RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Kan Tønsberg klare det igjen?

Sist oppdatert:
Tyskland slår Spania, men kan Tønsberg fortsette cupeventyret?

Midtukekupongen inneholder semifinalen i VM mellom Tyskland og Spania, åtte oppgjør fra 4. runde i cupen, et oppgjør fra 2. divisjon og et fra 3. divisjon. I kamp 12 skal vi bli kjent med to lag som ikke har vært på tippekupongen før, når montenegriske Rudar Pljevlja spiller Champions League kvalifisering mot Tre Fiori fra San Marino.

Tyskland - Spania
Skal vi dømme ut fra det vi har sett hittil i VM, er Tyskland en soleklar kandidat til verdensmestertittelen. Tapet mot Serbia i gruppespillet er nesten glemt, og overskygges fullstendig av det glitrende spillet dette relativt unge tyske landslaget viste mot England og Argentina. Sjelden har Argentina sett så dårlige ut og blitt så utspilt som i årets kvartfinale. Tyskerne er i kjempeform, på helt riktig tidspunkt.

Alle forventet at Spania skulle klare minst semifinale før mesterskapet, og nå er de her. Likevel sitter vi med følelsen av at Spania ikke har fått ut maksimalt av det som bor i laget. Man var strengt tatt ikke bedre enn Paraguay i kvartfinalen, men man har David Villa på topp og da ble det stang inn til slutt. Spania levde meget farlig mot Paraguay og mot Portugal i kampen før. Spania må heve seg flere hakk og levere en bedre prestasjon i dag hvis de skal unngå tap, slik vi vurderer det.

Tyskland svekkes av at det unge stjerneskuddet Tomas Müller er suspendert. Han har vært en kreativ kraft i angrepet og en hyppig målscorer. Alternativer på Müllers plass er Cacau, Trochowsky eller Kroos. Hvor svekket blir Tyskland av at Müller er ute? Vel, de har fortsatt spillere som Klose, Schweinsteiger, Podolski og Lahm på banen, i tillegg til en lagmaskin som fungerer i alle ledd.

For Spania er Puyol og Sergio Ramos klare for spill, meldes det, til tross for noen små smeller mot Paraguay. Spørsmålet vi og mange andre stiller seg, er om Spania har råd til å ha en spiller som Fernando Torres på banen, all den tid man håper og venter på at han skal nå gamle høyder, mens han hverken scorer mål eller bidrar til at andre scorer. Kanskje får vi se Torres på benken fra start i dag, noe som kan gi plass til Silva, Fabregas eller Llorente.

Sunn fornuft sier at dette er en klar seier til Tyskland. Det er bare den gamle forventningen og håpet om at Spania skal forbedre seg kraftig, som gjør at vi tror at dette blir en jevn kamp. Kan Spania klare ekstraomganger i dag? Ja, hvis de hever seg flere hakk eller Tyskland er uheldige og får en utvisning, så ja, kanskje de kan det. Vi garderer denne, selv om magefølelsen sier 4-0 til til Tyskland igjen. HU i kamp 1.

Lever spill og sjekk resultatene på mobilen!

FK Tønsberg - Follo
FK Tønsberg har tatt cupen med storm, og slått ut både Vålerenga og Stabæk. Hva er vel mer typisk da enn at de ryker ut mot Follo, et lag de på papiret skal ha sjans til å slå. Hverdagen tilbringes i 2. divisjon avdeling 3, der man har sterke 5-1-0 på hjemmebane. Solid 5-0 seier over Start 2 sist, men dette laget var ingen match for FK Tønsberg. I hjemmekampen før dette tok man en fin 4-3 seier over Vard.

Follo har nå 2-2-2 på bortebane i Adeccoligaen og har faktisk vunnet de to siste bortekampene 4-2 mot Lyn og 3-1 mot Løv-Ham nå på søndag. Synd at man mister poengene man tok mot konkursen Lyn. Follo slo Levanger 3-2 borte i cupens andre runde, mens det meget overraskende ble 4-2 seier over Lillestrøm runden etter.

På hjemmelagets hjemmeside leser vi at kampen mot Follo kan stå i fare for FKTs kaptein. Under dagens trening fikk Espen Næss Lund seg en skikkelig smell i foten. –Jeg får ta det litt piano på treningen i morgen, og bite tennene sammen. Jeg tror det skal løse seg til cupkampen, sier Næss Lund selv.

Follo nevner ingen navn, men skriver: Nå ser vi frem i mot en spennende cup-kamp mot FK Tønsberg. Vi begynner å få hel tropp tilbake i shape, og ting ser veldig bra ut.

Vi tror Follo vinner denne kampen, de har hatt stor fremgang i det siste og det virker å stå bra til med troppen. Men å tippe mot FK Tønsberg i cupen har vært så dårlig butikk at den smellen tar vi helst ikke igjen. Vi tror det blir enten eller i dag, og garderer HB i kamp 2.

Fredrikstad - Start
Fredrikstad spilte seg til mange sjanser hjemme mot Ranheim på søndag, men det ble tap 2-3. Dette var det første tapet på hjemmebane i serien denne sesongen, det står 3-2-1 og 10-6 i målforskjell i Fredrikstads hjemmestatistikk nå. I cupen ble Trosvik slått enkelt 6-0 før det ble 4-2 borte mot Skeid, mens 3. runde ga 5-2 borte mot Strømmen.

Start sliter litt på bortebane i Tippeligaen, det fikk vi bekreftet da de tapte 2-4 i Haugesund på søndag. 1-1-5 borte totalt er ganske svakt og det blir enda svakere når vi vet at tapet i Haugesund var det femte på rad. Men man har da vunnet på bortebane i cupen hvert fall, mot Jerv og Mandalskameratene, gode lag for alle del, men de spiller i 3. divisjon. 3. runde ga hjemmekamp og 2-0 over Sandnes Ulf.

Start hadde en del skader i laget sist, men nå sier trener Tørum at Ole Martin Årst og Knut Henry Haraldsen kan rekke kampen i Sandefjord lørdag, hvilket må bety at de ikke er med i dag. Geir Ludvig Fevang og Avni Pepa var det tvil rundt sist, men de spilte. Når det gjelder dagens kamp varsler Knut Tørum forandringer på laget både i forsvar og angrep, men han sier ingen navn.

Fredrikstad skal ha brukbare sjanser i dag, slik vi ser det. Start er nok meget sultne på en borteseier snart, men de har fortsatt ikke knukket koden og det er flere mann på skadelisten. Fredrikstad spiller på et lavere nivå, men de har mye Tippeligaerfaring og har slått Start ved flere anledninger tidligere. Vi markerer HU i kamp 2.

Hønefoss BK - Odd
Hønefoss har begynt å ta poeng på hjemmebane i Tippeligaen. De har 2-2-0 på de fire siste hjemme, og har ikke tapt på hjemmebane siden 17. april. Likevel er de tredje sist på tabellen. I cupen har de hanglet seg gjennom de to siste rundene, men slo da både Valdres og Sarpsborg på straffer.

Odd taper sjelden, men det var nettopp det de gjorde borte mot Viking på søndag. De har nå 3-3-2 på bortebane i Tippeligaen og må sies å være et godt bortelag selv om det ble tap mot Viking. I cupen er Herkules, Flekkerøy og Mjøndalen slått.

Hønefoss har David Hanssen og Lars Lafton ute med skade, mens kun John Anders Bjørkøy er helt uaktuell for spill for Odd. Simen Brennes gule kort mot Viking sones først mot Vålerenga i Tippeligaen til mandag, skriver Odd på sine nettsider.

Odd vant 1-0 hjemme da lagene møttes for en måned siden. i 2008 vant Hønefoss 1-0 på hjemmebane, og det er eneste innbyrdes oppgjør på AKA Arena i Hønefoss.

Selv om historien viser at det blir hjemmeseier når disse møtes, og selv om Hønefoss har tatt poeng i fire hjemmekamper på rad, sitter vi med en følelse av at her kan alt skje. HUB i kamp 4.

Sandefjord - Rosenborg
Lagene møttes til tippeligakamp på Lerkendal så sent som på lørdag. Det sto 0-0 til langt ut i 2. omgang, men Rosenborg avgjorde til slutt. Det ble ikke det målkalaset vi og mange andre forventet, og hvordan ligger det egentlig an med Eggens ambisjoner om et Rosenborg som angriper, underholder og scorer mer mål? Storseier i hver eneste kamp er kanskje for mye forlangt, spesielt når de møter et lag som legger seg bakpå og satser på kontringer fra første sekund.

Sandefjord er jumbo på øverste nivå. På hjemmebane har de 1-3-3. De scorer lite og slipper inn lite mål, og de to siste hjemme har endt 1-1 mot Stabæk og 0-0 mot Viking. I cupen er Hasle-Løren, Kjelsås og Moss slått.

Rosenborg topper Tippeligaen. De har 3-4-0 på bortebane, og under Hamren ble det gjerne 0-0 i bortekampene. Man var svært nær et 1-1 resultat borte mot Viking før man fikk en straffe i gave fra Vikings keeper på overtid. Ingen problemer på bortebane i cupen derimot, der Stjørdals-Blink, Steinkjer og Alta er slått med god margin. Mot Alta skuffet man stort i første omgang, men tok seg inn etter hvert.

Lite skader i begge lag. Rosenborg gjør én endring fra laget sist, Demidov går for Alejandro Lago som fikk sjansen i forsvaret. Mushaga Bakenga er med i troppen, men starter på benken. Abdou Traoré er foreløpig noe usikker på grunn av sykdom, her velger man å se an situasjonen utover dagen.

Det ble 2-2 her i Tippeligaen i fjor. Før det finner vi to Rosenborg-seire. Sandefjord vant 5-2 på Lerkendal i en cupkamp i 2006.

Etter det Rosenborg viste på lørdag, som må være meget sammenlignbart til tross for at alle kamper lever sitt eget liv, er det vanskelig å sette ren B i denne. Samtidig er det vanskelig å se for seg Rosenborg ryke ut av cupen mot Sandefjord enda en gang. Sandefjord har to U på rad hjemme, og vi markerer UB i kamp 5. En U her vil gjøre underverker for eventuelle premier.

Sogndal - Løv-Ham
Sogndal fortsetter å imponere i Adeccoligaen og gjorde et byks i teten når de vinner 4-1 i Moss og ikke mister poeng på Lyns konkurs, mens for eksempel tidligere tabelltopp Bryne mister 3 poeng de tok mot Lyn og taper i Strømmen samme uke. Men nå er det cup, og her har Sogndal slått ut Årdal, Førde og Molde på veien hit.

Løv-Ham var i aksjon på søndag og gikk oppskriftsmessig opp i 1-0 ledelse hjemme mot Follo. Men etter å ha brent mange sjanser og sluppet inn hele 3 Follo-scoringer var flausen et faktum. Løv-Ham varierer i år og er et vanskelig lag å tippe. De nærmer seg dessverre bunnen av Adeccoligaen. I cupen har de slått Hovding, Nest-Sotra og Aalesund.

Sogndal har de fleste av de viktige spillerne på plass. Løv-Hams unge og lovende Fredrik Haugen fikk spilletid på slutten av Follo-kampen etter skadeavbrekk. Han er med i dag også.

Det ble 2-0 til Sogndal her på Fosshaugane i seriekamp for en måned siden. I fjor vant Sogndal 2-1, i forfjor vant de 4-0.

Løv-Ham har det med å overraske, både i positiv og negativ forstand. Sogndal var stabilt gode før sommeren og formen virker å være der fortsatt. H i kamp 6.

Strømsgodset - Haugesund
Strømsgodset stilte uten flere av de faste mot Hønefoss på søndag, men det holdt til 1-1. På hjemmebane er Godset tradisjonelt sterke, selv om det har blitt to tap i Drammen også i år, mot Stabæk og Odd. De seks andre er vunnet, senest mot Tromsø. I cupen har Godset vunnet tre bortekamper på veien hit, Modum, Raufoss og Lyn er slått.

Haugesund tar i all hovedsak sine poeng på hjemmebane, der de fortsatt er uten tap. De var gode da det ble 4-2 mot Start på søndag, seieren var aldri truet. I serien har de 0-3-5 på bortebane. I cupen har de vunnet borte over Klepp og Vard, før det ble 6-1 over Bryne i Haugesund.

I forhold til laget Godset stilte mot Hønefoss, er André Hanssen og Marcus Pedersen tilbake, det er også Jo Inge Berget. Fredrik Nordkvelle, Steffen Nystrøm og Kim André Madsen er fortsatt ute. Godset stiller en brukbar tropp, som skal ha gode vinnersjanser i dag tror vi: Lars Stubhaug, Adam Larsen Kwarasey, Glenn Andersen, Lars Sætra, Krister Aunan, Alexander Aas, Joel Riddez, Komlan Amewou, Øyvind Storflor, Jo Inge Berget, Ola Kamara, Jim Johansen, Mads Ryghseter, Marcus Pedersen, André hanssen, Muhamed Keita, Lars Christopher Vilsvik, Alfred Sankoh, Petar Rnkovic.

Vi har ikke sett noe laguttak for Haugesund, men John Pelu er trolig ikke klar etter skade ennå. Are Tronseth dro en Suarez i kampen mot Start da han reddet ballen med hånden på målstreken. Det var ikke semifinaleplass i VM som sto på spill akkurat, for Haugesund ledet 4-1 da dette skjedde. Tronseth fikk rødt kort men hvis noen lurer så soner han for dette mot Brann i neste seriekamp, han er med i dag siden kort i serien ikke teller i cupen. Tronseth har forøvrig lovet at han kun skal bruke beina mot Godset i dag.

Innbyrdes oppgjør viser at disse spilte 2-2 i Haugesund tidligere i år. Før det må vi tilbake til 2006 da Godset vant 2-0 hjemme.

Det er to typiske hjemmelag som skal i aksjon i dag. Godset stiller et godt lag, det gjør trolig Haugesund også, men normalt er dette en H. Haugesund har tapt tre bortekamper på rad i serien, og vi finner ingen gode argumenter for hvorfor de plutselig skal få til noe i Drammen i dag. H i kamp 7.

Tromsø - Ranheim
Tromsø ledet Tippeligaen en stund og var lenge ubeseiret på hjemmebane, derfor var det både overraskende og skuffende, for oss hvertfall, at de tapte hjemmekampen mot Aalesund på søndag. I cupen har de avansert på bekostning av Sortland, Byåsen og Tromsdalen.

Fra TILs nettsider: "Per-Mathias Høgmo kan ikke annet enn å trekke lærdom ut av tapet mot Aalesund sist søndag. – For oss er det viktig å få opp tempoet i angrepsspillet vårt. Det var litt av det som manglet mot Aalesund. Vi ble for statiske, forklarer Høgmo.

Sigurd Rushfeldt må stå over kampen mot Ranheim. Oppgjøret mot Aalesund sitter ennå i for hans del og følingen med skaden han har hatt i ferien har ikke helt sluppet taket.

Dermed er det stor mulighet for at Mo kommer inn fra kanten og tar rollen som bakromstruende spiss sammen med George Mourad. – Det betyr at venstrekanten står åpen og da er Thomas Drage et alternativ fra start, sier TIL-treneren. Fredrik Björck er ennå usikker, men trente for fullt tirsdag. I tillegg er TIL2-spiller Lars Henrik Andreassen tilbake i troppen."

Ranheim er fortsatt helt i toppen av Adeccoligaen og de ser ut til å bli der. På søndag var man effektive og heldige som vant 3-2 i Fredrikstad. Fredrikstad hadde mye av spillet og presset, men Ranheim kom på overganger og tok alle poengene. På bortebane har Ranheim tapt for Sogndal, Sarpsborg og Nybergsund i serien, så de er ikke umulig å slå. I cupen har det blitt 5-2 over Mavik, 2-1 over KBK etter ekstraomganger og det samme mot Bodø/Glimt.

Vi tror Høgmo er mektig forbannet og strammer opp Tromsø etter tapet mot Aalesund. Ranheim slipper inn for mange mål på bortebane generelt, og i dag tror vi ikke de slipper til like enkelt i angrep selv. Tromsøs cup-ambisjoner er høye og uttalt, og da skal denne vinnes. H i kamp 8.

Viking - Kongsvinger
Viking har ikke gjort det spesielt godt i cupen de siste årene, men nå er muligheten her. De har vunnet kontrollert og greit over Brodd, Randaberg og Fyllingen underveis. Dette er lag som er gode på sine respektive nivåer, men det hadde vært en bombe om Viking skulle røket ut for noen av disse. Hjemmekamp mot Kongsvinger er heller ikke det vanskeligste man kunne sett for seg, og vips så kan man være i kvartfinale. Viking spilte en god hjemmekamp og vant mot Odd i serien på søndag, så formen virker å være på plass.

Kongsvinger lever farlig i Tippeligaen og søndag var de sjanseløse mot et av seriens svakeste bortelag. 0-3 mot Brann lover ikke godt foran dette oppgjøret, og de som så kampen fikk se slett forsvarsspill, straffebom og et lag som ikke virket skjerpet etter sommerpausen. Oldenborg, Lillehammer og Nybergsund er passert på veien hit. Stavanger er trolig endestajon.

Viking hadde skadefritt lag før kampen mot Odd på søndag og skal ha det nå også. Kongsvingers Magne Sturød, Conny Månsson og Kai Olav Ryen har fullført alle treningene i juli, men disse er fortsatt å regne som langtidsskadede.

Innbyrdes oppgjør viser at Kongsvinger var sjanseløse i Stavanger på 1990-tallet.

Dette skal være en H. Spiller lagene slik de gjorde på søndag, skal Viking vinne komfortabelt i dag. H i kamp 9.

Randaberg - Vard Haugesund
2. divisjon avdeling 3. Randaberg holder stand på toppen av tabellen. Man kunne mistenke en liten knekk i formen etter 1-1 mot Ålgård og 1-3 tap på hjemmebane for Vidar, men sist var Randaberg tilbake på vinnersporet da Fram Larvik ble beseiret 4-3. I denne kampen hang man ikke helt med i begynnelsen og fikk to kjappe baklengs. Man hadde også en tam periode i 2. omgang, men resten var førsteklasses og holdt til seier mot bunnlaget.

Vard ligger på syvendeplass. De skal ha kapasitet til å kjempe i toppen, men stabiliteten de hadde inne i fjor er ikke på plass ennå. 5-2-5 totalt er ganske bra, men langtfra best. De har allerede tapt flere kamper enn de gjorde hele forrige sesong. Sist bortekamp ble tapt 2-3 mot Vindbjart, og før det tapte man 3-4 for FK Tønsberg.

Vards Roy Miljeteig er fortsatt skadet. Oddbjørn Skartun var ute en stund, men har fått spilletid i de to siste kampene, scoret også mål mot Stavanger.

Randaberg var ingen opplagt kandidat til å vinne avdelingen før sesongen, og mange spør seg om de vil stå løpet ut eller om det kommer en kollaps. De vinner fortsatt de fleste kampene, men varierer litt underveis. Vi tror det holder til tre nye poeng i denne siste kampen før ferien, så blir det spennende å se hva som skjer til høsten. Vard er ikke uslåelige borte og vi markerer H i kamp 10.

Lyngdal - Grane
3. divisjon avdeling Agder. Lyngdal henger brukbart med i kampen om fortsatt spill i 3. divisjon neste år. De ligger på en syvendeplass i øyeblikket. 2-2-3 på hjemmebane er hakket for svakt, men vi legger merke til at tapene er kommet for Jerv, Trauma og Mandalskameratene, de tre topplagene. Forrige hjemmekamp endte med en fin 5-2 seier over habile Søgne.

Grane skal være av noenlunde samme kaliber som Lyngdal, om ikke bedre. De ligger på fjerdeplass, et godt stykke bak de tre topplagene. Grane er sterke hjemme, mens de har 2-1-4 på bortebane hittil. Tapene er kommet for sterke lag, men Grane har klart å slå habile lag som Giv Akt og Våg. Forrige bortekamp endte 0-0 mot Donn, et rettferdig resultat i følge rapportene.

Grane vant 2-0 i det omvendte oppgjøret, som også var sesongens første.

Åpent oppgjør mellom to jevnsterke lag, og vi tror laget som har dagsformen vinner. Lyngdal spiller bemerkelsverdig mye uavgjort til 3. divisjon å være, Grane har 7-1-5 totalt. Vi satser på en avgjørelse i dag. HB i kamp 11.

FK Rudar Pljevlja - SP Tre Fiori
Champions League kvalifisering, første runde. Rudar vant 3-0 i den første kampen i San Marino, dette er returoppgjøret.

FK Rudar Pljevlja kommer fra den lille, serbiskdominerte byen Pljevlja helt nord i Montenegro. Det er ikke mer en ca. 22.000 innbyggere her, men byen er likevel den tredje største i landet. Rudar vant den montenegriske ligaen i fjor, og skal være noe av det beste denne unge nasjonen har å by på fotballmessig. Vi ser at laget har fått bokstavene BOS i parentes bak klubbnavnet i langoddsprogrammet i avisene, som om de var fra Bosnia, det må være en glipp. Lagets mest kjente spiller er vel kapteinen Predrag Randjelovic som scorer masse mål for Rudar som spiss, og har en fortid i blant annet CSKA Moskva og FC Zenit St. Petersburg.

"In case of qualification Rudar will meet Litex Lovech of Bulgaria in the second round. We have enough quality and experience for that," sier kapteinen.

SP Tre Fiori fra San Marino er en toppklubb i det lille hjemlandet, men hører ikke til i Europas fotballelite. Tre Fiori og FC Fiorentino kniver tradisjonelt om å være best i San Marino. Tre Fiori røk ut mot UE Sant Julià fra Andorra på dette stadiet i fjor, og nå har de altså startet årets CL-kvalik med å tape hjemmekampen 0-3 for Rudar.

Dette betyr at Rudar kan tape med to mål og likevel gå videre til neste runde, men det skal være klasseforskjell på lagene og vinnermentaliteten er sterk på Balkan. Det kommer trolig en del publikum for å se byens lag spille kvalifisering til selveste Champions League, og aldri i verden om Rudar stiller B-laget eller legger seg bakpå for å safe inn et resultat i dag. Vurderer vi denne riktig blir det minst 3-0 i dag også. Dette er uansett en transportetappe for hjemmelaget og ikke den mest interessante kampen å ha med på en tippekupong. H i kamp 12.

Klikk her for å levere vår 96-rekker

Klikk her for å levere vår 486-rekker

Klikk her for å levere vår 486-rekker til 96 kroner eller det beløpet du selv velger i TippStation. TippStation reduserer prisen for deg mens vinnersjansene reduseres i langt mindre grad.

96-rekker:

Tipping Midtuke, frist: 07.07.2010 17:55
1. Tyskland - Spania H U
2. FK Tønsberg - Follo H B
3. Fredrikstad - Start H U
4. Hønefoss BK - Odd H U B
5. Sandefjord - Rosenborg U B
6. Sogndal - Løv-Ham H
7. Strømsgodset - Haugesund H
8. Tromsø - Ranheim H
9. Viking - Kongsvinger H
10. Randaberg - Vard Haugesund H
11. Lyngdal - Grane H B
12. FK Rudar Pljevl - SP Tre Fiori H

486-rekker:

Tipping Midtuke, frist: 07.07.2010 17:55
1. Tyskland - Spania H
2. FK Tønsberg - Follo H U B
3. Fredrikstad - Start H U B
4. Hønefoss BK - Odd H U B
5. Sandefjord - Rosenborg U B
6. Sogndal - Løv-Ham H
7. Strømsgodset - Haugesund H
8. Tromsø - Ranheim H
9. Viking - Kongsvinger H
10. Randaberg - Vard Haugesund H U B
11. Lyngdal - Grane H U B
12. FK Rudar Pljevl - SP Tre Fiori H

-

Sportspill.no on Facebook

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere