RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kastrati åpner opp om landslagsvalget: - Vil gjøre foreldrene mine stolte


STOLTHET: Flamur Kastrati valgte å spille for Kosovo på grunn av familien.
STOLTHET: Flamur Kastrati valgte å spille for Kosovo på grunn av familien. Foto: Mariam Butt (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Flamur Kastrati håper på å gjenskape suksessen fra fjorårets sesong.

TABELLTIPSET: 15. PLASS - SANDEFJORD
(I fjor: 13. plass)

I 2013 tok Sandefjords Flamur Kastrati og resten av det norske U21-fotballandslaget en sensasjonell bronse i U21-EM. 

I 2018, fem år senere, har 19 av de 20 utespillerne vært tatt ut i en tropp med A-landslaget.

Én spiller har valgt annerledes. Kastrati ville heller prøve lykken i foreldrenes hjemland, og står med tre kamper for Kosovos landslag.

Med seg har han spillere som Valon Berisha og Bersant Celina. Alle tre har muligheten til å spille for det norske landslaget, men har valgt det bort for å representere fedrelandet, et landslag som ble stiftet sommeren 2016.

Les også: Norske Bersant (19) er med City-laget mot Arsenal - vraker Norge

Da er spørsmålet, hvorfor velger man bort Norge til fordel for et land uten fotballhistorie? Et land som har eksistert i så kort tid i fotballverden at de ikke har hatt muligheten til å være med i et mesterskap ennå?

Stolthet, ifølge Kastrati.

U-LANDSLAGSSPILLER: Kastrati har kamper for det norske U-landslaget.

- Jeg vil gjøre familien stolt over meg ved å representere landet de er fra, et land som på fotballnivå ikke har noe som helst. Det betyr at det er opp til oss å gjøre noe med det, sier Flamur Kastrati til Nettavisen.

26-åringen har representert Norge helt siden han spilte for G-16-landslaget, og var innom alle lag foruten A-laget. 

Han tror at grunnen til at flere nordmenn nå har valgt Kosovo kan være at de ikke har fått muligheten på A-landslaget, og at man føler man har mer å bidra med for Kosovos landslag. Samtidig advarer han mot å kritisere de som spiller for Kosovo istedenfor Norge.

- Hvis ikke du leverer for klubblaget så blir du ikke tatt med for Kosovo heller. Det er akkurat samme premisser som for Norge, og folk må ikke gå rundt og tro vi er irriterte, og tenker vi tar den enkle utveien fordi vi ikke har fått sjansen for Norge, sier Kastrati, som understreker at dette er et valg han har tatt av fri vilje.

- Dette har ingenting med Norge å gjøre. De har gode angrepsspillere i Joshua King og så videre, men jeg har lyst til å spille for Kosovo. Vi har et bra lag, mener angrepsspilleren.

Drømmer om utlandet

GJENNOMBRUDD: Fjorårets sesong må sies å ha vært et gjennombrudd for Kastrati.

Sandefjord-spissen scoret ti mål i Eliteserien forrige sesong, og var en av de viktigste bidragsyterne da Vestfold-klubben berget plassen. I forkant av årets sesong har Kastrati satt seg som mål å slå fjorårets personlige scoringsrekord. Da kan utenlandske klubber fort banke på døren, tror han selv. 

- Jeg har selvfølgelig lyst til å leve proffdrømmen i utlandet, det har jeg gjort før (i Twente), og det blir for dumt å ikke ha ambisjoner om det igjen. Jeg føler meg i god form, og har ikke gått glipp av en eneste trening i vinter.

- Har du tenkt på hva som blir neste stoppested?

- Akkurat nå har jeg kontrakt med Sandefjord, og det respekterer jeg. Jeg fokuserer først og fremst på å ha en god sesong, men jeg har bare et år igjen av kontrakten og etter det får vi se, sier Kastrati.

Tar over roret

I fjor var det Aalesund-trener Lars Bohinen som styrte skuta for Sandefjord, som klarte seg til tross for å ha blitt tippet rett ned på første forsøk.

I forkant av årets sesong forlot Bohinen klubben, og i slutten av januar ble den tidligere Lillestrøm- og Lyn-spilleren Magnus Powell klubbens nye trener.

NY TRENER: Magnus Powell er klar for sin første sesong i Eliteserien.

Svensken, som tidligere har erfaring som assistenttrener i Lillestrøm, samt to sesonger som hovedtrener for OBOS-ligaklubben Levanger, har fått en tøff start på oppkjøringen til årets sesong. Et skadeplaget Sandefjord-lag har slitt med å få spillet til å sitte, og med fire tap på seks treningskamper kan ting se stygt ut.

Powell mener likevel at det er skadene som har skylden, og er ikke nevneverdig bekymret i forkant av årets sesong. Han utelukker likevel ikke at det kan komme inn spillere før serien sparkes i gang.

- Det kan alltid dukke opp spillere vi ønsker, ja, sier Magnus Powell til Nettavisen.

- Så du er ikke ferdig på overgangsmarkedet?

- Nei, absolutt ikke. Dersom vi finner en god spiller for den rette prisen slår vi til. For øyeblikket har vi mangler i laget, men vi er en liten klubb, og har ikke mulighet til å konkurrere med lag som Vålerenga og Rosenborg rent økonomisk, sier Powell.

STORTALENT: Magnus Powell mener André Sødlund er en av de største talentene han har sett.

- Et av de største talentene jeg har sett

Forrige sesong slet Sandefjord i begge ender av banen. Kun ett lag slapp inn flere mål, og offensivt var laget veldig avhengig av at Kastrati fikk ting til å funke. I forkant av årets sesong har Pontus Engblom ankommet klubben, en spiller som har vist at han kan sette preg på norsk fotball med 43 scoringer på 56 kamper i Sandnes Ulf.

Dersom Kastrati og Engblom skulle finne tonen kan Sandefjord potensielt ha et av ligaens beste spisspar, men Powell er uansett ikke redd for at målene ikke vil komme. 

- I fjor var det kun Kastrati som virkelig var en trussel offensivt. Hvordan tenker du å løse det?

- Det er dine ord, ikke mine. Vi har gode offensive spillere i Pau Morer og André Sødlund. Spesielt Sødlund er en av de største talentene jeg har sett, og han fortsetter å ta steg hver eneste dag, sier 43-åringen.

(Tabelltipset fortsetter under)

Analyse av Sandefjord:

I fjorårets sesong slapp Sandefjord inn nest flest mål av alle lagene i Eliteserien med 51 mål imot, og det burde vært forventet at det defensive skulle fokuseres på i større grad under sesongoppkjøringen. I vinterens treningskamper har det imidlertid blitt noen stygge resultater, deriblant 6-0-tap borte mot Strømsgodset og 6-1-tap mot et Mjøndalen som denne sesongen skal spille i OBOS-ligaen. 

Magnus Powell har heller ikke hentet inn noen nevneverdige forsterkninger i de bakre rekker, selv om ingen forsvarsspillere har forlatt klubben. Av spillere som har kommet inn er det kun målvakt Eirik Holmen Johansen som kan betegnes som en defensiv spiller. I sin siste sesong som Levanger-trener slapp Magnus Powells lag kun inn 36 mål, og var ligaens nest beste lag defensivt. Der spilte han imidlertid 4-4-2, mens han i Sandefjord jobber med samme formasjon som sin forgjenger Lars Bohinen, i en 3-4-3/3-5-2-formasjon.

Selv om midtstopper Abdoulaye Seck og målvakt Ingvar Jónsson muligens var lagets to beste spillere forrige sesong, må Sandefjord strammes opp defensivt dersom det skal være håp om eliteseriespill i 2019. Med begrenset økonomi kan det se ut til at det ikke blir noen store signeringer, og å ha en 4-4-2-formasjon i bakhånd som Powell har kjennskap til fra tiden i Levanger både kan og bør være et alternativ.

På midtbanen var det hovedsakelig Håvard Storbæk og Enric Vallés som figurerte på midtbanen, med henholdsvis 27 og 26 kamper hver. Carlos Grossmüller bidro med tre mål på tolv kamper fra midtbanen, men den 34 år gamle uruguayaneren forlot klubben etter sesongslutt. Hverken Vallés eller Storbæk er poengsankere, og de to midtbanespillerne bidro med til sammen fire mål og en målgivende pasning. Sandefjord har hentet inn interessante Emil Palsson fra FH Hafnarfjördur, og i 24-åringen får de en midtbanespiller som kan bekle flere roller, har erfaring fra Europa-spill, og har debutert for det islandske landslaget. På sine to siste sesonger står Palsson med 13 mål på 55 kamper. Sandefjord får dermed inn en spiller som kan bidra i større grad offensivt enn hva Storbæk og Vallés har gjort.

Forrige sesong må kunne kalles et gjennombrudd for angrepsspiller Flamur Kastrati. På 26 kamper ble det ti mål for 26-åringen. Han er imidlertid en notorisk kortsanker, og med syv gule kort forrige sesong kan det bli viktig med en spiller i bakhånd. Esset i ermet ble dermed Pontus Engblom fra Strømsgodset, en spiller som viste at han vet hvor målet står i Sandnes Ulf, til tross for å ha gått målløs i sine 18 kamper for Strømsgodset forrige sesong. Imponerende 43 scoringer på 56 kamper ble det imidlertid på Engblom i løpet av 2015 og 2016, og klarer Powell å få i gang den svenske måltyven kan Sandefjord ha gitt Kastrati god konkurranse om spiss-plassen. 

VANSKELIG: Engblom fikk ikke ting helt til å stemme i Strømsgodset.

Klubben står med 2-0-4 og svake 6-17 i målforskjell på seks treningskamper så langt i vinter. I tillegg har kampene de har vunnet vært mot Post-Nord-klubben Notodden, og nyopprykkede Start. Med begrenset spillermateriale er de avhengige av å få i gang sine viktigste spillere så tidlig som mulig, og spillere som Seck, Kastrati og nykommer Palsson kan bli avgjørende dersom de skal klare å holde plassen i Eliteserien. Basert på vinterens prestasjoner er det imidlertid lite som tyder på at de kommer til å lykkes, og Nettavisen tror Sandefjord må ta den tunge veien ned en divisjon etter 30 spilte serierunder denne sesongen.

Plusser:

+ Har ikke mistet noen av nøkkelspillerne fra fjorårets sesong
+ Kommer til å holde fast på Bohinens spillestil, og har en tydelig plan og visjon med dette
+ Har minst én spiss som har vist at han kan score 10+ i Kastrati. Kan potensielt ha to målscorere dersom Engblom kommer i gang

Minuser: 

- Har ikke økonomi til å gjøre nødvendige forsterkninger
- Trenger målscorere/tilretteleggere på andre posisjoner enn på topp
- Var svake defensivt i fjor, og har ikke vist tegn til forbedring i treningskampene

Se opp for:

Emil Palsson tar med seg verdifull erfaring, og kan bidra med målpoeng både i form av scoringer og målgivende pasninger. Dette er noe Sandefjord trenger sårt. Spilte i tillegg for laget som slapp inn nest færrest mål i den islandske toppdivisjonen i fjorårets sesong, og i rollen som midtbaneanker/sentral midtbane kan han bidra med stabilitet hos et lag som til tider så svært svake ut kollektivt i fjorårets sesong.

Magnus Powell om Nettavisens tips:

- Det er vel der dere satte oss i fjor også, og da holdt vi plassen. Da er det vel bare positivt at dere setter oss på nedrykksplass i år også, så får vi motbevist dere en gang til.

Overganger siden forrige sesong:

INN:
Emil Palsson (FH Hafnarfjördur)
Eirik Holmen Johansen (New York City)
Pontus Engblom (Strømsgodset)

UT:
Kevin Jablinski (Raufoss)
Øystein Øvretveit (Jerv)
Carlos Grossmüller (tilbake etter lån, Universitario)
Facundo Rodríguez (tilbake etter lån, Peñarol)

Sandefjords treningskamper:

Notodden-Sandefjord 1-2 (Morer, Kastrati)
Mjøndalen-Sandefjord 6-1 (Storbæk)
Stabæk-Sandefjord 1-0
Start-Sandefjord 1-2 (Hansen, Kastrati)
Strømsgodset-Sandefjord 6-0
Bodø/Glimt-Sandefjord 2-1 (Grorud)
Odd-Sandefjord (04.03.2018)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere