RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Klopps utfordring: - Det har vært et problem


RYKTER: Jürgen Klopp kobles stadig med Liverpool.
RYKTER: Jürgen Klopp kobles stadig med Liverpool. Foto: Marco Bertorello (Afp / NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Er supertyskeren rett mann for Liverpool?

Søndag kom nyheten om at Brendan Rodgers er ferdig som Liverpool-manager.

Liverpool har tidvis slitt i angrep denne sesongen og fansen har gang på gang revet seg i luggen over de offensive problemene. Spillet har tidvis vært fantasiløst og de røde har stanget og stanget mot en mur.

Både mot West Ham, Norwich og lille Carlisle hadde Liverpool ballen mest, men slet med å omsette dette til tellende resultat. Også før i sesongen trøblet Liverpool med å få sving på det offensive spillet.

I tillegg har det i enkelte kamper sett svakt ut bakover og spesielt Dejan Lovren har måttet tåle kritikk. Summen av alt dette er at fansen nå begynner å bli lei manager Brendan Rodgers og hans tilnærming.

- Horriblet, er dommen fra enkelte eksperter.

Rykter vil ha det til at tyske Jürgen Klopp skal være aktuell som en erstatter for Rodgers, selv om rapportene her ikke akkurat er samstemte.

- Kontringsfotball
Tyske Bild meldte nylig at Klopp i løpet av den nærmeste tiden skal møte med flere klubber på balløya, før han tar et eventuelt valg. Flere klubber skal følge tyskerens situasjon både i England og andre steder.

The Times på sin side mener Liverpools eiere skal være skeptiske til Klopp, fordi han har en sterk personlighet og ikke er en «ja-mann». Vi har tatt en nærmere titt på hva Liverpool får, skulle de velge 48-åringen.

Klopp hadde som kjent stor suksess med Borussia Dortmund i flere sesonger, før han til slutt sa opp etter en svak 2014/15-sesong.

Skulle Klopp få jobben i Liverpool, vil han tilby en litt annen tilnærming til fotball, enn det Rodgers har holdt på med de siste årene.  Mens nordiren har vært opptatt av ballinnehav og etablert angrep, er Klopp av en litt annen skole. Tyskeren ønsker rask og effektiv kontringsfotball.

Eivind Bisgaard Sundet er kommentator for Eurosport og følger tysk Bundesliga tett. Han tror Klopp og Liverpool kan være en god match.

- Klopp spiller kontringsfotball og jeg tror at lag i England, deriblant Liverpool, fortsatt kan spille kontringsfotball, sier han til Nettavisen.

EKSPERT: Eivind Sundet.

- Skaper entusiasme
Han påpeker imidlertid at Klopp-fotballen også har sine svakheter. Lag som legger seg lavt i banen, slik som mange mindre klubber ofte gjør på besøk til Liverpools Anfield, vil kunne blottlegge disse svakhetene. Han mener Klopp aldri fikk sving på spill i etablert angrep med Dortmund.

- Problemet for Klopp i Dortmund var lag som la seg lavt i banen. Da fant de aldri ut hva de skulle gjøre. Det tok litt tid før de andre lagene knekte den koden, men under de to siste årene med Klopp i Dortmund var det flere og flere lag som gikk ut lavt mot dem.

- Dortmund under Klopp var bra offensivt, men da de møtte lag som la seg lavt, stokket det seg litt. Men det er flere sider ved Klopp. Det er viktig å huske at han bygde opp en hel klubb - Dortmund lå med brukket rygg da han overtok der - og han skaper entusiasme. Det har ikke  Rodgers fått til. Klopp har en del andre kvaliteter enn Rodgers, mener Sundet.

Én faktor som kjennetegner Klopps fotball, er ifølge Sundet løpskraft. I Liverpool finner man dermed flere spillertyper som helt klart kan lykkes under tyskerens ledelse. Midtbaneduoen James Milner og Jordan Henderson er eksempler på spillere som kan løpe mye og lenge.

- Litt rart
Sundet trekker fram sommerkjøpet Roberto Firmino som en annen spillertype han tror ville passet perfekt inn under Klopps ledelse.

- Liverpool kjøpte jo Firmino i sommer og jeg har alltid tenkt at den direkte spillestilen hans hadde passet godt inn i Klopps Dortmund.

Eurosport-profilen påpeker imidlertid at små, tekniske spillere hadde større problemer med å tilpasse seg livet under Klopp. Treneren liker slike spillere, men får ikke alltid det beste ut av dem, forklarer eksperten.

Med tanke på at teknikeren Philippe Coutinho er den beste spilleren i dagens Liverpool-tropp, kan dette kanskje tale litt imot Klopps stil?

UNDER PRESS: Brendan Rodgers.

- Det er litt rart, egentlig. Han er glad i denne type spillere og hadde flere av dem i Dortmund, men spillestilen hans passer dem kanskje ikke så godt. Disse spillerne liker ofte å holde litt på ballen og ha den i laget. Den nye Dortmund-treneren, Tomas Tuchel, ser ut til å få mer ut av disse små, tekniske spillerne enn hva Klopp gjorde. Men det er selvsagt litt tilfeldig, også, og det er forskjell på spillere, mener eksperten.

- Dortmund under Tuchel løper mye mindre enn under Klopp. Det er faktisk stor forskjell. Klopp er opptatt av løpskraft og spillere som orker å løpe. De mer tekniske spillerne har han ikke fått det beste ut av. De har ikke vært dårlige, men de er en type spillere som ikke har fått ut maks under Klopps ledelse, mener kommentatoren.

- Defensive problemer
Selv om Klopp ledet Dortmund til både ligatitler og en finale i Champions League, gikk det ikke knirkefritt for seg. Klopps Dortmund hadde også sine problemer og 48-åringen er ikke typen som viker fra sine prinsipper, selv om det butter litt imot. Filosofien er stort sett den samme.

- Klopp er ikke kjent for å eksperimentere, selv om han gjorde det litt det siste året da det ikke gikk så bra. Det er et 4-2-3-1-system med kjempehøyt press og kontringer hver gang de vinner ballen.

- Dortmund hadde faktisk store defensive problemer under Klopp. Når presset ikke fungerte, fikk de problemer. Mye fungerte bra, men det var også mange problemer med måten de spilte på, forteller Sundet.

I tillegg viste Klopp litt mye lojalitet overfor enkelte spillere. Dette kan være noe av grunnen til at laget hadde en dalende prestasjonskurve. Skader på sentrale spillere er en annen grunn til at det stagnerte litt.

- Klopp var nok litt for lojal mot enkelte spillere i Dortmund. Spillere som Jakub Błaszczykowski og Kevin Grosskreuz. Dette var spillere som Klopp og fansen likte, men som Tuchel nå har kvittet seg med. Det er lenge siden de var gode nok. Klopp var nok litt for «soft» der og skiftet ikke ut de spillerne han ikke fikk det beste ut av. Tuchel har tatt de upopulære beslutningene, men det er også enklere å ta de når man kommer inn som ny mann. Klopp hadde vært der i sju sesonger, forteller eksperten.

Sportsdirektør?
Et annet punkt rundt en eventuell Klopp-ansettelse i Liverpool, vil selvsagt være spillerlogistikken. Under Rodgers har det blitt brukt hundretalls millioner pund på nye spillere, men det har vært langt imellom de virkelige suksesskjøpene hos den røde klubben.

I helgen skrev engelske Daily Mail at Klopp hadde gitt Liverpool klar beskjed om at han ikke ønsket å jobbe under den såkalte transferkomiteen. Komiteen har jobbet med spillerkjøp i klubben siden Fenway Sports Group (FSG) tok over styringen på Anfield.

(artikkelen fortsetter under bildet)

KLOPP-PAKKEN: Liverpool har utstyret klart for den karakteristiske Jürgen Klopp.


Den tyske treneren skal være mer opptatt av det som skjer på treningsfeltet enn det å forhandle med agenter og han er trolig derfor avhengig av å ha en sportssjef med seg på laget til Liverpool, helst en som forstår seg på 48-åringens filosofi. I dag er det Ian Ayre som utfører denne jobben i Liverpool, men ikke alle er fornøyd med ham.

- I Tyskland har hovedtreneren lite å gjøre med det å få i stand overganger. I Dortmund var det Michael Zorc og Hans-Joachim Watzke som tok seg av den jobben. Da Dortmund kjøpte Henrikh Mkhitaryan, var det de to som reiste til Ukraina for å forhandle fram avtalen.

- Men siden Klopps spillestil er så preget av det høye presset, tror jeg han har et ord med i laget og vil være med å bestemme hvilke spillere han mener passer inn spillestilen. I Dortmund kom Zorc, Watzke og Klopp godt overens over hvilke spillere som skulle hentes inn, sier Sundet.

Ikke overbevist
I dagens Liverpool mener mange som følger klubben tett at transferkomiteen er noe av grunnen til klubbens manglende framgang siden den ble nummer to i 2013/14-sesongen. Enkelte journalister har gått så langt at de kaller FSG-ordningen for en total fiasko.

Klopps ønske om en annen ordning rundt klubbens spillerlogisitkk, kan kanksje være noe av grunnen til at sentrale kilder hevder at Liverpools eiere ikke har latt seg forføre av tanken om Klopp som manager.

Ryktene rundt Klopp har som tidligere nevnt ikke vært helt samstemte og velinformerte Tony Barrett i The Times uttalte nylig at Klopp faktisk ikke sto på FSGs liste over aktuelle kandidater til å erstatte Rodgers. Det sa journalisten på en webchat hos The Times, ifølge liverpool.no.

Raphael Honigstein, en profilert tysk journalist med Bundesliga som sitt fagområde, meldte imidlertid tidligere denne måneden at Liverpool og Klopp kunne komme til å møtes i november for å diskutere en avtale.

VINNERTYPE: Jürgen Klopp sammen med kona Ulla og Bundesliga-torfeet.

Det de fleste i hvert fall er enige om, er det at Rodgers nå lever farlig og at FSG saumfarer markedet etter mulige erstattere for nordiren.

Svake resultater mot Sion i Europa League torsdag og erkerival Everton på Goodison Park søndag, kan fort bli Rodgers' bane i Liverpool.

- Noe har skjedd
Eurosport-Sundet sier han lenge har vært overbevist om at Klopp kom til å bli ny trener i storklubben Bayern München, men at det den siste tiden har vært signaler som har pekt mot noe annet.

- Veldig mye tydet på at Klopp skulle ta over for Guardiola i Bayern München. Guardiola var på vei til Manchester City og Klopp skulle erstatte ham. Klopp sa jo at han skulle ha et år fri før han tok en ny jobb og da pekte det mot Bayern-jobben, men nå har han plutselig gått ut og sagt at det kan være aktuelt med en ny jobb med én gang. Så noe må ha skjedd der. City har jo gjort det bra i Premier League og da er det ikke sikkert Guardiola er like ønsket på Etihad, mener kommentatoren.

- For litt siden kom det ut at Guardiola kunne komme til å signere en ny kontrakt med Bayern, i stedet. Hans nåværende avtale går ut etter denne sesongen. Og omtrent samtidig kom meldingen fra Klopp-leieren om at han kunne være tilgjengelig. Det førte til nye spekulasjoner. Jeg tror det må ha skjedd noe med tanke på Bayern-jobben og at Klopp derfor har begynt å kikke seg litt rundt. Det kan være bra for Liverpool, sier han.

Positivt er det også at treneren er dyktig i engelsk og er flink til å spille på lag med pressen. Det vil raskt gjøre ham populær på balløya.

- Klopp snakker flytende engelsk. Det har gjort ham til en populær mann utenfor Tyskland. Han kjører intervjuene på engelsk. Han kan også formidle humor på engelsk. Klopp har jobbet mye i TV og skjønner hvordan det fungerer. Han kan få litt den samme posisjonen blant pressen som José Mourinho fikk da han først kom til Premier League.

Og selv om Klopp også vil ha sine utfordringer, tror Eurosports mann at tyskeren til syvende og sist vil være et bra valg for Liverpool.

- Carlo Ancelotti eller Klopp er nok det beste Liverpool kan håpe på.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere