Kjøpte spillere for 31 milliarder i 2014

FIFA registrerte i 2014 internasjonale spilleroverganger for 4 milliarder dollar (31 milliarder kroner etter dagens kurs).

FIFA registrerte i 2014 internasjonale spilleroverganger for 4 milliarder dollar (31 milliarder kroner etter dagens kurs). Foto: Barrington Coombs (Pa Photos)

FIFA registrerte i 2014 internasjonale spilleroverganger for 4 milliarder dollar (31 milliarder kroner etter dagens kurs).

Det opplyser det internasjonale fotballforbundet, som følger alle slike overganger gjennom sitt Transfer Market System (TMS).

– Det er en betydelig sum, fastslår Mark Goddard, som styrer TMS. Han legger til at ytterligere 1,8 milliarder kroner (236 millioner dollar) er gått til agenter og andre mellommenn i kommisjon.

Spanske klubber fikk mest penger gjennom internasjonale overganger (5,1 milliarder kroner), mens engelske klubber brukte mest (9,3 milliarder kroner).

Brasil var som vanlig landet som sendte flest spillere til klubber i utlandet, hele 1493 stykker.

Likt for alle

TMS, som har vært operativt siden 2010, regulerer det internasjonale overgangsmarkedet blant annet for å sørge for mer åpenhet, hindre hvitvasking av penger og beskytte unge spillere.

Da Barcelona ble ilagt ett års forbud mot spillerkjøp, en straff som ble opprettholdt av Idrettens voldgiftsrett, var det for brudd på TMS-reglene om underårige spillere.

– Den saken er spesielt viktig for oss. Det viser at reglene gjelder for alle, sier Goddard.

Barcelona straffes for å ha signert 10 underårige utenlandske spillere som ikke ble registrert hos TMS slik reglene tilsier.

– Spillerne var ikke i systemet, det er poenget. Vi vet ikke om spillerne fortsatt er i Barcelona, men sikkert er det at de ikke er spilleberettiget, sier han.

Varslere

Han vil ikke si noe om hvordan FIFA fikk vite om Barcelonas regelbrudd.

– Å røpe det ville gjøre det vanskeligere å følge med, sier han.

Han sier på generelt grunnlag at journalister og andre klubber er kilder til informasjon, og røper at det pågår granskinger av andre mulige regelbrudd.

TMS følger ikke fotballoverganger mellom klubber i samme land, så den totale verdien av fotballens overganger i 2014 er betydelig større enn tallene Goddard la fram. FIFA har utviklet et lignende system for bruk av nasjonale forbund.

Nederlands fotballforbund bruker det allerede, og Goddard hevder at sju andre europeiske forbund har uttrykt interesse for å gjøre det samme. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.