*Nettavisen* Sport.

Jubler for Solskjær-millioner

Foto: SCANPIX/EPA.

Ole Gunnar Solskjærs skoleprosjekt er allerede i mål. Og enda er det mer godt i vente.

11.09.08 07:17

Ole Gunnar Solskjær har fått mye skryt for sin innsats i sin tid i Manchester United – både som spiller og nå også som trener. Nå vanker det også flere godord til 35-åringen.

Skolemålet nådd
Før sin testimonialkamp i begynnelsen av august sa Solskjær at han ønsket at deler av inntektene fra kampen – hvor billettinntektene alene oversteg 15 millioner norske kroner – skulle gå til å bygge ti skoler i Afrika. Det målet er nådd, allerede før Solskjær har gitt sin skjerv av testimonialinntektene.

- På innsamlingsaksjonen kom det inn over to millioner kroner. Dessuten har det blitt godt over tusen faste givere til skoleprosjektet, som alle bidrar med 150-200 kroner hver i måneden. Et forsiktig anslag antyder at det vil gi oss tre-fire millioner kroner, sier Unicefs generalsekretær Kjersti Fløgstad til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Unicef

Gir Solskjær æren
Det betyr at Unicef Norge er garantert godt over fem millioner kroner, noe som alene er nok til å finansiere oppbygging eller rehabilitering av ti skoler i Angola, Malawi og Mosambik – allerede før Solskjær har bidratt med sine egne penger.

Kjersti Fløgstad er over seg av begeistring, og levner ingen tvil om hvem som skal ha æren for innsamlingsjackpoten.

- Ole Gunnar skal ha nesten all æren for suksessen – uten hans engasjement hadde ikke dette skjedd. Han betyr enormt mye for oss – og enda mer for skolebarna der nede.

Nesten 100 mill uten skole
Nå skal Unicef sette seg ned og se nærmere på hvilke skoler og områder som skal få gleden av midlene. Organisasjonen skal ta seg av byggearbeidet, mens myndighetene i hvert enkelt land skal ta seg av den videre driften av skolene. Men de ti skolene til tross, det gjenstår mye.

- Det er fortsatt om lag 93 millioner barn som ikke har skolegang i verden. I Afrika sør for Sahara er det alene nesten 40 millioner.

- Målet for prosjektet fra 2004 til 2010 er at fire millioner barn i sørlige Afrika skal få et bedre skoletilbud. Dette innebærer at vi skal bygge og rehabilitere 1000 skoler, sørge for rent vann til 1000 skoler, skaffe møbler og læremateriell – som tavler, pulter, benker, oppgavebøker, blyanter og lesebøker til alle disse skolene, forteller Fløgstad.

Dermed er oppfordringen klar.

- Vi håper å få med så mange som mulig på vårt skoleprosjekt og bidra til at flere barn og ungdommer får muligheten til skolegang.

Ønsker kjendisstøtte
Samtidig har Fløgstad også et håp om at flere idrettsstjerner og andre celebriteter også vil bli med og fronte Unicefs skoleaksjon «Schooligangs».

- Kjetil André Aamodt har bidratt mye så langt, og vi vil nok få se mer fra ham fremover. Dessuten er også Sissel Kyrkjebø nasjonal ambassadør for Unicef, og vi ser hvor mye disse betyr.

- Kanskje kan jeg komme med en oppfordring til norske Tippeliga-lag også. Barcelona har Unicef som draktreklame i år, og betaler faktisk mange millioner for å ha den der. Kanskje kan et norsk lag gjøre det samme? Siden vi er et lite land, så hadde vi vært veldig fornøyd om vi hadde fått et par millioner kroner, humrer generalsekretæren.

Ønsker du å hjelpe Unicef, kan du bli skolepartner her.

Her får du flere fotballnyheter
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Annonsebilag