landskamper for Norge - den siste som 39-åring i 2013.

- Men du scoret mot Sheriff. Burde ikke du nevnes i en rekordbok?

- Det er jo en slags rekord, det også, men det er ikke i sluttspillet eller hva du kaller det. Hvis du vender og vrir på alt mulig rart, kan du sikkert finne en masse rekorder. Men de rekordene bryr jeg meg ikke veldig mye om. Jeg har hatt det veldig gøy underveis.

Overrasket da Rosenborg ringte

Som allerede nevnt scoret Johnsen det første Tippeliga-målet for Odd i historien, to minutter ut i åpningskampen mot Viking i 1999.

Et drøyt år senere ble han hentet til Rosenborg. Den ubestridt beste klubben i Norge på det tidspunktet.

- Jeg hadde aldri tenkt tanken engang, før Rosenborg ringte meg. Jeg var overrasket selv også, forteller han.

- Vi spilte i Tippeligaen med Odd i 1999, og sommeren 2000 gikk jeg til Rosenborg. Da hadde jeg ikke scoret spesielt mye, egentlig. Ni mål eller noe i 1999. Fattige tre mål i 2000. Derfor var det overraskende for meg og hele fotballnorge at jeg skulle til Rosenborg. Men det gikk jo veldig bra.

Det er ingen overdrivelse.

Som Rosenborg-spiller ble Johnsen toppscorer i Tippeligaen i 2001 og 2004 - og sistnevnte år avgjorde han dessuten gullet med hat trick mot Lyn i siste serierunde.

- Ble du overrasket selv over at det gikk så bra?

- Nei, egentlig ikke. Inni meg har jeg alltid visst hva jeg er god for. Og Rosenborg passet meg perfekt, med (Jan) Derek (Sørensen), Ståle (Stensaas) og Christer Basma - alle de var jo gode på å slå innlegg. Det passet meg som hånd i hanske.

Heltidsstudent og Tippeliga-spiller

For alle oss andre var suksessen vanskelig å forutse. Året før overgangen til Rosenborg gikk Johnsen på politiskolen i Oslo, og pendlet til Telemark to ettermiddager i uken for å trene med Odd.

- Jeg var i Oslo fem dager i uka, hadde skole fra halv ni til tre. Trente litt med Vålerenga og Lyn, og pendlet til Skien to ganger i uka. Det passet meg perfekt. Odd hadde akkurat rykket opp, vi var ikke vant til fotball som heldagsgeskjeft, så vi trente på ettermiddagen. Jeg rakk det akkurat.

- Det høres helt sprøtt ut.

- Det verste er at det er sant. Jeg spilte i Tippeligaen og gikk politiskolen fem dager i uka.

- Hele byen eksploderte

Han har fått mange spørsmål den siste tiden om hva som har vært karrierens høydepunkt, og for Frode Johnsen er det vanskelig å komme utenom seriegullet med Rosenborg i 2004.

Lyn ble slått 4-1 i siste kamp, og Rosenborg snek seg foran Vålerenga på tabellen - på lik målforskjell, men flere scorede mål. Frode Johnsen? Han scoret hat trick da det gjaldt som mest.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

HØYDEPUNKTET: Frode Johnsen har scoret tre mål mot Lyn, og samtidig sørget for at seriegullet blir værende i Trondheim i 2004.

- Det var så gøy, ikke bare fordi jeg scoret tre mål, men fordi vi hadde spasert oss til seriegull de fire årene før. Da hadde det gått av seg selv. Nå eksploderte hele byen.

Å rykke opp med Odd til Tippeligaen er en annen milepæl han aldri vil glemme.

- Jeg spilte på guttelaget i Odd, på juniorlaget, og så noen kamper i 2. divisjon. Så kom vi opp i 1. divisjon, og så i Tippeligaen. Det er derfor det er vanskelig å plukke høydepunkter, sier mannen som debuterte for Odds A-lag tilbake i 1993.

Det er over 22 år siden.

- Hva byr fremtiden på?

- Det kan du si, det er litt bingo for øyeblikket. Det kan hende det blir litt jobbing i Odd. Jeg kommer iallfall ikke til å drive dank, jeg har nok å gjøre.


Få med deg siste utgave av Tippemagasinet her!

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/player?auth=326mk6lGADSPjeZrN8itmHv4QHXK9wVBliUz96CVmE-i6QditACXzs_8P3CLCzM-JRnSbhjXwFgrFJVN4kgXJODKwOJ30PHb&jsonp=screen9.api.embed&screen9="+typeof(screen9);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!