*Nettavisen* Sport.

Kan revolusjonere fotballen

I all hemmelighet har det blitt forsket på bruk av militær teknologi for å løse fotballens offsideproblemer. Systemet kan også avgjøre om ballen er over linjen eller ikke.

07.01.05 10:42

Den svenske bedriften Tracab bruker avansert teknikk utviklet for styring av raketter og luftforsvar, og kan være i ferd med å løse mange av fotballens problemer. Systemet vil i hvert fall luke bort mange av feilene.

- Det fungerer
- Vi har testet om det kan kan hjelpe dommerne ved tvilsomme offside-avgjørelser. Det er testet i Allsvenskan. Det fungerer, sier Tracab-sjef Johan Asper til TV 2 Nettavisen.

Systemet skal også kunne hjelpe dommerne når det er tvil om ballen er i mål eller ikke, men dommerne og fotballforbund er bare noen av kundene. I tillegg vil systemet gi all mulig statistikk om enkeltspillere til trenere og TV-stasjoner.

Informasjon om hvor langt hver spiller løper, og hvor fort spilleren aksellererer er bare litt av informasjonen systemet fanger opp.

Liten feilmargin
- Vi har ikke testet det opp mot om en ball er i mål eller ikke, men feilmarginene er ikke mer enn maksimalt 1-2 centimeter. Informasjonen er også klar i «real time». Det betyr at linjemannen i kampen mellom Manchester United og Tottenham, ville visst at ballen var i mål ett sekund etter at den hadde passert målstreken, sier Asper videre.

Ifølge Asper er firmaet allerede i samtaler med «flere ligaer og forbund», men han ikke har lov til å si hvilke. Egentlig skulle Tracabs satsing først offentliggjøres i februar/mars, men etter brøleren på Old Trafford sprakk satsingen i svensk presse.

- Blir det ikke dyrt?

- Nei, vi tror til og med det blir billig. Og det blir en lav utgift for for eksempel den svenske eller norske ligaen, sier Asper.

Usikkert når
Han understreker at selv om systemet raskt avslører om en spiller er offside eller ikke, så blir det fortsatt opp til dommeren å bestemme om spilleren påvirker spillet eller ikke.

UEFA er positivt innstilt til den nye teknologien, men nøyaktig hvor raskt den kan gjøres klar for en masselansering, er usikkert.

Er du positiv til systemet, eller blir det feil om teknologien skal innføres på alle områder - også offsideavgjørelser? Mister fotballen litt av sjarmen med dette? Si din mening her.

  • Slik fungerer systemet:
  • Åtte kameraer dekker hele banen.
  • Kamerabildene sendes til datamaskiner som bearbeider informasjonen ved hjelp av militær teknologi utviklet av SAAB for raketter og luftforsvar.
  • Alt skjer i real time. Det betyr at informasjonen er tilgjengelig for en dommer umiddelbart.
  • En av dommerne vil automatisk få beskjed, ved et eller annet signal, så fort en spiller er i offside eller hvis en ball har krysset mållinja. Signalet kan være en vibrasjon på armen eller liknende.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.