*Nettavisen* Sport.

Kan bli nektet spillerkjøp

Lyns spillere Rikard Nilsson (t.v.) og Kasey Wehrman kjemper mot Aafks Pablo Herrera Barrantes (midten). Foto: Lise Åserud/SCANPIX

Sjekk hvordan lisensnemnda skal holde toppklubbene på matta.

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Denne høsten innfører Norges Fotballforbund (NFF) en ny lisensordning for klubbene i Tippeligaen, Adeccoligaen og Toppserien for kvinner.

- Den lisensen som innføres nå, er kontinuerlig. Det betyr at når en klubb får lisens, beholder den lisensen fram til klubblisensnemnda trekker den tilbake eller til klubben rykker ned fra Adeccoligaen eller Toppserien, sier president Sondre Kåfjord i NFF.

Tidligere måtte toppklubbene søke om lisens hver eneste høst.

Den eneste endringen i selve lisenskriteriene, er det finansielle oppfølgingssystemet (FOS), fortalte Kåfjord i et seminar med pressen onsdag.

- Ellers er det som før, sier fotballpresidenten.

Høstens søknader må leveres innen 1. oktober. Alle som innvilges klubblisens nå, må ha positiv egenkapital innen 31.12.2009 og kunne dokumentere dette senest 14. januar.

Flere mulige restriksjoner
Det finansielle oppfølgingssystemet FOS blir sentralt i den kontinuerlige oppfølgingen av klubbene. FOS gir lisensnemnda muligheten til å pålegge klubbene å lage en handlingsplan, samt å komme med reaksjoner og sanksjoner mot klubber som ikke lever opp til målene i handlingsplanen.

FOS-systemet deler klubbene inn i tre kategorier. Kategori 1 gjelder klubber som scorer under 65 poeng på skalaen, som går fra -54 til +240 poeng. Kategori 2 gjelder klubber som scorer mellom 65 og 130 poeng, og alle klubber som scorer mer enn 130 poeng plasseres i kategori 3.

Klubber som havner i kategori 1, vil som en del av handlingsplanen på vei mot å bli en andrekategoriklubb, kunne bli ilagt restriksjoner på spillerkjøp, reforhandling av spillerkontrakter og antall spillere i stallen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Den nye lisensordningen ville for eksempel ha kunne satt en stopper for Kasey Wehrmans overgang fra Fredrikstad til Lyn, ettersom osloklubben for tiden ligger an til å gå konkurs.

Nå kan klubbene straffes med irettesettelse, gebyr på inntil 250.000 kroner per lisenskriteriebrudd eller poengtrekk i seriespillet på inntil åtte poeng per brudd.

Endringen av klubblisensen kommer blant annet etter et ønske fra klubbene om å få en mer effektiv søknadsprosess framfor det årlige skippertaket som ofte ble nødvendig med den tidligere modellen.

Tre elementer
Den nye klubblisensen består av tre elementer; prosedyrebestemmelser, lisenskriterier og utfyllende retningslinjer.

Prosedyrebestemmelsene forsterker klubbenes plikt til å informere NFF skriftlig om endringer og forhold som kan være relevante for å bedømme om lisenskriteriene er oppfylt.

Lisenskriteriene er delt inn i sportsrelaterte kriterier, infrastrukturkriterier, personrelaterte og administrative kriterier, lov- og reglementskriterier og økonomiske kriterier.

De utfyllende retningslinjene er ikke vedtatt ennå, men skal vedtas i løpet av denne høsten. Retningslinjene skal hjelpe klubbenes forståelse av innholdet i kriteriene, og vil også være Forbundsstyrets mulighet til å kunne gi føringer til Klubblisensnemnda.

- Lisensnemnda var til de grader sesongarbeiderer. Det er slutt. Nå må de jobbe gjennom hele året, sier Kåfjord.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.