Gå til sidens hovedinnhold

- Kaster seg ikke over Alanzinho

Fotballekspert Tor-Kristian Karlsen tror det kun er et lite marked for Alanzinho i Europa.

Få nordmenn kjenner internasjonal fotball bedre enn Tor-Kristian Karlsen. Nordmannen har jobbet med talentspeiding i flere europeiske toppklubber, og var blant annet veldig sentral da den brasilianske verdensstjernen Lucio ble hentet fra Brasil til Bayer Leverkusen.

Han tror ikke at europeiske klubber hever øyebrynene så altfor mye etter at det ble kjent at Alanzinho ikke kom til enighet med Stabæk om en ny kontrakt, og at han dermed er til salgs.

Lite marked
- Helt generelt så er det vanskelig å selge utenlandske spillere fra Norge. Da snakker jeg ikke om svensker eller dansker, men afrikanske og søramerikanske spillere. Klubbene vil da vite at de har kommet billig, gjerne som lykkejegere, og at selv om de har slått til, så er det snakk om litt flaks. Alanzinho selv har vel også innrømmet at han kom som en slags lykkejeger. Store europeiske klubber kan man derfor utelukke. De er gjerne litt snobbete, og vil gjerne at spillere har gått gjennom ungdomslandslagene etc, sier Karlsen til Nettavisen.

- Tradisjonelt passer en type som Alanzinho best i middelhavslandene, men jeg tviler på om de henter en brasilianer fra Norge. Tendensen er heller at de henter spillere direkte fra Brasil selv.

Du kan lese Karlsens faste blogg på fxt.no her.

- Nord-Europa og Tyskland er i utgangspunktet også litt skeptisk til en showspiller som Alanzinho er. Han har typiske futsal-ferdigheter, men motargumentet er klart nok. Han er svak defensivt og ikke så sterk i duellene. Selv om han er blitt bedre defensivt det siste året, sier Karlsen.

Og:

- England og Storbritannia kan man jo utelukke på grunn av det med arbeidstillatelse, og også det med type spiller.

- Men er han god nok for Europa?

- Han har en ekstrem spisskompetanse på teknikk, en-mot-en-ferdigheter og det å løpe med ball. Det er relativt sjelden kost i Norge. Han har fått en fri rolle i Stabæk hvor han får brukt den ekstreme kompetansen maksimalt. Derfor står han frem i Tippeligaen. Med bakgrunn i 2007 så er det ingen tvil om at han har store kvaliteter og at han vil kunne hevde seg i en bedre liga enn den norske, men ikke så ekstremt som i Tippeligaen. Effekten vil reduseres i en bedre liga.

Står i takknemlighetsgjeld
Karlsen selv synes det virker noe merkelig at Alanzinho nå ser ut til å være på vei bort fra Nadderud.

- Hadde jeg vært Alanzinhos rådgiver, så vill jeg justert ned forventningene og blitt i Stabæk. De har kanskje Tippeligaens beste trener. De har en offensiv filosofi, og de har hjulpet ham fra stranda i Rio til konkurransedyktige omgivelser. Slik jeg ser det står Alanzinho i takknemlighetsgjeld opptil ørene i Stabæk, sier Karlsen.

Derfor tror han også at det som nå foregår skjer fordi en kjøpende klubb allerede er klar. Spørsmålet er bare hvem.

(Saken fortsetter under bildet)

- Hvis ikke man har en kjøper klar, så er det i alle fall merkelig om man spiller kortene sånn. For hvis Stabæk vet at Alanzinho ikke blir, så vil jo ikke klubben satse spesielt på ham. Da vil han kanskje ikke være sikret å starte hver kamp, og sånt kan påvirke spillet hans. Dermed blir det vanskeligere å vise seg frem for speidere som skulle komme for å se ham. Man må heller ikke glemme at han kun har én eneste virkelig god sesong i Tippeligaen.

- Og jeg skulle like å se den norske klubben som gir ham en årslønn på tre millioner. Hvordan vil det i så fall påvirke lønnskulturen i den klubben? Hvis Alazinho får tre millioner, så kommer nok også flere av de andre profilene i klubben tuslende.

Men:

- Samtidig er det klart at det er vanskelig å sette en prislapp på det Alanzinho kan utrette offensivt. Spesielt hvis han kommer til en klubb som har gått litt i stå offensivt. Det er også en markedsmessig side her. Skulle Alanzinho blomstre, for eksempel i Vålerenga, så vil det kanskje bety 2-3.000 ekstra tilskuere, tror Karlsen.

Reklame

Husker du disse to idiotene?