*Nettavisen* Sport.

Kjernens talsmann forstår ikke hvorfor Rosenborg ikke er nominert til «Årets lag» på Idrettsgallaen

IKKE NOK: Det var ikke nok å bli både serie- og cupmester for å bli nominert til «Årets lag» på Idrettsgallaen. Foto: Ned Alley (NTB scanpix)

Molde er nominert til «Årets lag» - det er ikke serie- og cupmester Rosenborg.

22.12.15 17:36

Tirsdag kom nominasjonene til Idrettsgallaen ut, og tradisjonen tro, er det noen spørsmål man sitter igjen med etter nominasjonen.

I fjor raste debatten rundt «Årets mannlige utøver».

I år må vi til kategorien «Årets lag» for å finne den største overraskelsen. Molde Fotballklubb er nemlig nominert, til tross for å ha gjort en svært svak sesong nasjonalt. Det er kun i Europaligaen at moldenserne har imponert denne sesongen, ved å gå videre fra en knallhard gruppe, bestående av Fenerbache, Ajax og Celtic. Rosenborg Ballklub er ikke nominert til prisen, til tross for at laget vant «the double», både hjemlig liga og cup, i 2015.

Dette skaper reaksjoner.

Rosenborgs supporterklubb, Kjernen, synes det er overraskende at laget deres ikke nomineres til prisen.

- Jeg visste ikke at Idrettsgallaen var en arena for trøstepriser. Jeg trodde det var hederspriser som skulle deles ut der. Men det spørs vel om man ikke må ha sine åtte beste kamper helt på slutten av året for å bli nominert her, undrer Kjernens talsmann, Espen Viken i samtale med Nettavisen.

LES OGSÅ: Mats Zuccarello vant Nettavisens idrettspris

- Vi får nøye oss med seriegull og cupgull

- Kanskje juryen er en gjeng med skihoppere som bare har sett et par tre kamper denne sesongen, lurer Viken på.

- Ønsker du at jeg skal lese opp for deg hvem som sitter i den juryen?

- Nei, da, jeg vet hvem som sitter der. Men jeg er litt skuffet over at Rosenborg etter å ha vunnet både seriegull og cupgull ikke er nominert. Jeg er ikke så opptatt av å prate om Molde og hva de har gjort, men det vi gjorde, ut fra våre forutsetninger var veldig stort.

Supportertalsmannen sier at han ikke bryr seg nevneverdig om en slik pris, men at han stusser over juryens valg.

- Målet vårt er heldigvis å spille fotball, og ikke å vinne en pris på Idrettsgallaen. Så vi får vel nøye oss med seriegull og cupgull, også får vi være litt snille nå rundt juletider, avslutter Viken.

LES OGSÅ: Disse er nominert til Idrettsgallaen

- Mye rart i Norge

Også på Twitter diskuteres valget av Molde fremfor Rosenborg. Morten Stokstad stiller blant annet spørsmål rundt valget.

John Arne Riise slenger seg også på i debatten: «Er du overrasket over dette? De som sitter der gjør de samme tabbene hvert år».

Davy Wathne synes det er en merkelig nominasjon: «I fjor trente Tor Ole Skullerud til "The Double" uten å bli "Årets trener". Mye rart i Norge.»

Kommunikasjonsmedarbeider i Rosenborg, Jørgen Stenseth, stiller seg spørrende til nominasjonen. «I år vant de ingenting, sparket treneren og kan bli årets lag. Forstå det den som kan», skriver han.

Til Nettavisen sier Stenseth at dette kun er hans personlige meninger, og ikke noe som kommer fra klubben.

Vektlegger internasjonalt nivå

Juryleder for nominasjonsarbeidet, Tore Øvrebø, forstår ikke helt kritikken mot deres kandidater til årets lag da han mener at kriteriene klart understreker viktigheten av å ha prestert på et høyt internasjonalt nivå:

- I pressemeldingen som gikk ut så sto det klart at vi legger ekstra vekt på det internasjonale elementet. Der er jo Molde, i år, noe sterkere enn Rosenborg, selv om Rosenborg har gjort det veldig bra i den hjemlige fotballen. Det er det internasjonale elementet som er utslagsgivende, forteller Tore Øvrebø til Nettavisen.

I europeisk fotball denne sesongen så har Molde imponert voldsomt med å gå videre fra sin gruppe i Europa League etter å ha slått lag som Ajax og Celtic. Rosenborg, på sin side, endte på sisteplass i sin gruppe.

- Det er slik at når vi skal sammenligne så mange forskjellige ting så vil det alltid være noen som har spesielle interesser som vil oppleve hull i nominasjonene. Det er slik det er, og det sannsynligvis slik i alle klassene. Det er veldig vanskelig å sammenligne epler og pærer, og det at de legger vekt på andre premisser enn det vi gjør, ut fra de kriteriene som gjelder for de forskjellige kategoriene, det må de stå for, mener Øvrebø om de som har vært kritisk til at Rosenborg ikke engang er nominert.

Han forklarer også at dette er en kollektiv beslutning der juryen rangerer uavhengig av hverandre for så å legge sammen vurderingene. Denne juryen har bestått av seks stykker (Øvrebø, Karen-Marie Ellefsen, Hanne Haugland, Lise Klaveness, Kjetil André Aamodt og Jan-Erik Aalbu).

- Her er det snakk om kritikk i en klasse som er basert på misforståelser til kriteriene og det opplever ikke jeg som noe kritikk jeg trenger å forholde meg noe særlig til. Vi har lagt vekt på det internasjonale aspektet rundt Moldes prestasjon i forhold til Rosenborgs, og det er helt fair. Det er ikke vanlig at lag blir nominert i den kategorien hvis de ikke har noen internasjonale prestasjoner å vise til, forteller Øvrebø.

- Orker ikke kommentere

Rosenborgs Pål André Helland er på vei inn i et fly når Nettavisen når ham på telefon. Han ønsker ikke å si noe om Rosenborgs manglende nominasjon i årets lag-kategorien.

- Nei, det orker jeg ikke kommentere, sier han kort.

Nettavisen har ikke lykkes med å komme i kontakt med Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag