*Nettavisen* Sport.

Kaos og maktkamp i norsk fotball

Foto: Morten Holm (Scanpix)

Når Sondre Kåfjord nå likevel skal stille som fotballpresident, er kaoset fullkomment.

06.11.09 09:02

Det foregår åpenbart en maktkamp i Norges Fotballforbund. Hadde den handlet om veivalg og forskjellige løsninger for norsk fotball fremover, ville det bare vært bra.

Slik er det dessverre ikke.

Nå kommer det til å bli to presidentkandidater på fotballtinget i mars: Sondre Kåfjord og Sogndals Yngve Hallén.

Det er bra, og nå må de to kandidatene utfordres til å lage en fotballpolitisk plattform å gå til valg på. Personvalget er en gyllen anledning til å løfte konfliktene ut fra ryktebørsen og bakrommene, og til å få en reell diskusjon om fremtiden for norsk fotball.

Om Yngve Hallén vet vi at han har vært nestleder i Sogndal Ap, varaordfører i to år og kommunestyrerepresentant i seks år. Hans fotballbakgrunn er som daglig leder i Sogndal Fotball, og han ble foreslått som ny presidentkandidat av to medlemmer fra Sogn og Fjordane i valgkomiteen. Hallén kommer fra et av mønsterbrukene i norsk fotball. De har riktignok underskudd der også, men Sogndal har vært kjent for god klubbkultur og gode sportslige resultater, tross økonomisk nøkternhet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: NFF

Vi vet altså en del om hans bakgrunn, men noe fotballpolitisk manifest har Yngve Hallén ennå ikke fremlagt. Det bør han gå i gang med å forfatte nå.

Den sittende fotballpresidenten, som nå altså snur i døra, har heller ingen glassklar idé å selge om hvorfor akkurat han bør være formann.

Jeg har fått veldig mange oppfordringer om å revurdere min beslutning, fra så mange forskjellige kanter. Så mange at jeg har funnet ut at jeg stiller til gjenvalg på tinget hvis jeg blir foreslått, forteller Kåfjord til Aftenposten.

Som begrunnelse for at akkurat du skal velges, er det rett og slett for tynt, Kåfjord! Du kan bedre.

Min oppfordring til begge kandidatene og deres støttespillere er å la historien være historie. Det er for smått å grave opp igjen diskusjonen om Karen Espelunds lederstil, Kåfjords eventuelle medvirkning til få henne fjernet eller krangelen med forbundets sponsoravdeling.

Fokuser fremover og hjelp de to kandidatene til å lage en fotballpolitisk plattform og driv vanlig valgkamp.

Norges Fotballforbund er en av landets viktigste organisasjoner. Forbundet organiserer 363.000 aktive spillere i over 27.000 lag over hele landet.

I tillegg til å bety mye for barns oppvekst og ungdomsmiljøet over hele landet, så er forbundet bærer av en av våre nasjonale stoltheter - landslaget.

Det fortjener ledere som klarer å formulere hva de ønsker å gjøre - ikke bare at de stiller fordi noen har spurt dem.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.