*Nettavisen* Sport.

Kampfiksingssaken går verden rundt

Foto: Lise Åserud / Scanpix/ Faksimile Mirror/AlJazeera

Men norske fotballprofiler tror ikke saken skader omdømme til norsk fotball.

09.07.12 18:58

Søndag kom nyheten om at Norges Fotballforbund mistenker flere norske spillere for kampfiksing.

NFF har informert Ull/Kisa om at en av deres spillere er mistenkt for resultatmanipulering. Og oppgjøret mellom Østsiden og Follo, som endte med 4-3-seier til hjemmelaget, er også under mistanke.

Mandag anmeldte fotballforbundet saken til politiet hvor de skal ha navngitt flere spillere.

Saken har skapt stor medieoppmerksomhet i Norge. Men også nyhetsbyrået Reuters har omtalt saken, noe som har ført til at nyheten nå er blitt kjent i Europa, samt land som India, Australia, USA og Malaysia. NY Times er blant publikasjonene som har benyttet seg av Reuters artikkel.

Engelske The Mirror har også omtalt saken og bruker følgende tittel på sin hjemmeside, «It's a fix! Gangsters' scam forces Norwegian second division match to be called off».

I tillegg følger svenske Aftonbladet og Expressen utviklingen av skandalen etter at Kjetil Siem bekreftet at fotballforbundet mistenker at et eksjugoslavisk miljø med utspring i Sverige skal være involvert.

- Alvorlig og skuffende
Arne Scheie har fulgt norsk fotball i lang tid. NRK-legenden tror til tross for den internasjonale oppmerksomheten at skandalen ikke vil skade norsk fotballs internasjonale renommé.

- Dette er selvfølgelig alvorlig og skuffende, men jeg er ikke overrasket. Det har vært flere tilfeller av dette i Europa, så hvorfor skulle det ikke komme til Norge, sier Scheie til Nettavisen.

- Nå vet vi ikke helt hva som har skjedd ennå, men foreløpig tror jeg ikke dette vil skade norsk fotballs anseelse internasjonalt. Konsekvensen blir heller at det nå skjerpes på alle hold for å forhindre dette fremover, sier Scheie.

- Men det er klart at kampfiksing er en stor sak. Jeg husker tilbake til 1960-tallet da flere Sheffield Wednesday-spillere var involvert i kampfiksing og ble tatt. Jeg tror ikke det har vært så mye kampfiksing i Storbritannia etter det, forteller Scheie.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

«Koker bort i kålen»
Han får støtte av idrettshistoriker og daglig leder av Norsk Fotballs Venner, Tom A. Schanke.

Schanke sier til Nettavisen at han tror dette er noe som «koker bort i kålen».

- Det er veldig trist at dette som nå skjer i store deler av verden også skulle komme til lille Norge. Men nå griper NFF veldig sterkt tak i dette med en gang, og det er bra, sier Schanke til Nettavisen.

- Jeg kan ikke se at det kan skade norsk fotball i særlig grad. Folk vet at det finnes kjeltringer overalt. Norge må finne seg i at vi rammes av det som rammes av Europa, men heldigvis i mindre grad, forteller Schanke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.