*Nettavisen* Sport.

Kampene som kan gi Barcelona håp

I fotball er faktisk det umulige mulig.

24.04.13 14:52

HTML EMBED

Barcelona fikk regelrett stryk i møtet med Bayern München i semifinalen av Champions League tirsdag kveld. Tyskerne ga seg ikke før det sto 4-0.

Dette betyr at det spanske laget står overfor en nærmest umulig oppgave før returen på Camp Nou onsdag i neste uke.

Midtstopper Gerard Pique gikk derfor langt i å antyde at årets Champions League-eventyr var over for Barca, etter kampen på Allianz Arena.

- De kjørte over oss. Det er i prinsipp umulig å snu dette nå, men vi må selvsagt prøve. Vi er Barcelona, vi vinne på Camp Nou, sa forsvarsstjernen.

Barcelona-trener Jordi Roura er enig i at dette blir en tung oppgave. Sist gang katalanerne tapte såpass mye i Champions League var mot Dinamo Kiev i 1997.

- Mirakler er alltid vanskelig å utføre. Det er en lang motbakke vi må bestige, sa Barcelona-assistenten.

Kun tre ganger
Kun tre klubber har tidligere klart å vende et 4-0-tap til seier i returkampen i europeisk fotball. Det er ifølge Infostrada Real Madrid, Partizan og Leixoes SC.

I tillegg har Bayern München aldri gitt fra seg en 4-0-ledelse i en returkamp ved de tre anledningen de har hatt denne ledelsen tidligere.

Selv om det å snu 4-0 mot et bunnsolid Bayern nok er en tøff oppgave selv for Lionel Messi og hans kollegaer, finnes det mange eksempler på små «mirakler» i Champions League.

Vi har samlet et lite knippe av snuoperasjoner i den gjeveste europacupen som kanskje kan gi Barcelona et glimt av håp før returmøtet. Vi har begrenset oss til Champions League-æraen.

FC Barcelona - Chelsea FC 5-1 (6-4)
Kvartfinale, 1999-2000-sesongen

Chelsea hadde vunnet 3-1 mot det spanske storlaget hjemme i London, og viste muskler i Champions League. Gianluca Vialli ledet laget, men italieneren fikk seg en overraskelse mot Louis van Gaals menn i Spania. Rivaldo, Patrick Kluivert, og Dani scoret målene i en kamp der også Tore André Flo nettet. Sammenlagt vant Barca med komfortable 6-4 til slutt.

Se høydepunkter:

HTML EMBED

Deportivo La Coruna - Milan 4-0 (5-4)
Kvartfinale, 2003-04-sesongen

Med en Kaka i storform hadde AC Milan slått spanske Deportivo i første kamp av kvartfinalen, og italienerne følte seg nok trygge på en plass i semifinalen. Returen ble imidlertid et sjokk. Mål av Walter Pandiani, Juan Carlos Valderon og Alberto Luque sørget for 3-0 til Deportivo i pausen. I andre omgang sørget Fran Gonzalez for 4-0 og seier til spanjolene med 5-4 sammenlagt.

Se høydepunkter:

HTML EMBED

AS Monaco - Real Madrid 3-1 (5-5)
Kvartfinale, 2003-04-sesongen

Samme år som Deportivo slo ut Milan, tok også Monaco seg videre fra kvartfinale under dramatiske omstendigheter. Real Madrid vant 4-2 i første møte, og så ut til å ha kontroll, men Didier Deschamps og hans gutter hadde mer på lager. Ludovic Giuly scoret to, mens Fernando Morientes, på lån fra nettopp Madrid, scoret ett. 5-5 sammenlagt, og Monaco videre på bortemål.

Se høydepunkter:

HTML EMBED

Chelsea FC - SSC Napoli 4-1 (5-4)
Åttendedelsfinale, 2011-12-sesongen

Denne kampen har nok mange ganske så ferskt i minne fortsatt. Napoli vant 3-1 hjemme og virket sterke. I London ble det likevel dramatisk. Chelsea, ledet av Roberto Di Matteo, scoret ved John Terry, Didier Drogba, og Frank Lampard og sikret ekstraomganger. I forlengningen var det biteoffer Branislav Ivanovic som ble den store helten og Chelsea vant 4-1 hjemme.

Se høydepunkter:

HTML EMBED

Arsenal - AC Milan 3-0 (3-4)
Åttendedelsfinale, 2011-12-sesongen

Anført av Zlatan Ibrahimovic og Kevin Prince-Boateng ble Arsenal knust 4-0 av AC Milan på San Siro. Arsenal var i samme posisjon som det Barcelona er nå, og selv om det ikke helt gikk veien, valgte vi likevel å ta med denne kampen. Arsenal vant 3-0 i returen på Emirates og var så nær, så nær ved å utføre miraklet som spanjolene nå må håpe på.

Se høydepunkter:

HTML EMBED

FC Barcelona - AC Milan 4-0 (4-2)
Kvartfinale, 2012-13-sesongen

Dette eksemplet er fra årets utgave av Champions League, men er absolutt verdt å ta med. Barcelona tapte 2-0 i første kamp mot AC Milan, og så ut til å slite med italienerne, men slo nådeløst tilbake på eget gress, der det til slutt ble 4-0. Dette er første gang i Champions League at et lag har ligget under med to mål etter første kamp, og ikke hatt et bortemål, men likevel gått videre.

Se høydepunkter:

HTML EMBED

Enkeltkampene
Det er også noen comeback i enkeltkamper i Champions League som vi aldri kommer til å glemme. Vi har valgt ut et par som sikkert de fleste husker svært, svært godt fortsatt.

Manchester United - Bayern München 2-1
Finale, 1998-99-sesongen

Denne kampen huskes kanskje best av oss nordmenn for Ole Gunnar Solskjærs avgjørende mål helt i sluttsekundene. Før nordmannen slo til hadde Bayern tatt ledelsen ved Mario Basler, og det tyske laget virket lenge til å ha god kontroll på sine engelske motstandere. Men ett minutt på overtid scoret Teddy Sheringham, og like etter ble Solskjær den store United-helten.

Se høydepunkter:

HTML EMBED

AC Milan - Liverpool FC 3-3 (2-3 e. str.)
Finale, 2004-05-sesongen

Denne kampen er av mange ansett som den beste og mest dramatiske Champions League-kampen noensinne. Milan overkjørte Liverpool og ledet greit 3-0 til pause. I andre omgang våknet imidlertid de røde, og Steven Gerrard, Vladimir Smicer og Xabi Alonso sørget for 3-3 i løpet av seks magiske minutter. Det ble ekstraomganger, og straffer, før Liverpool til slutt kunne juble.

Se høydepunkter:

HTML EMBED

Så, ja, Barcelona må etter alle solemerker opp en gedigen motbakke for å beseire Bayern München og ta seg videre til finalen i Champions League, men i fotball er faktisk det umulige mulig.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag