BRANN - VIKING 0-0

BERGEN (Nettavisen): Problemene i Viking har tårnet seg opp nok en gang. Igjen krever den økonomiske situasjonen nye innstramminger i stavangerklubben.

- Det har vært jævlig tøft. Det er fortsatt tøft. Folk slutter hver uke. Det er fotballen som er gleden for oss. Når vi kommer sammen og reiser til Bergen og spiser sammen, bor sammen, trener og spiller en kamp, er det flott. Når vi kommer hjem er det mye i media og møter om masse sifre, men i garderoben forsøker vi å konsentrere oss om fotballen, sier Jonevret til Nettavisen.

- Det er det som er gøy, og jeg synes at guttene har vært flinke til å fokusere på det vi kan gjøre, og det er å spille fotball så godt vi kan.

Millionsmell

Tirsdag denne uken la Viking frem halvårstallene for 2016. Sviktende sponsorinntekter, manglende spillerstall og publikumsflukt har resultert i ni millioner kroner i minus.

Den pressede klubben hadde mål om å selge spillere for minst ti millioner kroner.

Suleiman Abdullahi rakk å score fem mål for Viking før han i sommer ble solgt til 2. Bundesliga-klubben Eintracht Braunschweig for nettopp ti millioner kroner. Men da nigerianerens moderklubb og agent hadde fått sin del, satt Viking igjen med kun 6,5 millioner kroner, ifølge Rogalands Avis.

Viking forventer nå å ende opp i rød sone i NFFs økonomivurdering av norske klubber.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Det er veldig mange spørsmålstegn knyttet til hva som skjer neste år. Vi vet ikke, så vi tenker ikke så mye på det. De som spiller utpå der i dag er liksom de vi har, så det er ikke så mye å velge i heller, men det er litt gøy også. Det er gøy å ha mange unge gutter, det er det. Men man pleier ikke å vinne noen liga med det, da, poengterer Jonevret og smiler.

- Jeg tror klubben jobber dag og natt for å se hvilke forutsetninger vi får og om vi har noen ledere igjen. De har snakket om å kutte i medisin og overalt, så vi får se. Neste år lar vi ligge enn så lenge. Jeg vil ikke tenke så mye på det, innrømmer Viking-treneren.

Nest beste borte

Mye utenomsportslig turbulens til tross: Viking har med sine seks seire og to uavgjorte vært det nest beste bortelaget i Tippeligaen denne sesongen, bare slått av Rosenborg.

Iven Austbø sier at usikkerheten rundt klubben ikke har påvirket spillergruppen.

- Det har vi vært veldig gode. Det har vi klart å luke bort. Vi konsentrerer oss om oss selv, og så er det de høye herrer som styrer med økonomi. Vi er hentet inn til klubben for å spille fotball og ikke holde på med økonomi, så det er det vi holder på med. Alle som spiller fotball er klar over at spillere kommer og går. Det er ikke noe problem fra vår side, og det mener jeg vi har bevist over en lengre periode, sier Viking-keeperen.

Hvorfor Viking er så gode på bortebane, har ikke den rutinerte keeperen noe svar på.

- Nei, hadde vi visst det, så hadde vi vært så gode hjemme også. Jeg vet ikke, rett og slett. Det kan være noe med spillestil og at de som spiller hjemme står høyere i banen enn de gjør når de kommer til oss. Det kan være mye forskjellig, oppsummerer 31-åringen.

- Kunne ligge lavere

Jonevret drar på det når Nettavisen spør om laget hans passer best til å spille borte.

- På våren var vi veldig gode borte. Da kunne vi ligge litt lavere, og så hadde vi en spiss i Suleiman (Abdullahi, journ.anm.) som alle lag var redde for. Andre lag falt fort og vi fikk mye rom å spille i fordi de var redde for ham. Etter at han forsvant har vi vel ikke vært like hvasse på bortebane, men jeg synes fortsatt at det er som i dag. Når vi tør å spille, så har Brann det ganske vanskelig i perioder.

- Det er når vi blir litt redde og forsiktige at vi er litt mer menneskelige, men jeg synes at vi skal kunne klare det bra hjemme også.

Svensken trekker likevel frem én bestemt årsak til Vikings gode resultater på bortebane.

- Vi har hatt en større defensiv balanse i vår spillergruppe. Da vi hadde 11-12 etablerte spillere skulle vi forsøke å finne noen til og da tok pengene slutt i vår, så vi har slitt litt fremover, men vi skaper jo noe i hver kamp i alle fall. Med litt hell hadde vi vunnet i dag.

Austbø: - God utviklingsarena

Fem av de elleve spillerne som startet for Viking i vestlandsderbyet mot Brann var 21 år eller yngre.

Det er ventet at siddisene blir nødt til å selge en av de fem neste gang overgangsvinduet åpner. Selv uten Samuel Adegbenro, som var banens beste på Brann Stadion, er Viking trolig et lag som burde kunne utvikle seg de neste sesongene.

- Ja, dette er en start og så får vi se hvordan det går fremover. Klubbens visjon er jo å ha 50 prosent med unggutter som kommer opp gjennom egen avdeling.

- Det er jo mange av dem, men vi får håper mange av dem tar det ekstra steget også. Akkurat nå så er det en god utviklingsarena for de unge, sier Austbø om situasjonen siddisene befinner seg i.